6 ознак того, що ви п'єте забагато кави

2 червня 2016
Cikavoznaty.com.ua

Побічні ефекти перенасичення кофеїном можуть бути доволі непомітними. Але ми пропонуємо поглянути, як кавова залежність може вдарити по здоров’ю.

1. Ви почуваєтесь роздратованим

Думки про важливий захід, що от-от настане, або черговий дедлайн на роботі можуть викликати бажання заспокоїтись ще однією філіжанкою запашної кави. Національний інститут ментального здоров’я наполегливо радить людям, які страждають від надлишкової нервозності, уникати кофеїну. Чому? Та тому що він не тільки не допомагає, а тільки посилює нервове збудження. Надлишок кофеїну краде у вас можливість нормально спати, а також примушує вас або ширяти десь у думках, або, навпаки, реагувати на все занадто агресивно. Натомість, спробуйте зайнятись дихальними вправами або медитацією – це значно знизить рівень стресу в організмі.

2. Страждає ваш шлунок

Можливо ви пов’язуєте біль у шлунку з поганою їжею або жіночими проблемами. Додайте до цього списку звичну ранкову каву. Європейські науковці визначили, що певні сполучення у каві стимулюють додаткове вироблення шлункового соку. Практика багаторазових медитацій може швидко нейтралізувати високу кислотність. Але якщо ви підозрюєте, що біль у шлунку викликаний саме кавою, подумайте про зміну культури вживання цього напою.

3. Ваше серце бере участь у перегонах

Відчуття, що серце б’ється занадто швидко може, без жартів, налякати до смерті. Складається враження, що серце прагне вирватися із грудної клітини. Прискорене серцебиття часто спричинене споживанням кофеїну, нікотину, а також алкоголю. В деяких випадках такі серцеві ритми призводять до запаморочень або навіть втрати свідомості. На жаль, єдиний шлях для позбавлення пришвидшеного серцебиття – уникати кофеїну взагалі.

4. Ви не можете спати

Безсоння – це попереджувальний сигнал перевантаження організму кофеїном. Навіть якщо ви присягаєтесь, що кава жодним чином на вас не впливає, в той же час цей смачний напій продовжує руйнувати ваш цикл сну. Згідно з дослідженнями, кава залишається в організмі протягом 14 годин, збільшуючи кількість разів, коли ви прокидаєтесь вночі, та зменшуючи кількість годин вашого сну. Щоб вирішити цю проблему, спробуйте випивати останню чашку кави не пізніше обіду.

5. Ви схильні панікувати без причини

Кава робить вас більш тривожним, але інколи цей стан допомагає встигнути зробити більше важливих речей. Саме тоді й приходить нервове збудження. Кофеїн прискорює вашу центральну нервову систему, примушуючи вас почуватись стурбовано. Тож пропустіть нарешті цю четверту порцію кави та припиніть трястися.

6. Ви страждаєте від головного болю

Контрольована доза кофеїну допомагає заспокоїти головний біль, примушуючи знеболюючі та спазмолітики працювати інтенсивніше. Саме тому кофеїн додається у склад більшості медикаментів, що зменшують головний біль. Однак, якщо ви вживаєте забагато кофеїну протягом тривалого часу (отримати денний надлишок кофеїну легше, ніж ви думаєте, – це 500 мг, що еквівалентно п’яти порціям кави), ви сміливо крокуєте до кофеїнової залежності! За симптоми передозування однозначно приймайте головний біль та перманентне відчуття втоми. Повільно знижуйте рівень кофеїну, який вживаєте. Не зайвим буде сісти на дієту, що позбавляє вас усіх джерел кофеїну, до яких належить кава, пігулки від головного болю, чай, кока-кола та енергетичні напої.

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше