6 несподіваних способів боротьби з безсонням, які варто спробувати вже сьогодні

17 березня 2017
Cikavoznaty.com.ua

Крутитесь, вмощуєтесь, відчайдушно рахуєте баранців – звучить знайомо? Більшості з нас не з чужих слів знайомі труднощі з засинанням та збереженням міцного сну до самого ранку. Безсоння може спричинити цілу низку неприємних наслідків, від низької продуктивності праці до серйозних проблем зі здоров’ям.

Якщо більшість часу в ліжку ви кидаєте погляди на годинник та підраховуєте, скільки годин могли б проспати, якби негайно заснули, мабуть, вам вже довелось спробувати не один спосіб боротьби з безсонням. Тепле молоко перед сном? Аматорський підхід. Ніяких ґаджетів після восьмої вечора? Аякже, вже пробували.

Жертвам безсоння з чималим стажем радимо спробувати 6 ефективних, хоч на перший погляд і неймовірних, прийомів, які допоможуть поринути в солодкий безтурботний сон.

Відмовтесь від зайвих покривал

Якщо ви всю ніч крутитесь з боку на бік, спробуйте скинути з себе тягар покривал. Закутавшись на подобу голубця, ви може й досягнете короткотривалого комфорту, однак згідно з твердженнями експертів, оптимальною для міцного сну є невисока температура навколишнього середовища, орієнтовно 16-20 градусів.

Занадто холодно? Тим не менш, в процесі засинання температура нашого тіла знижується, отож прохолода допоможе прискорити цей процес. Спробуйте замінити улюблену пухову ковдру на легке бавовняне покривало або придбайте постіль з тканини, що має терморегулюючі властивості. Обійми Морфея стануть значно ближчими.

Ранні пташки сплять краще

Якщо ви любите поспати, то налаштуватися на підйом на світанку та ранкову зарядку не так і просто. Однак дослідження доводять: фізичні навантаження на початку дня допомагають знизити артеріальний тиск та сприяють якісному нічному відпочинку. Крім того, в людей, що виконують фізичні вправи о сьомій ранку, фази сну глибші, ніж у тих, хто займається у більш пізній час.

Однак, нехай ці дані не вводять вас в оману – будь-які фізичні навантаження, незважаючи на час доби, є корисними для мозку та тіла. Всього 10 хвилин аеробних вправ і ви засинатимете швидше. Маленька порада: інтенсивних навантажень невдовзі перед сном варто уникати, натомість краще зайнятись чимось більш розслаблюючим на зразок йоги.

Комфорт не гарантує міцний сон

Вибираючи подушку, в першу чергу ми прагнемо максимального комфорту. Однак вона має бути не лише комфортною, але й забезпечувати достатню підтримку для шиї та голови. Пухкі пір’яні подушки можуть завдати шкоди та вкоротити тривалість вашого сну. Відсутність хорошої підтримки для шиї негативно впливає на якість відпочинку, особливо в тих, хто спить на боку. Обираючи подушку, найкраще було б віддати перевагу ортопедичним, що заповнюють ділянку між шиєю та плечима і зберігають правильні фізіологічні вигини хребта.

Зарядіться кофеїном, щоб розслабитись

Традиційне правило номер 1 для тих, хто хоче покращити якість свого сну: уникайте кофеїну. Однак не варто одразу ж ховати кавоварку в комору. Доктор Каліфорнійського університету Сара Меднік, експерт у сфері сну, стверджує, що мікросну ця народна мудрість не стосується. "Випийте чашечку кави та йдіть подрімайте", – радить вона. "Кофеїн починає діяти через 20-30 хвилин. До того як поринете в глибокий сон, він вас розбудить. Такий короткий відпочинок допоможе позбутись сонливості."

Цей ефект має суто біологічну природу та пояснюється контрастною дією хімічних сполук на організм. Аденозин (сполука, що стимулює засинання) дає можливість подрімати 20-30 хвилин, доки кофеїн не візьме першість та не збадьорить вас. Якщо посеред дня клюєте носом, випийте чашечку кави або чорного чаю, приляжте на найближчому диванчику та дайте біології попрацювати вам на користь.

Не хочете спати, то й не примушуйте себе

Більшість з нас думає, що раннє вкладання в ліжко є гарантією якісного відпочинку, однак експерти з цим не погоджуються. Американський доктор психології Хелен Одескі радить зосередитись не на тривалості, а на якості сну.

Навіщо кілька годин крутитись в намаганнях заснути? Порахуйте скільки годин за ніч вам в середньому вдається поспати, та лягайте в ліжко тоді, коли саме стільки залишається до підйому. Замість тривалого тривожного дрімання, отримаєте міцний сон. Крім того, вільні вечірні години можна присвятити книжці, до якої ніяк не доходили руки, або ж іншим розслаблюючим справам. Трохи часу "для себе" ніколи не буде зайвим.

Намасте та солодких снів

Дослідження показують, що у 55% людей, які починають практикувати йогу, покращується сон. Вона допомагає зняти стрес, очистити розум та непогано тренує тіло. Якщо ранкові пробіжки вам не до снаги, спробуйте встати раніше (див. пораду №2) та почати день з легкого півгодинного заняття йогою. До того ж, є цілі комплекси вправ, якими можна займатись навіть не вилазячи з ліжка. Солодких вам снів!

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше