19 травня весь світ одягнеться у вишиванки

13 травня 2016
UAPOST.US
Цьогоріч український День вишиванки підтримають у більш ніж 50 країнах світу, тим часом як на Батьківщині це свято досі не затвердили офіційно.

Нещодавно організатори свята, як і минулого року, звернулись до Президента України Петра Порошенка з пропозицією затвердити третій четвер травня офіційним щорічним Всесвітнім днем вишиванки, тобто зробити його святом державного значення.
 
uapost.us
 
"Минулого року Президент почув наш заклик і одягнув сорочку, але не підписав указ. Та наш оргкомітет засновників свята Леся Воронюк, Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан, Ірина Чорна, Оксана Добржанська не покладає рук і цьогоріч знову звертається та робить усе, аби Президент почув нас", — прокоментував Олександр Ткачук.

До речі, якщо Ви ЗА присвоєння Дню вишиванки статусу державного свята, підпишіть петицію на сайті офіційного представництва Президента України.

Дата обрана з кількох причин. По-перше, важливо, аби Всесвітній день вишиванки завжди проходив у будень, щоби провести акцію не заради параду чи показухи, а щоби продемонструвати, що вишиванка — органічна складова життя та культури українців.

По-друге, на цей день не припадають передвеликодній піст і сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння і не суперечити релігійним принципам багатьох громадян.

По-третє, цього дня не відзначають інших державних свят, тому саме на вишитій сорочці як на одній з вагомих складових української культури, історії та мистецтва, можна сконцентрувати просвітницьку й виховну роботу. І врешті-решт, це теплий день, коли можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу.

Цьогоріч 19 травня (саме на цю дату випадає третій четвер місяця) вишиванки одягнуть у Грузії, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Литві, Латвії, Польщі, Казахстані, Росії, Франції, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії. Долучились до акції навіть такі далекі від України держави, як Таїланд, Мексика, Шотландія, Єгипет, Південна Африка, Португалія, Ізраїль, Аргентина, Бразилія.

(via)
UaPost
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Віктор 16 травня 2016
Нажаль не працює сервіс "Електронні петиції". Підписати не зміг.
Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше