11 магазинів, які колись продавали нетипові для них товари

16 червня 2014
Редакція
Зрозуміло, що не всі популярні роздрібні гіганти здобули успіх миттєво (наприклад, ви знали, що відомі в Америці магазини Target існували ще з 1962 року, але популярними стали впродовж останніх десятиліть? Або, що сімейство магазинів, які еволюціонували в Target вперше відкрились  понад 110 років тому? Це правда!), але трохи шокує те, що багато відомих магазинів починали свою діяльність з продажу  не тих товарів, з якими сьогодні асоціюються. 

1. GAP


Gap і досі асоціюється виключно з однією річчю, яку продавав з самого початку. Перший Gap відкрився у Сан-Франциско в 1969 році, і продавав тільки два типи товарів: джинси Levi’s і вінілові платівки. У 1974 році мережа розширилась до 25 точок по всій країні, і вони, нарешті, почали продавати свої власні брендові товари: джинси, які і досі вважаються найвідомішими завдяки мішкуватості. Вибачте, Levi’s!

2. ABERCROMBIE & FITCH


Хоча A&F сьогодні не продають модні молодіжні речі, як це було раніше, магазин і досі відомий своїм сексуальним облягаючим одягом. Засновники компанії Девід Т. Аберкромбі та Езра Фітч, ймовірно, ніколи і не подумали б про те, щоб їхні імена асоціюватимуться з таким типом одягу, коли відкрили свій магазин ще в 1892 році. Оригінальний Abercrombie & Fitch, по суті, продавав спортивні товари для риболовлі та кемпінгу, в тому числі вудки, човни, намети, і навіть підводну зброю. У всьому торговому центрі не можливо було знайти вишуканих брендів, і не тільки тому, що їх ще не винайшли. У 1988 році магазин продали компанії The Limited, які зрештою перетворили його в те, чим він є сьогодні.

3. Banana Republic


Так само, як A&F, перший магазин Banana Republic був заснований з дуже конкретною (і, на диво, дуже елегантною) ціллю: забезпечити своїх покупців найкращим одягом в стилі сафарі. Перший магазин був відкритий в 1978 році, але п'ять років потому Gap, Inc придбала бренд, перетворивши його у фешенебельну зброю своєї  роздрібної імперії. На щастя, хакі став хорошим варіантом для обох "реінкарнацій" магазину.

4. SPENCER’S GIFTS


Якщо ви прогулюєтеся у місцевому торговому центрі і раптом згадуєте, що вам необхідно придбати дивакуватий подарунок, нецензурну листівку, чи футболку, яку насправді не варто носити, ви, ймовірно, не буде думати двічі і зазирнете до найближчого SPENCER’S. Але так було не завжди, оскільки, перший SPENCER’S був не зовсім магазином, а тим більше тим, який ви могли би знайти в торговому центрі. SPENCER’S почав своє існування як каталог для замовлень товарів поштою ще в 1947 році. І хоча вони спеціалізувалися на дивакуватих подарунках навіть тоді, ми припускаємо, що вони все рівно не змогли перевершити бренд Playboy. Перший магазин SPENCER’S набув приміщення в 1963 році, в Cherry Hill Mall, Черрі Хілл, Нью-Джерсі.

5. COST PLUS WORLD MARKET


Якщо ви коли-небудь думали: "Ого, COST PLUS WORLD MARKET справді любить меблі з ротангу", ви не помилились. Перший Cost Plus (який ви, можливо, тепер знаєте просто як " WORLD MARKET "), відкритий на пристані Fisherman у Сан-Франциско в 1958 році, продавав меблі з ротангу (плетені меблі) в дешевому магазині. Засновник Вільям Емтор (Amthor) уже володів власним меблевим магазином, і, коли помітив, що багатьом людям подобаються меблі з ротангу, він орендував масивне складське приміщення і почав продавати виключно їх. Це була настільки вдала ідея, що Емтор незабаром почав займатися виключно імпортом плетених меблів. До 1990-х COST PLUS WORLD MARKET був уже великим брендом, який продавав всілякі імпортні дрібнички (плетені і зроблені з ротангу, звичайно).

6. SEARS


Походження Sears, компанії що розсилає товари поштою, мало б стати маленьким сюрпризом для покупців, які знайомі з їхнім (досі чудовим, особливо у святкові дні) каталогом. Те, що згодом перетворилось в Sears, було засноване Річардом Уорреном Сірсом і Алва  Кертісом Робаком в 1893 році, і спочатку було задумане як каталог годинників, які можна замовити поштою. Сірс  потрапив до годинникового бізнесу досить несподівано. Він був керівником залізничної станції, який фактично почав продавати годинники. Сталося це коли один чиказький ювелір привіз і розвантажив партію годинників, яку Сірс продав іншим агентам на станції. Виникла ідея продавати годинники поштою, і в кінцевому підсумку Сірс почав співпрацювати з Робаком, щоб продавати більше товарів, таких як сільськогосподарська техніка. Так у 1925 році з’явився перший Sears.

7. KOHL’S


Вважайте це формальністю, але перший варіант "KOHL’S" був насправді невеликою мережею супермаркетів, які називались  Kohl’s Food Stores, заснованою Максвеллом Коулом в 1946 році в штаті Вісконсін. Згодом він створив однойменний універмаг в 1962 році, а продуктову сферу бізнесу поглинув А&P перед повним закриттям. Універмаг, зараз відомий як KOHL’S, продовжує бути успішним по всій території Сполучених Штатів.

8. NORDSTROM


Чи замислювалися ви, чому Nordstrom так хвацько і міцно утримує позиції у сфері продажу взуття? Це тому, що його коріння по щиколотку загрузло у взуттєвій індустрії - засновник Джон У. Нордстром вперше потрапив до взуттєвого роздрібного бізнесу в Сіетлі. Він став співзасновником магазину ще в 1901 році. Мережа постійно розширювалася, оскільки була єдиним взуттєвим підприємством впродовж десятиліть, перш ніж зайнялась продажем одягу та інших товарів після того, як компанія придбала Best Apparel в 1963 році.

9. Trader Joe`s


Улюблений постачальник дешевих закусок фактично починав свій шлях як... розповсюджувач дешевих закусок. Зачекайте, це не те, що ви думаєте! Перед тим, як TJ став сумлінною продуктовою мережею, її засновник Джо Coulombe хотів створити зручну мережу міні-маркетів на подобі 7-Eleven. Насправді, створені ним "Pronto Markets" (які відкрилися в 1958 році) були настільки схожими на 7-Eleven, що він навіть почав хвилюватися через можливість конкурентної боротьби з ними. Згодом Coulombe відкрив свій перший "Trader Joe`s" в 1967 році, який продавав продовольчі товари та підтримував, тепер вже улюблену, тематику південних морів.

10. BURLINGTON COAT FACTORY


Так, Burlington Coat Factory починала свою діяльність з продажу верхнього одягу. Ще в 1972 році, Генрієта і Монро Мільштейн купили покинуту фабрику в Берлінгтоні, штат Нью-Джерсі, і почали продаж виключно пальт і курток за оптовими цінами. Однак, незабаром, вони перейшли до продажу інших товарів (виявилось, верхній одяг - сезонна річ), у тому числі іншого одягу, постільної білизни та сувенірів.

11. A&P


Ваш місцевий A&P отримав свою назву від своїх колишніх власників, Great Atlantic and Pacific Tea Company. Вірно: те, що стало першою мережею продуктових магазинів в Америці, почало свій шлях як постачальник чаю та кави, заснований в 1859 році. A&P почав створювати супермаркети на початку 20-го століття, хоча все ще зберігав своє призвісько постачальника напоїв. На щастя, супермаркети повинні продавати каву і чай теж, тому це не такий великий стрибок.
 
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше