10 порад, як розпізнати фейкову новину - інструкція від Facebook

23 травня 2017
Андрій К.
Соціальна мережа Facebook в рамках кампанії по боротьбі з фейками, яку ініціював Марк Цукерберг ще в грудні 2016 року, склала 10 порад для користувачів, які повинні навчити їх відрізняти брехню від правди у своїх стрічках. Компанія розмістила цю інструкцію у Facebook Help Center ще в квітні, проте вирішила продублювати ці поради на сторінках найбільших видань, зокрема Times, Guardian і Daily Telegraph, повідомляє BBC.
 
ain.ua
 
Якщо ви звикли фільтрувати інформацію, поширювану через соціальні мережі, навряд чи ви знайдете щось принципово нове для себе. Але, як показує практика, величезна кількість користувачів до сих пір не навчилися визначати фейки і відрізняти їх від новин. Інструкція, яка повинна допомогти їм у цій нелегкій справі, виглядає так:
 
  • Скептично ставтеся до заголовків. Неправдиві історії можна відрізнити за кричущими заголовками, часто написаними великими літерами з великою кількістю знаків оклику. Якщо в шокуючі заяви у заголовку важко повірити, то, швидше за все, вірити їм і не варто.
  • Перевірте веб-адресу, на яку посилається публікація. Якщо адреса виглядає фальшиво, вас повинно це насторожити. Вона може бути дуже схожа на якесь офіційне джерело. Багато розповсюджувачів фейків маскують свої веб-адреси під URL відомих компаній. Ви можете зайти на сайт компанії і порівняти його адресу з адресою новини.
  • Вивчіть першоджерело. Переконайтеся, що новина прийшла з джерела з хорошою репутацією, якому можна довіряти. Якщо ж організація вам не знайома, вивчіть розділ "про компанію", щоб дізнатися про неї більше.
  • Зверніть увагу на незвичне форматування. Багато фейкових сайтів вирізняються граматичними помилками і підозрілою версткою. Не поспішайте довіряти інформації, яку вони поширюють.
  • Вивчіть додані фотографії. Часто у фейкових новинах думкою читача маніпулюють за допомогою фотографій. Вони можуть бути справжніми, але поданими з заміною контексту. Ви можете здійснити пошук за зображенням і визначити, звідки воно і що ілюструє насправді.
  • Перевірте дату публікації. Фейкові пости можна розпізнати за безглуздою хронологією, дати подій можуть бути підмінені.
  • Вивчіть докази, на які посилається автор публікації. Перевірте джерела автора, щоби переконатися, що вони точні. Відсутність доказів або впевненості у названих експертів можуть вказувати на неправдиву новину.
  • Подивіться, як про цю подію пишуть інші видання. Якщо жодне інше джерело не повідомляє про таку ж новину, це може вказувати на її неправдивість. Якщо новина повідомляється декількома джерелами, яким ви довіряєте, це, швидше за все, буде правдою.
  • Чи не є історія жартом? Іноді фейкові новини важко відрізнити від жарту чи сатири. Перевірте, чи відоме джерело цієї пародії, можливо, подробиці чи тон розповіді підкажуть, що вона написана задля розваги.
  • Пам'ятайте, що деякі історії навмисно подаються як помилкові (сатиричні новини та розіграші). Критично оцінюйте новини, які ви читаєте, і діліться історіями тільки тих джерел, які, на вашу думку, заслуговують довіри.


 
Раніше соціальна мережа повідомила, що не буде сама видаляти публікації з неправдивими даними, але буде позначати їх відміткою "територіальні претензії". На такий крок керівництво компанії зважилося після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах. ЗМІ звинувачували Facebook: начебто цього не сталося б, якби не величезна кількість неправдивих новин у соціальної мережі. Також в рамках даної кампанії, в квітні 2017 року, Facebook відзвітувала про закриття десятків тисяч фейкових акаунтів, базуючись на неавтентичних лайках та коментарях.
 
Фейки у Facebook турбують і український уряд. У січні 2017 року Міністерство інформаційної політики України направило керівництву Facebook офіційного листа з проханням до Цукерберга допомогти боротися з фейками в соціальних мережах. У листі йдеться про те, що Україні доводиться брати участь у інформаційному протистоянні з Росією. Чиновники попросили Facebook "розробити алгоритм", який допоможе боротися зі спамерами, які діють від імені новинних агентств.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше