Про подвійне (потрійне і т. д.) громадянство

25 березня 2017
Валерій Косенко

Послухав оце, як Ляшко побризкав слиною на телекамери, розпинаючись, що треба, мовляв, заборонити депутатам і чиновникам подвійне громадянство, а "простий люд" з кількома паспортами залишити у спокої.

Саморозпинання Ляшка перемежовувалося періодичними гаслами безмірної любови до українського народу й одночасно цілковитою підтримкою законопроєкту, що його вніс на розгляд Верховної Ради України президент. І виникла в мене ось така думка (може, я не правий, тоді виправте, будь ласка).

По-перше, чому знову пропонується розділення відповідальности українських громадян перед законом за кастами? Гадаю, ніхто не заперечуватиме, що Україна (як та Індія) насправді живе за кастовими законами, незважаючи на те, що там понаписувано у формальних законах і кодексах.

По-друге, як я зрозумів, проєкт закону передбачає позбавлення українського громадянства тих високопосадовців, які мають ще хоча б одне инше громадянство. Чи не призведе це до того, що злодії з найвищих і трохи нижчих владних ешелонів, накравшись по горло в Україні, зможуть плювати на можливість їхньої видачі українському правосуддю (в гіпотетичному майбутньому, звичайно, бо нинішній иржавий механізм Феміди важко назвати правосуддям)? А отже, Україна тоді може забути про повернення вкрадених бюджетних коштів, узаконивши стару й досі живу схему "а-ля Лазаренко". Тобто крадемо в Україні, а кошти здаємо в бюджети инших країн за вироками судів тих країн.

Якщо сьогодні Україна може вимагати повернення частини вкрадених коштів з тих країн, де були заарештовані українські крадії (звичайно, теоретично, бо вона цього й зараз не робить), то, узаконивши позбавлення крадіїв українського громадянства, держава Україна здихається навіть самої можливости звертатися про екстрадицію таких злочинців і повернення награбованого в Україну. Тобто в економіці не те що ніхто не хоче скасовувати ось таку схему пограбування української нації, а ще й намагаються її узаконити (псевдонародну риторику Ляшка тут можете іґнорувати).


А схема ця у вигляді спрощеного ланцюжка має ось такий вигляд:

праця українського народу → податки в бюджет → крадіжки з бюджету у величезних розмірах → зберігання краденого за кордоном → арешт крадія за кордоном → засудження крадія або договір зарубіжного правосуддя з ним → конфіскація всього або частини краденого у бюджет иншої держави.

Україні залишається... ну, скажімо так, палець, який вона зможе посмоктати. Ну, а західна економіка має пряму фінансову підтримку в отриманні частини сплачених цим народом податків.

Врешті-решт, встановлення кримінальної відповідальности за подвійне громадянство відкидає нашу країну в компанію країн політично недорозвинених, якими, власне, ми й без того виглядаємо на світовій мапі. Проте то вже тема иншої розмови.

І наостанок. Навіть без цих умовивидів повинно ось щось насторожувати: не до добра це, коли щось пропонує президент, та ще й за підтримки Ляшка... А як ви гадаєте?

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше