Як жінці подбати про своє здоров'я

25 квітня 2023
Редакція

Здоров’я — найцінніша складова життя кожної людини. Жінкам, вочевидь, потрібно приділяти особливу увагу самопочуттю та забезпечувати стабільну роботу репродуктивної та гормональної систем. 

Існує кілька дієвих правил, дотримуючись яких кожна жінка зможе подбати про своє здоров’я та зрозуміє, чому так важливо ходити на обстеження у гінеколога.

Правильне харчування

Жінки повинні забезпечувати своє тіло необхідними поживними речовинами. Наприклад, у період статевого дозрівання важливо отримувати достатню кількість білка, жирів, вітамінів, як і під час вагітності. А у менопаузі рекомендується збільшувати споживання кальцію та вітаміну D, щоб запобігти розвитку остеопорозу. Також необхідно обмежити споживання продуктів, що містять трансжири, надлишок цукру та солі.

Активний спосіб життя

Дотримання певного рівня фізичної активности допомагає зміцнити серце та легені, покращити кровообіг та знизити ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи. Навіть 40 хвилин денної активності сприяють кращому обміну речовин і профілактиці варикозу. За можливості день потрібно починати з нескладних фізичних і дихальних вправ, розтяжки.  

Особиста гігієна

Правильне використання гігієнічних засобів та регулярна гігієна допоможуть запобігти інфекціям та запаленням. Рекомендується уникати парфумованих засобів для інтимної гігієни, не користуватися без нагальної потреби щоденними прокладками. Лікарі радять уникати занадто тісної спідньої білизни та віддавати перевагу натуральним тканинам, що пропускають повітря. Ці заходи також допомагають у профілактиці циститу. Читайте більше про те, що не можна робити під час циститу

Контроль роботи гормональної системи

Гормональна система жінки регулює безліч фізіологічних процесів. Гормони виробляються різними органами та системами (головний мозок, щитоподібна залоза, яєчники, нирки, наднирники та ін.). Вони контролюють такі функції як ріст і розвиток тіла, репродуктивну функцію, сексуальну поведінку, метаболізм, лактацію та інші. Один з найважливіших гормонів жіночої системи — естроген. Він продукується яєчниками та впливає на розвиток молочних залоз, ріст волосся, здоров'я кісток та репродуктивну систему.

Для перевірки стану шийки матки, яєчників з метою профілактики раку та інших захворювань, які, на жаль, дуже розповсюджені в цей час, жінкам необхідно щонайменше 1 раз на рік відвідувати гінеколога. До лікаря потрібно ходити за відсутності симптомів — з метою профілактичних оглядів та своєчасного виявлення хвороб і порушень. 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше