Проект «Джошуа Белл грає інкогніто в метро»

Чоловік став на станції метро у Вашингтоні і почав грати на скрипці, це було холодним січневим ранком. Через три хвилини чоловік середнього віку, помітивши музиканта, сповільнивши свій крок, зупинився на кілька секунд, а потім поспішив у своїх справах.

Невдовзі скрипаль отримав свій перший долар - жінка кинула гроші в кейс і не зупиняючись пішла. Хтось прихилився до стіни, щоб послухати його, але подивившись на годинник поспішив у своїх справах. Швидше за все, він запізнювався на роботу. Той, хто звернув більше уваги - був трирічний хлопчик. Але його мати потягла його за собою. Таким же чином себе повели і кілька інших дітей. Але усі батьки, без винятку, примушували дітей рухатися далі.

 За 45 хвилин, поки музикант грав, лише 6 людей зупинялися і залишилися на деякий час, щоб послухати музику. Близько 20 дали йому грошей. Коли музикант закінчив грати, цього ніхто не помітив. Ніхто не аплодував, не було жодного визнання. Ніхто не знав цього, але скрипалем був Джошуа Белл - один з найбільш віртуозних музикантів у світі. Він щойно виконав одну з найскладніших частин з коли-небудь написаних, на скрипці вартістю 3,5 мільйона доларів.

За два дні до гри Джошуа Белла в метро у Вашингтоні усі квитки на його концерти були розпродані в театрі Бостона, де вартість одного місця складала 100 доларів. За  45 хвилин гри в метро повз нього пройшли 1100 людей. Джошуа виконав 6 п’єс Баха і зібрав 32 долари.  

 Проект «Джошуа Белл грає інкогніто в метро» був організований газетою «Washington Post», як частина соціального експерту, про сприйняття, смаки і пріоритети людей. Завдання експерименту полягало  в наступному: у звичайному середовищі, в незручний час, чи можемо ми сприймати красу? Як ми реагуємо, і що робимо для того, щоб зрозуміти це? Чи визнаємо ми талант у несподіваній обстановці?

Один з висновків експерименту: якщо ми не знаходимо одну хвилину, щоб зупинитися і почути одного з кращих музикантів у світі, який грає найкращу колись написану музику, як багато важливого в цьому житті ми здатні не помітити?

Фрілансер Валерій Зміївський

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше