"П’ятикнижжя" Грицька Чубая

Нещодавно вийшла збірка відомого українського поета, який неординарно писав про найпростіші речі. Це "П’ятикнижжя" Грицька Чубая. Але появі цієї книги сприяла вже дочка поета, який залишив нам у спадок свою творчість, — Соломія Чубай. Цю книгу випустило "Видання Старого Лева", а перша презентація відбулася у Львові.

Грицько Чубай (1949–1982) — один із найяскравіших українських поетів 60-70 років XX ст. Автор багатьох відомих віршів, зокрема "Коли до губ твоїх", що став піснею, яку співає його син Тарас Чубай як продовження творчості батька, а з ним – тисячі українців...
 

Появи цієї книги усі поціновувачі творчості поета чекали з нетерпінням, так як попередня книга поезій Грицька Чубая ("Плач Єремії") побачила світ майже п’ятнадцять років тому.

Ця книжка – особлива. Здається, ніби її упорядковував сам Грицько Чубай. В основі збірки п’ять книжок-"поем": "Вертеп", "Відшукування причетного", "Світло і сповідь", "Постать Голосу" та "Плач Єремії". Передмову до "П’ятикнижжя" написав поет Кость Москалець. Крім того, до цієї збірки увійшли Чубаєві фотографії та листи. Усе це раніше ніде не публікувалося. А в кінці "П’ятикнижжя" – післямова Олега Лишеги, українського поета і близького друга Грицька. Це надає книзі інтимності та ностальгійного характеру.

Щодо обкладинки видання, то її обрав сам онук Чубая — Олекса.

Як говорила Соломія Чубай на презентації збірки, її завданням було те, щоб Грицька Чубая цитувала молодь і про нього знову заговорили по всій Україні. Це ніби повертає батька на землю.

Соломія вважає великою перемогою те, що Чубая цитують у Твіттері та інших соціальних мережах.

Тарас Чубай — син поета — підтримував вогник Грицька Чубая співаючи його вірші.

Читаючі вірші Грицька Чубая, можна прогледіти в них пророчі рядки, але у формі запитання. Його поезія — без часу. Чубай і зараз з нами, допоки з нами його творчість.

"Я не мала батька, адже він помер, коли я була маленькою. Але він залишив мені відповіді на мої питання у своїх віршах" — говорить донька поета Соломія.

Книжка Грицька Чубая "П’ятикнижжя" дасть вам насолодитися справжньою українською, не заангажованою ліричною поезією. Кожного, хто бере її до рук та поринає в світ поезії Чубая, книга зачіпає за живі струни. Тож я бажаю вам відчути це на собі!
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше