Обсидіан - міць, глибина, загадковість

15 червня 2017
Марина Чиянова

Обсидіан - камінь вулканічного походження, - вулканічне скло, як його ще називають. Назву мінерал отримав на честь римського воїна Обсидія, який вперше привіз ці камені в Рим. Втім, в різні часи різні народи давали йому й інші назви. У Закавказзі обсидіан вважали продуктом діяльності пекла і називали "уламки пазурів самого сатани". В Америці деякі різновиди цього каменю називають "сльози апачів". В Угорщині коричнево-чорні обсидіани називають "токайські люкс-сапфіри". Королівський агат, вассер-хризоліт, пляшковий камінь, серпанковий камінь, смоляний камінь, монтанський жад, гірський гагат, ісландський агат, гірське червоне дерево, персіан, сніговий обсидіан - теж "імена" цього чудового каменю.

Колір його зазвичай чорний черз дрібні частинки магнетиту, але зустрічаються також червоні, коричневі, сірі та інші різновиди, в тому числі зі змішаним забарвленням, що нагадує декоративний мармур.

Твердість - 5,0 - 6,0; щільність - 2,3 г/см3. Добре полірується.

Обсидіан утворюється в результаті швидкого охолодження лави, що вилилася на поверхню.

Основні родовища: США, Ефіопія, Мексика, Саксонія, Туреччина, Вірменія, Ліпарські острови, Ісландія, Сибір.

Застосування обсидіану

Історія обробки і використання обсидіану сходить ще до часів палеоліту. Завдяки гострим ріжучим краям уламки обсидіану були зручним матеріалом для виготовлення скребків, ножів, сокир і гострих наконечників для стріл і списів. Найбільш ранні вироби були виявлені в Месопотамії, їхній вік - понад 9 тисяч років. І, можливо, саме обсидіанові наконечники були у списах первісних мисливців, що виходили полювати на мамонтів.

Пізніше вироби з обсидіану стали більш поширеними у виготовленні прикрас та амулетів, предметів побуту і ритуальних фігурок. В Ефіопії, а також стародавні ацтеки в Північній Америці робили з обсидіану дзеркала. У багатьох стародавніх народів обсидіанові ножі були обов'язковими в ритуалах жертвоприношення і бальзамування.

Людство вже володіло секретом виготовлення залізних знарядь, але обсидіанові ножі та скальпелі все ще залишалися в десятки разів гострішими. Стародавні єгиптяни вірили, що в посудинах, виготовлених з обсидіану, пахощі довше зберігають свої якості. Згодом камінь знаходить своє застосування в ювелірному і прикладному мистецтві. Багато музеїв світу зберігають виготовлені з обсидіану роботи майстрів: скульпторів та ювелірів минулих століть.

Сьогодні обсидіан займає місце серед напівдорогоцінного каміння, широко затребуваного в художньо-ювелірному виробництві. Годинники, письмові набори, фонтани, фігурки тварин, намисто, брелоки, чотки - ось неповний перелік виробів, що виходять з-під рук сучасних майстрів. Основне ж використання обсидіану - наповнювач легких бетонів.

Лікувальні властивості

У народній медицині вважається, що обсидіан здатний виліковувати застуди, які виникли через переохолодження. Деякі літотерапевти припускають, що цей мінерал позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт. Намисто і чотки, зроблені з обсидіану, здатні нормалізувати кров'яний тиск. Побутує думка, що для профілактики багатьох хвороб потрібно носити на собі прикраси з обсидіану. Однак цей мінерал не можна носити часто, оскільки він здатен нашкодити, наприклад знизити енергетику нирок.

Обсидіан впливає на крижову чакру.

Магічні властивості

Обсидіан застосовується в магічних ритуалах здавна. Наприклад, стародавні шумери робили з нього дзеркала. Обсидіан несе в собі силу Сонця, Сатурна і Урана, тому використовувати його потрібно обережно. У деяких країнах це вулканічне скло використовують для виготовлення магічних куль, за допомогою яких пізнають майбутнє. Обсидіан є чудовим оберегом. Він здатний утримати людину від поганих вчинків, допомогти їй побачити свої недоліки.

Астрологи вважають обсидіан каменем планети Плутон. Він є талісманом людей, що народилися під знаком Скорпіона. У Закавказзі обсидіан здавна використовували як дитячий оберіг. За давніми легендами, він застерігає від поганих вчинків і гріха, охороняє свого власника від пристріту і поганих людей, виводить негативні емоції. Також цей камінь допомагає людині стати більш зібраною, допомагає концентрувати сили, відточує гостроту думки. Це і зумовлює його застосування при виготовленні письмового приладдя.

Талісмани та амулети

Обсидіан - талісман практикуючих магів, вчених і натуралістів. Чотки з цього мінералу сприяють розвитку яснобачення, захистять від негативних впливів навколишнього світу, збережуть від злих духів.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше