Любов крізь призму теорії чотирьох стихій, або Шторм як наслідок напруги контакту

Відносини між чоловіком та жінкою, як і інші міжособистісні відносини, мають визначену динаміку формування, яка, хоч є індивідуальною в кожному конкретному випадку, все ж має деякі обов’язкові стадії розвитку.

Як показує практика, стадія «шторму» у відносинах є невід’ємною їхнього частиною, особливо, якщо ведемо мову про любов. І в залежності від того, як партнери переживуть цей період, з якими усвідомленнями вийдуть з нього, буде залежати подальший розвиток їхніх відносин.

Любов – дуже складне по емоційному наповненню почуття, яке робить нас кращими, зцілює наші найважчі душевні травми і позбавляє страждань. Але є й інший бік медалі: це прекрасне почуття любові може інколи просто згубити людину як особистість, нанести сильні душевні рани і привнести в життя людини страждання.

Втім, все, як і з природними явищами: з одного боку, без води, землі, вогню і повітря просто не існувало б життя на нашій планеті, але з іншого, стихійні лиха можуть швидко знищити це життя, не залишивши й сліду.

Теорія чотирьох стихій, як основа будови людини зокрема і світу в цілому, була розроблена ще в давнину філософом Емпедоклом (490-430 рр. до н.е.). Він припускав, що першоелементами світобудови є чотири стихії (земля, вода, вогонь і повітря), які наділені властивостями філії (тяжіння, любові) і фобії (страху). Ці дві протилежності і є рушійними силами розвитку, тобто тим, що призводить матерію в рух.

Відносини між чоловіком та жінкою також підкоряються цьому закону.

Метафорично в основу цих відносин можуть бути покладені чотири стихії («вогонь» - як символ світла і очищення, «вода» як джерело життя і сексуальної енергії, «земля» як символ плодючого начала і материнства, «повітря» як символ уяви, польоту фантазії, а також мрій і свободи), які запускаються боротьбою двох протилежних тенденцій – тяжіння і страху. І чим сильнішою буде внутрішня боротьба цих тенденцій, тим більше напруги буде виникати між закоханими і тим більше буде зростати сила «шторму» (емоційної бурі) в стосунках.

Розглянемо детальніше ці дві протилежні тенденції.

Так, філія – це тяжіння до іншої особи, потреба близькості (як духовної, так і фізичної), прийняття, любові. У своєму найбільш критичному прояві – це бажання розчинитися в іншій людині, злитися з ним  в єдине і нероздільне ціле.

Фобія – це страх втрати своєї незалежності, страх підлеглого становища, страх втрати контролю над своїми почуттями і бажаннями, страх зради. Найбільш критичний прояв – це демонстративне відстоювання своєю незалежності і нездатність йти на близький контакт з іншим.

Іноді сила «шторму», викликаного цими силами настільки велика, що хтось із партнерів (чи обидвоє) просто не витримує і відносини або руйнуються, або, як захисний механізм, відбувається включення незрілих сценаріїв поведінки (включно і співзалежних), або більш сильний партнер емоційно подавляє слабшого.

Що ж робити, щоб вистояти і сформувати зрілі гармонійні відносини?

По-перше, вивчити себе! Шанси сформувати щасливі відносини і вдало пережити «шторм» збільшуються в рази, коли партнери знають свої сильні і слабкі якості, усвідомлюють свої потреби і можливості, коли чітко знають, що хочуть отримати від цих відносин, що готові вкладати та принести в жертву (якщо буде потрібно), а що є особистим і недоторканним.

По-друге, пам’ятати, що відносини будує пара! Чутливість до своїх власних потреб і потреб партнера, повага і прийняття як себе, так і партнера, зі всіма «плюсами» і «мінусами» дозволять не тільки встояти в період «шторму», але і допоможуть обом розвиватися в цих відносинах, стаючи кращими версіями самих себе.

По-третє, навчитися довіряти собі і партнеру! Неможливо довіряти іншому, якщо ми не вміємо довіряти собі, своїх істинним почуттям і бажанням. Страх зради виникає саме через невміння довіряти, а звідси і патологічні ревнощі, і надмірна емоційна залежність і інші неконструктивні форми відносин.

І, нарешті, не забувати, що все проходить і все змінюється! Ніхто не знає, що з ним буде завтра чи післязавтра, через рік, чи через десять… Ніхто не знає, які «сюрпризи» чекають його впереді. Але, пам’ятаючи істину, що все, що йде з нашого життя, звільняє місце для чогось іншого, легше переживання втрати і яскравіша радість від здобутків.

Зображення — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com