Чи замінить штучний інтелект працівників у банках: експертна відповідь

1 червня 2023
Редакція

Якщо пересічні громадяни отримали доступ до ChatGPT нещодавно, фінансова галузь використовувала штучний інтелект вже багато років. Зокрема, для скорингового аналізу та як голосового консультанта чат-бота. Й впровадження інновацій триває.

Чи це означає, що штучний інтелект у банках згодом може посісти місце працівників? Ми дізналися думку експертів української IT-компанії UNITY-BARS, які назвали щонайменше чотири напрямки, де у банківському секторі знайдеться місце застосуванню ШІ.

Мовні інтерфейси

Зараз в онлайн-банкінгу різних банків користувач має доступ до зручного детального меню - візуального інтерфейсу. Проте є висока ймовірність, що з часом такі візуальні інтерфейси будуть перелаштовані на мовні: зʼявиться можливість звернутися до голосового чат-бота зі штучним інтелектом. 

Досі консультування чат-ботів зводилось до використання обмеженої кількості запрограмованих фраз-відповідей та стандартних питань. Зараз ШІ навчений настільки, що здатен відповідати на складні питання користувача наче жива людина.

Персоналізовані пропозиції

ШІ підбиратиме персоналізовані продукти для кожного клієнта. Вже зараз скоринг-моделі, коли машина шукає закономірності у масиві даних, активно використовуються у банківському секторі. 

Штучний інтелект ще ефективніше аналізуватиме клієнтські фінансові можливості, вподобання, витрати, транзакції, щоб запропонувати слушну послугу чи продукт. Скажімо, вигідну кредитну пропозицію - кредитну лінію, автокредит, іпотеку тощо.

Протидія шахрайським схемам

ШІ моніторить підозрілі транзакції та зупиняє їх. Вже зараз можливо відстежити звʼязок між отримувачем коштів та відправником, а також третіми особами, що можуть виступати посередниками у відмиванні грошей чи незаконних транзакціях через підставних осіб. Система може попередити банк про можливу шахрайську діяльність.

Антифрод-захист

Коли служба безпеки банку помічає нетипову поведінку користувача, підозрілу активність за рахунками чи переказами, то зупиняє такі операції. Це може бути переказ значної суми на новий рахунок або зняття готівки клієнтом у незвичайному місці. 

Штучний інтелект помічає їх краще та спрацьовуватиме ефективніше. Це повністю виключить людський фактор та неуважність працівника служби безпеки.

Дійсно, перелік можливостей вражає. І це тільки частина опцій, які може перебрати на себе ШІ. 

Чи означає це, що машина повністю замінить собою банківського співробітника, а на банківський сектор чекатимуть масові скорочення штату? Ні. Штучний інтелект зменшить потребу в участі людини, проте не замінить її цілком. 

Машинний інтелект еволюціонує індустрію в інший спосіб, а саме гарантовано підвищить ефективність відстеження осіб, що відмивають гроші, та значно покращить якість обслуговування клієнтів.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Володимир 4 червня 2023
IBM вже має в планах звільнити 7800 працівників котрі будуть замінені ШІ. Вважаю, що ті сфери людської діяльності які не несуть загрози або шкоди людині і його здоров"ю, можуть бути передані до виконання Штучним Інтелектом.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше