Звички суперщасливих людей

8 жовтня 2013
Kajool-Khan

Мартін Селігман, батько позитивної психології, зробив припущення, що у той час як 60% щастя залежить від нашої генетики і навколишнього середовища, ще 40% залежить тільки від нас самих.
 


У своїй роботі "Говорить Тед" (2004), Селігман описує три види щасливого життя: приємне життя, яке ви наповнюєте щастям якнайбільше, насичене життя, яке ви проживаєте працюючи, виховуючи дітей, у любові та відпочинку, та змістовне життя, яке "складається з того, що ви знаєте свої сильні сторони і використовуєте їх для свого буття, щоб служити чомусь більшому, ніж ви самі".

Після дослідження того, що складає найвище задоволення, Селігман був здивований. Гонитва за задоволенням, як розповідається у дослідженні, майже не робить внесків у довготривале задоволення. Замість цього, задоволення - це "збиті вершки з вишенькою", яке додає солодкий присмак життю, що базується на одночасному прагненні сенсу та зайнятості.

І хоча це може звучати як великий подвиг, намагання одночасно втримати такі поняття, як значення і залучення (хоча задоволення звучить набагато приємніше), все ж щасливі люди мають звички, які ви можете ввести і у своє повсякденне життя, щоб картина вашого блаженство була більш повною. У щасливих людей є певні схильності, які спонукають їх шукати сенс життя та мотивують їх під час цих пошуків.
 

Вони оточують себе іншими щасливими людьми

 

Радість передається. Дослідники з Framingham Hear Study, які досліджували поширення щастя понад 20 років, виявили, що ті, хто знаходяться в оточенні щасливих людей "більш схильні стати щасливими у майбутньому". Це вагома причина, щоб не бути в оточенні Деббі Довнерсів (нитиків) і проводити більше часу з людьми, котрі підіймають настрій.
 

Вони посміхаються, коли відчувають, що хочуть цього

За даними дослідження, опублікованого в Academy of Management Journal, навіть якщо ви не почуваєтеся бадьоро, думати про щось приємне і подумки усміхатися - значно підіймає рівень щастя і робить вас більш продуктивним. Дуже важливо, щоб усмішка була щира: дослідження показало, що підробляння посмішки у той час, коли вас охопили негативні емоції, може лише погіршити ваш настрій.
 

Вони залишаються морально стійкими

На думку психолога Пітера Крамера, стійкість (не щастя), це протилежність депресії: щасливі люди знають, як оговтатися від невдачі. Стійкість, це як захисна плівка від труднощів, з якими людська істота неминуче стикається. Як каже японське прислів'я: "сім разів впади і вісім разів встань".
 

Вони намагаються бути щасливими

Як виявляється, все дуже просто: лише саме намагання бути щасливим може збільшити ваше емоційне благополуччя, так пише у двох дослідженнях нещодавно опублікованих в журналі The Journal of Positive Psychology. У дослідженнях йдеться, що ті, хто активно намагається відчувати себе більш щасливими, мають найвищий рівень позитивного настрою, що змушує їх таки вважати себе щасливими.
 

Вони сповнені добра

Дуже важливо святкувати великі, важко-напрацьовані досягнення, але щасливі люди також звертають увагу на свої менші перемоги. Сьюзан Вайншенк, доктор філософії, сказала цікаву річ: "Коли ми задумуємося про речі, котрі йдуть у правильному порядку – ми отримуємо багато маленьких нагород протягом дня і це може сприяти хорошому настрою". І як доктор філософії Френк Джінассі пояснює, роздуми про речі, які справді відбуваються так, як і повинні (навіть такі прості, як правильний запис вашого замовлення на каву) можуть зробити так, що у вас буде присутнє почуття досягнення впродовж цілого дня.
 

Вони зважають на прості цінності

 

Кумедно закручене морозиво. Собака, що махає хвостиком. Щасливі люди витрачають час на те, щоб "зацінити" ці прості речі. Знаходження сенсу у дрібницях і вдячність за все, що вони мають, пов'язані з почуттям загальної радості.
 

Вони присвячують частину свого часу, щоб віддавати

Навіть якщо у добі є лише 24 години, позитивні люди заповнюють частину цього часу, роблячи добро для інших, що, у свою чергу, повертається до благодійників. Довгостроковий дослідницький проект "Змінюючи життя американців" виявив кілька переваг, пов'язаних з альтруїзмом: "Волонтерська робота була хорошою як для психічного, так і для фізичного здоров'я. Волонтери різного віку були щасливіші, краще почувалися фізично і емоційно", повідомила Пеггі Тойтц, керівник одного з досліджень.

Ті, хто допомагають іншим, відчувають те, що дослідники називають "кайф від допомоги" - ейфорійний стан відчувають ті, хто займається благодійністю. "Ймовірно, це буквально таки "кайф", схожий на кайф від прийняття дози наркотиків", пише Крістін Л. Картер, доктор філософії. "Акт здійснення фінансових пожертвувань подразнює центр задоволення у нашому мозку, який відповідає за дофамін ейфорії".
 

Вони дозволяють собі не заважати на плинність часу (А іноді просто не можуть нічого з цим вдіяти)

Коли ви занурені у діяльність, яка одночасно є складною, підбадьорюючою та суттєвою, відчуваєте радісний стан, який називають "потік". Щасливі люди шукають відчуття "захоплення" або "піднесення", яке послаблює самосвідомість і сприяє почуттю успіху. Як пояснює Pursuit-of-happiness.org: "Для того, щоб ввійти у стан "потоку", ви повинні побачити свою діяльність добровільною та приємною (що внутрішньо мотивує), і ця діяльність повинна вимагати навичок та кидати виклик (але не надто складний), а ще мати чіткі цілі на шляху до успіху".
 

Вони нехтують світською бесідою для більш глибокої розмови

Немає нічого поганого у тому, щоб говорити про "самі знаєте що", але сідаючи поговорити про те, що змушує тебе жити - яскрава практика того, як почуватися добре у житті. Дослідження, опубліковане у журналі Psychological Science виявили, що ті, хто беруть участь у більш суттєвих розмовах і менше у "ля-ля-ля" бесідах - відчувають більше задоволення.

"Шкода, що я не мав сміливості висловити свої почуття" - одна з п'яти основних речей, про які шкодують ті, хто перебував на межі зі смертю, явне свідчення того, що люди краще би замість тем про погоду більше часу присвячували тому, що змушує їхнє серце битися частіше.
 

Вони витрачають гроші на інших людей

 

Можливо за гроші таки можна купити щастя. Дослідження, опубліковане у журналі Science виявили, що витрачання грошей на інших людей має більший вплив на щастя, ніж витрачання їх на себе.
 

Вони вирішують "слухати"

"Коли ви слухаєте у вас з’являється здатність приймати більше знань, ніж коли ви блокуєте світ через власні слова або відволікаючі думки", пише Девід Мезапелле, автор "Заразного оптимізму". "Ви також демонструєте довіру і повагу до інших. Знання та впевненість є доказом того, що ви у безпеці і позитивні із самим собою, що дає можливість вам випромінювати позитивну енергію". Вміння "слухати" - це навик, який зміцнює відносини і призводить до більш задовільного досвіду. Хороший слухач може піти після розмови з таким відчуттям, наче його присутність послужила ціллю, досвідом, який тісно пов'язаний із підвищенням самопочуття.
 

Вони підтримують особисті зв’язки

Швидко і зручно написати, переглянути профіль і "твітнути" своїм друзям. Питання трохи ускладнюється, коли мова йде про ваш добробут: витрата грошей на політ через усю країну, щоб зустрітися з найкращим другом!? "Існує глибока потреба у почутті приналежності, яка приходить через особисте спілкування з друзями", говорить Джон Качоппо, доктор філософії, директор Центру когнітивної та соціальної неврології в Університеті Чикаго. Хоча соціальні мережі тримають нас постійно на зв'язку, вони не дозволяють фізично торкатися, що вочевидь додає тепла і навіть зменшує відчуття тривоги.
 

Вони дивляться на світлий бік

 

Оптимізм має багато переваг для здоров'я, у тому числі менше стресу, кращу терпимість до болю, і довголіття серед тих, хто має серцеві захворювання. Коли ви обираєте віру та надію, ви також обираєте здоров’я та щастя.

Селігман підсумував, мабуть, найбільшу характеристику оптиміста в одній зі своїх найвідоміших книг "Як навчитися оптимізму": "Визначальною характеристикою песиміста є те, що вони схильні вважати, що погані події тривають довгий час, супроводжують все, що вони роблять, і, до того ж, стаються з їх власної вини. Оптимісти, які стикаються з тими ж проблемами світу цього, думають про нещастя у протилежному напрямі. Вони схильні вважати, що поразка це лише тимчасова невдача, що її причина стосується лише окремого випадку. Оптимісти вірять, що поразка сталась не через них, а виною усьому обставини, невезіння або втручання інших людей. Таких людей поразка не зачіпає. Зіткнувшись з проблемами, вони сприймають їх як виклик і ще дужче намагаються їх вирішити."
 

Вони цінують хорошу музику

 

Музика могутня. Настільки могутня, що, фактично, може зрівнятися з ефектом зменшення напруження за допомогою масажу. За три місяці роботи, дослідники з групи Інституту Здоров'я виявили, що у пацієнтів, які просто слухали музику, симптоми тривоги знизилися так само, як і у тих, хто отримував 10 годинний масаж. Правильний вибір мелодії може бути важливим фактором, однак, як і веселі, так і сумні пісні, також можуть впливати на наше світосприйняття. В одному з експериментів, де дослідники просили пацієнтів визначити веселі\сумні обличчя під час прослуховування музики, учасники переважно бачили ті обличчя, які відповідали "настрою" музики.
 

Вони вміють "відключитися"

Незалежно чи ви медитуєте чи ні, зробіть кілька глибоких вдихів подалі від екрану або навмисно вимкніть електроніку. Відключення від нашого гіпер-підключеного світу доводить свої переваги, коли мова заходить про щастя. Розмови по мобільному можуть збільшити кров'яний тиск і підняти ваш рівень стресу, у той час як безперервне перебування перед екраном веде до депресії та втоми. Звісно, що розвиток технологій не збирається у відпустку, але участь у якійсь цифровій детоксикації дає вашому мозку можливість підзарядитися і відновитися, як бонус - може збільшити рівень стійкості до навколишнього світу.
 

Вони стають більш духовними

Дослідження вказують на зв'язок між релігійною та духовною практикою і веселощами. Для когось щасливі звички, як вираз подяки, співчуття і милосердя, як правило, супроводжуються більш духовним змістом. І ставлячи великі питання – ми надаємо нашому життю сенс і контекст. Дослідження "2009" показало, що діти, які відчували, що у їхньому житті була мета (яка була спричинена духовним зв’язком) були щасливішими.

Духовність пропонує те, що соціолог 20-го століття Емілі Дюркгейм називає "священний час", який є вбудованим ритуалом відключення, що викликає моменти спокою. Як пише Еллен Л. Ідлер, доктор філософії, у своїй роботі: "Психологічні та фізичні переваги духовних/ релігійних практик": "Досвід священного часу дає нам час іншого, не "профанного часу", в якому ми живемо більшу частину свого життя. Щоденна медитація, щотижнева практика запалювання недільних свічок чи відвідування богослужіння, щорічна поїздка в ізольоване, тихе місце усамітнення - все це приклади того, як можна відпочити від поспіху нашого щоденного життя. Періоди відпочинку від роботи і повсякденного життя служать засобом для зменшення стресу, який є основною причиною хронічних захворювань, які, як і раніше, є основними причинами смерті у західному суспільстві. Трансцендентний духовний і релігійний досвід має позитивний, зцілюючий, загальнозміцнюючий ефект, особливо якщо він "вбудований", так би мовити, до щоденного, щотижневого, сезонного та річного циклу життя.
 

Вони виконують фізичні вправи

Мудрий студент юридичного факультету Гарвардського університету одного разу сказав: "Вправи дають ендорфіни. Ендорфіни роблять вас щасливішими". Доведено, що фізичні навантаження можуть полегшити симптоми депресії, занепокоєння і стресу, завдяки різним хімічним речовинам у мозку, які посилюють почуття щастя і релаксації. Крім того, заняття спортом змушує нас більше цінувати своє тіло. В одному з досліджень, опублікованому у Journal of Health Psychology, виявили, що через вправи ставлення людей до свого тіла покращилося - навіть при тому, що вони не схуднули чи не добилися помітного поліпшення.
 

Вони гуляють

 

Хочете відчувати себе живим? Всього 20-хвилинна доза свіжого повітря сприяє збільшенню життєвої сили, на думку ряду досліджень, опублікованих у Journal of Environmental Psychology. "Природа - пальне для душі", говорить Річард Райан, доктор філософії, провідний автор дослідження. "Часто, коли ми відчуваємо спустошення нам хочеться чашечки кави, але дослідження показують, що кращий спосіб отримати заряд енергії - з’єднатися з природою". І хоча більшість з нас любить каву гарячою, ми можемо надати перевагу одній чашечці надворі при теплій температурі: вивчення погоди та особистого щастя виявили оптимальну температуру для оптимального щастя - 14 градусів.
 

Вони проводять час із "подушкою"

Встати не з тієї ноги з ліжка – це не просто міф. Коли ви намагаєтеся лише подрімати, ви схильні відчувати недостатність ясності, поганий настрій і недалекоглядність. "Хороший сон дійсно може допомогти похмурій людині зменшити роздратування" повідомив для Health.com доктор Реймонд Жан, директор медицини сну і заступник директора інтенсивної терапії лікарні St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center. "Чим кращий ваш сон – тим більше емоційної стабільності ви отримуєте".
 

Вони полюбляють "пореготати"

Ви вже це чули: найкращі ліки – це сміх. У випадку The Blues, це може пролити світло на деякі істини. Добрий та старомодний сміх вивільняє "щасливі" хімічні речовини у мозку, які, окрім буйного шуму, якого ми так прагнемо, роблять так, щоб люди краще сприймали біль та стрес.

І взагалі при повторюваних жартівливих сесіях можна тренуватися. "Відповідь організму на повторюваний сміх схожий на ефект від повторюваних вправ", пояснив доктор Лі Берк, голова Дослідження 2010, яке було сфокусовано на впливі сміху на організм. Те ж дослідження показало, що деякі з переваг, пов'язаних з вправами, як здорова імунна система, контрольований апетит і рівномірний рівень холестерину також можуть бути досягнуті через сміх.
 

Вони ходять пішки

Чи помічали ви, що ваші друзі дуже бадьорі і сповнені ентузіазму? А все лише завдяки крокам, згідно з даними дослідження, проведеного психологом з Атлантичного університету Флориди Сарою Снодграсс. В експерименті Снодграсс учасників просили походити 3 хвилини. Половині пішоходів сказали робити великі кроки, розмахувати руками і тримати голову високо. Ці люди говорили, що почуваються щасливішими після прогулянки, ніж ті, хто робив маленькі, майже не відриваючи від землі, кроки.

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Marta 15 жовтня 2013
Чудово написано! Дякую вам :)
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше