Зубний камінь: причини, наслідки та чистка нальоту

25 серпня 2024
Редакція

Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, чому утворюється зубний камінь, чим небезпечні ці тверді відкладення для організму, як їх позбутись у домашніх умовах та які методи видалення використовуються в стоматології. У медичному центрі VixClinic ви можете пройти цю та інші стоматологічні процедури (лікування карієсу, відбілювання, реставрація, ультразвукова чистка зубів тощо) з гарантовано якісним результатом.

Чому утворюється камінь на зубах?

Якщо не приділяти достатньої уваги гігієні ротової порожнини (наприклад, не використовувати зубну щітку або ополіскувач після приймання їжі), на м’яких і твердих тканинах, проміжках зубного ряду та ясенних кишенях осідає велика кількість бактерій. Тут вони починають активно розмножуватись, утворюючи спочатку м’які відкладення. Якщо їх вчасно не усунути, ці відкладення тверднуть. Ось що таке зубний камінь, який вже не піддається самостійному видаленню. Найчастіше такі камені накопичуються біля основи зубів з внутрішньої сторони.

Їхній появі сприяють такі фактори:

  • Недостатній догляд за ротовою порожниною, невірний вибір гігієнічних засобів або неправильна техніка чищення. 
  • Нестача твердої їжі в раціоні.
  • Зловживання вуглеводами, газованими напоями, солодощами. 
  • Порушення прикусу та інші причини, які призводять до неправильного розподілу навантаження на зуби при жуванні.
  • Деякі проблеми з внутрішніми органами. 
  • Куріння. 

Чим шкідливий наліт і зубний камінь?

Якщо ви ще сумніваєтеся, чи потрібно знімати зубний камінь, ознайомтеся з переліком неприємних наслідків, до яких він призводить:

  • кровоточивість ясен;
  • неприємний запах з рота;
  • збільшений ризик пародонтиту, гінгівіту, карієсу;
  • розхитування зубів та їх втрата;
  • утворення пародонтальних кишень через відшарування ясен;
  • патології органів сердечно-судинної та травної систем. 

Як позбутись зубного каменю в домашніх умовах

На жаль, у домашніх умовах ви можете використовувати тільки профілактичні методи, які полягають у повсякденному очищенню двічі в день за допомогою зубної щітки. Звичайно, в інтернеті вам запропонують і народні засоби, наприклад, трав’яні відвари, які є не надто ефективними. Деякі “знавці” розказують, як розчинити зубний камінь за допомогою лимонної кислоти та соди, умовчуючи, що це може призвести до ослаблення та пошкодження емалі, тощо. 

Але на початкових стадіях, коли наліт ще не перетворився на тверді відкладення, можуть допомогти наступні заходи:

  • використання спеціальних паст, що містять абразивні частки;
  • полоскання рота розчинами соди та перекису водню;
  • масаж ясен із застосуванням ефірних олій.

Оскільки ці методи не завжди гарантують повне видалення каменю, завжди краще звернутися до стоматолога.

Як видаляють зубний камінь в стоматології?

У медичному центрі VixClinic пропонуються такі методи професійного чищення:

Ультразвукове 

Проводиться за допомогою апарату Cavitron. Він створює ультразвукові хвилі, які й знімають зубний камінь з поверхні зубів. Завдяки делікатному впливу скалера на ясна і зуби пацієнта - процедура проходить максимально комфортно і безболісно. Якщо ви цікавилися, як виглядає камінь на зубах, то знаєте, що він полюбляє різні важкодоступні ділянки. наявність же різноманітних насадок у комплекті дозволяє усувати відкладення саме там. Це важливо для тих, у кого проводиться чищення підясневих та надясенних зон. 

Air Flow

Це альтернативна методика, яка є абразивним чищенням з ефектом полірування. Виконується процедура так: на поверхню зубів під тиском подається суміш повітря, дистильованої води та повітря. Так видаляються темні плями на емалі та усуваються тверді відкладення. 

Тож, якщо ви помітили такі проблеми в себе (а краще кожні пів року проходити обстеження у стоматолога), не треба шукати в інтернеті, як позбутись зубного каменю в домашніх умовах. Єдине правильне рішення — звернутись до фахівців. 

Записатися на консультацію та професійне чищення зубів у VixClinic можна онлайн або за телефоном. Фахівці клініки детально пояснять усі етапи процедури, дадуть відповіді на всі запитання, та допоможуть обрати оптимальний варіант чищення. Високий рівень сервісу та якісне виконання всіх процедур гарантуються.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com