Золото чи сталь? — 5 феноменальних книг "Книжкового Арсеналу"

Евгений Сиваченко. Сталь и золото. – К.: Саммит-Книга, 2019

Це унікальне видання знайомить читачів з творами східних майстрів-зброярів з родинної колекції Олександра Фельдмана. У каталозі представлено 282 вибраних предмета озброєння, які вирізняються своїми високими художньо-естетичними якостями, а також незвичайним форматом або декоративними особливостями. Географічний діапазон цих предметів охоплює більшу частину Західної, Центральної, Південної і Південно-Східної Азії, а також деякі райони Північно-Західної і Північно-Східної Африки. Географічні рамки простягаються від кінця XVI до середини ХХ століття. Особливо широко представлені різні види клинкової зброї — шаблі, мечі, кинджали і ножі. Всі експонати забезпечені якісними супровідними статтями, а всі предмети супроводжують коментарі та додаткові відомості про кожен предмет. Мета видання, як і створення подібної колекції, благородна і важлива для сьогоднішнього діалогу культур, коли досягнення мистецтва інших народів світу не менш значущі для культурного, інтелектуального і духовного розвитку українського суспільства, ніж пам'ятки національної художньої культури. При цьому приходить розуміння того, що приватне колекціонування має великий потенціал не лише для збереження, вивчення і популяризації національної культурної спадщини, але й для залучення нашого суспільства до скарбниці світової культури.

Дж. Фоєр, Д. Тьюрас, Е. Мортон. Atlas Obscura. Найдивовижніші місця планети. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля

У цьому фундаментальному і водночас екзотичному виданні нам пропонують зійти з второваної туристичної стежки, і дізнатися, можливо, про ще неходжені, маршрути. Загалом автори проекту Atlas Obscura зібрали під однією обкладинкою понад 600 незвичайних, дивних, невідомих, містичних, вражаючих, дивовижних, цікавих місць на Землі — природних і рукотворних — з усіх континентів. Серед них Печери царя Седекії в Єрусалимі; Соляна людина з Чехрабаду; баобаб в ПАР, в якому міститься цілий паб на 15 осіб; «Брама Пекла» в Туркменістані; село в Іспанії, де проходить щорічний фестиваль стрибків через дітей; кладовище кораблів в Бангладеш; печери світлячків в Новій Зеландії; Кольська надглибока свердловина в Мурманської області — найглибша в світі; гігантська голова Леніна в Улан-Уде; Музей холодної війни в бункері в Оттаві і багато-багато іншого. А ще «Акустичні дзеркала» у Ґрейтстоні, Гайґейтське кладовище, фонтани-жартуни палацу Гельбрунн, таємні ліонські коридори, шпигунська станція Тойфельсберґ, курорт-привид Вароша. У кожного місця є опис і фотографії, а також вказані координати — щоб всі бажаючі могли дістатися і побачити вподобане диво своїми очима. Замислена і зроблена ця книга так, що буде цікава всім, незалежно від віку, статі, місця проживання, посади і схильності до подорожей.

Ерік-Емманюель Шмітт. Мадам Пилінська і таємниця Шопена. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2019

До книжкової серії «Writers on Writing», що виходить за підтримки Українського культурного фонду, і в якій публікується ця автобіографічна книжка сучасного французько-бельгійського класика, увійдуть досі не перекладені українською мовою публіцистичні твори та есеїстика всесвітньо відомих авторів й українських письменників. За сюжетом цієї історії, головний герой шукає розгадку генія Шопена. І завдяки  багаторічній школі гри на фортепіано та появі у його житті ексцентричної жінки таки знаходить формулу успіху. Утім, якого саме? І чи лише музиці вчать героя — молодого філософа, який поволі занурюється у світ літератури?

«Мадам Пилінська, — наполягав я, — все ж таки поясніть. — Ходіть до парку і робіть на воді кола: так ви збагнете резонанс. Дивіться на рівну гладеньку поверхню, киньте у неї один пластівець — вода здригнеться. Дослідіть це торкання, його наслідки, час утворення кіл, їх розпливання й зникнення. Не кваптесь. Спостерігайте. Наступної суботи вам знадобиться це для басів — які злітають і змовкають — і для перетворення мелодії на хвилю гармонії. Вчіться бути текучим".

Юрген Аппело. Менеджмент 3.0. Agile-менеджмент. Лідерство та управління командами. – Х.: Фабула, 2019

Автор цієї книжки — найяскравіший провидець від менеджменту нашого століття. Він запропонував чудову модель, яка описана у цьому бестселері. І при цьому це не посібник, не методичка, але видання, де цілком докладно пояснюються принципи гнучкої розробки для менеджменту, що дуже актуально сьогодні, в епоху розвитку Agile-трансформацій. Автор книги пропонує керівнику замислитися про власний стиль лідерства, про те, що світ не буде колишнім, і як це вже впливає на організацію. «Керуй системою, а не людьми» — основне кредо автора. У книзі представлені основні фокуси уваги керівника при побудові гнучкої самоорганізованої команди: як заряджати людей енергією, довіряти і розширювати повноваження, як працювати над розвитком командної компетентності і плекати структуру. Тільки експериментуючи і співпрацюючи, можна ефективно розвивати себе і свою команду. «Ця книжка допоможе вам стати успішнішим менеджером, — закликає автор. — Зокрема, у ній показано, у чому мають полягати ваші обов’язки як Agile-керівника в компанії, що займається розробкою програмних продуктів на базі гнучких підходів. Книжка надасть вам багатий інструментарій, що дозволить застосовувати теорію в щоденній практиці».

Юлія Чернінька. Лицар Смарагдієвого Ордену. — К : КМ-Букс, 2019

Ця книжка чудово вписується в традицію підліткової літератури, причому як класичну, так і сучасну. За своїм колоритом вона нагадує «Трьох товстунів» Олеші та «Кондуїт і Швамбранію» Кассіля, а також «Зоряний пил» Філіпа Пулмана. За сюжетом, у середньовічному місті, що знаходиться у паралельному світі, давно вже встановлені дивні правила, його мешканці живуть під тиском вічного страху, несправедливості, жорстоких законів. Здавалося, ніщо не врятує далеке королівство, аж ось у нашому сьогоденні народжується хлопчик, і знову ми опиняємося віч-на-віч з біблійним сюжетом, адже це не єдиний символ у повісті. Так, наприклад до стародавнього Люмберну (мало не Лембергу) має прилетіти Лицар, який звільнить місто від влади Великого Магістра. Нічого не нагадує? Тоді краще прочитати все до переможного кінця. Тим паче, коли стиль письма підкорює своєю вправністю. «Небо було ясним і зоряним. Подорож видалася захоплюючою і неймовірно красивою Норіс із побратимами-розбійниками сиділи на мішках з тирсою і майже не розмовляли. Кожен думав про своє. Усі вони не за власною волею зійшли на шлях розбійництва. Більшість із них були втікачами-каторжниками, що переховувалися від тюремних галер у морі, хтось переховувався від брехливого люмбернського суду, хтось — від ворогів У цю чудову зоряну ніч чоловіки згадували рідні домівки, своїх покинутих дружин, дітей і стареньких батьків В більшості з них сім’ї залишилися у Люмберні, і тепер, якщо Смарагдієвий Лицар здобуде перемогу над Магістром, у кожного з них з’явиться шанс повернутися в рідну домівку.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com