Знайомтесь, українське бароко

11 травня 2015
Ян Томашук
Якщо говорити про бароко у його первинному вигляді, то це доволі важке і, з першого погляду, не дуже зрозуміле для пересічних людей явище, тому що воно включає в себе багато різних деталей. Мистецтво - річ не проста, леді та джентельмени. Навіть якщо сильно захотіти, то малоймовірно, що хтось відразу зможе розібратись у всіх тонкощах цього стилю. Саме тому я спробую повідати вам про бароко у найпростішому та легкому для сприйняття вигляді, без зайвої важкої термінології та чисел.
 

Що таке бароко? 

Бароко - це один із стилів у європейському мистецтві. Зародився він приблизно наприкінці XVI ст. та був доволі популярним до кінця XVIII ст. Кульмінація його розвитку припала саме на XVII столітті, коли явище бароко стало розповсюдженим в більшості країн Європи. Відтоді його ознаки почали прокрадатись буквально у всі сфери культурного життя, починаючи від музики й літератури та закінчуючи архітектурою і скульптурою.

Де зародилось бароко та звідки пішла назва? 

Прийнято вважати, що батьківщиною цього стилю є Рим. В часи Відродження бароко набуло широкої популярності серед італійської знаті та цервки, тому і вважалось "стилем багатіїв", особливо через свою ошатність та пишність. Трішки згодом воно також уособлювало ідею національної єдності та братерства, але це вже зовсім інша історія.
 
А ось відповідь на запитання, звідки пішла така назва, дати важче. Слово бароко має своє відлуння аж у трьох мовах: португальська, іспанська та французька. Проте більшість джерел вказують на те, що саме французький варіант є найближчим до правдивого. В перекладі з французької слово "бароко" означає "перлина неправильної форми". Саме це визначення найбільш точно характеризує сам стиль. Бароко уособлює щось фантастичне: дивні форми поєднані з витонченістю, пишністю та оздобленістю.
 

Коли з'явилось бароко в Україні? 

Вплив цього виду мистецтва на українські землі розпочався приблизно на початку XVII століття. Оскільки у ті часи Україна була поділена на Правобережну та Лівобережну, вплив західно-європейського стилю не був рівномірним. Найочевиднішим він був у західних областях, особливо в церковній архітектурі.
 
Перші архітектори спочатку робили копії італійських шедеврів, не маючи власного досвіду та бачення. Але згодом, завдяки таланту та ерудиції, наші майстри свторювали вже власні проекти соборів витончених форм, які нічим не поступались тогочасним шедеврам Риму.
 
Завдяки цьому на територіях сучасних західнх (Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська) та північних (Київська, Чернігівська) областей постали архітектурні шедеври в стилі українського бароко, яким немає аналогів у всьому світі.

Приклади архітектури бароко в Україні

Як вже згадувалося раніше, найяскравішим прикладом українського бароко стала саме церковна архітектура (костели, монастирі, собори). Ось декілька з них:
 
 
Собор Св. Юра, Львів. Архітектор Бернард Меретин почав будувати його в 1744 році. Славиться він не тільки зовнішньою архітектурою, але й внутрішнім інтер'єром. Собор має багато скульптур зовні, а також внутрішнє поєднання двох схожих стилів: рококо та бароко, яке відображається у настінних написах та внутрішніх орнаментах. Один із найбільш відомих соборів України, належить до Світової Спадщини ЮНЕСКО.
 
 
Андріївська церква, Київ. Її спорудив архітектор Бартоломео Растреллі у18 ст. Особливо привертає увагу гарна, витончена форма однокупольного храму з декоративними вежами. Споруда була реставрована в 1978-1979рр., але, на жаль, стан Андріївської церкви в наш час погіршується. Церква входить до складу  національного заповідника "Софії Київської"
   
Кафедральний собор Святого Воскресіння (Івано-Франківськ). Збудований на місці згорівшої єзуєтьської колегії приблизно в 20-х роках XVIII століття, архітектором Станіславом Потоцьким. Має багатий інтер'єр у стилі австро-баварського бароко з елементами класицизму. Особливо на це вказує вівтар, на якому знаходяться багато фігур ангелів та святих. В соборі також поховано багато відомих діячів УГКЦ.
 

На завершення потрібно відзначити великий вплив стилю бароко на українську архітектуру сьогодення. По всій території західної України (і не тільки) можна знайти чимало споруд та будівель, які вирізняються цією витонченністю "перлини неправильної форми". Багатьом з них вже давно потрібна реставрація, але через недбалість людей ці архітектурні пам'ятки втрачаються з кожним роком все більше й більше.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше