Живи. Люби. Смійся. Чарлі та його кіно

27 червня 2018
Ліля Колісник

Чарлі Чаплін. Мабуть, один з найвідоміших та найважливіших акторів, породжених кінематографом. Він високопоставлений діяч світової культури і всесвітньо відома ікона.

Пропоную до прочитання маловідомі факти з життя зірки німого кіно.

 Дитинство Чапліна було сповнене бідності та труднощів. Його відправили в робочий будинок у віці семи років. Рада розмістила його в Центральній лондонській окружній школі та школі Норвуда для того, щоб хлопчик жебракував. Він є найкращим прикладом, як можна вибратися з бідності та стати успішним.

 Після того, як його матір відправили в притулок для психічно хворих в Кейн Хілл, він та його брат Сідней продивали зі своїм батьком-алкоголіком. Згодом їх врятувало Національне товариство запобігання жорстокості з дітьми.

 З допомогою свого батька він став членом трупи Eight Lancashire Lads clog-dancing, яка гастролювала по Великій Британії. Він відмовився від навчання через рецидив матері, він записався в театральну агенцію у лондонському Вест-Енді.Його роль у фільмі Г. А. Сентсбері "Джим Романс Кокайна" скасували.. Шоу закрили через два тижні.

 Але в 14 років Чапліну всміхнулася фортуна: юнака взяли на постійну роботу в театр, де він отримав роль посильного в постановці «Шерлок Холмс». Примітно, що підліток був неграмотним, тому вивчити роль йому допоміг брат Сід.

Уже в 1908 році 19-річного Чарлі прийняли в театр Фреда Карно, де якраз готувалися пантоміми і скетчі для англійських м'юзик-холів. Дуже скоро юнак стає ключовим актором у більшості вистав. Через 2 роки трупа Карно відправляється на гастролі до Америки. Тоді Чарлі Чаплін і вирішив, що залишиться в США.

Одного разу виступ Чапліна побачив Мак Сеннет. Американському кінопродюсерові настільки сподобалася гра, що він запросив артиста працювати в свою студію. У вересні 1913 Чарлі Чаплін уклав контракт з «Кістоун». Студія зобов'язалася платити йому 150 доларів на тиждень.

Спочатку справи йшли не дуже добре. Сеннет навіть хотів звільнити Чарлі Чапліна, вважаючи своє рішення взяти його на роботу необачним. Але вже через рік англієць стає провідним актором. Глядачі були в захваті від цього грубуватого героя експромтів Мака Сеннета. Але ще більше артист їм припав до душі, коли відступив від методу, придуманого Сеннетом. Коли Чаплін, граючи придуманого Сеннетом Чеза (або Чейса) вносить в гру більше людяності і ліризму, глядачі більш тепло зустрічають героя.

Одного разу Сеннет попросив Чарлі Чапліна якось по-новому загримуватися для комедійної картини «Дитячі автомобільні гонки». Тоді артист і придумав свій новий образ, який тепер знають чи не всі. Це широкі штани, занадто вузький піджак (візитка), невеличкий капелюх, величезні черевики, одягнені не на ту ногу, і вусики.

Так народився образ Маленького Бродяги. Згодом до цього знайомому нам всім вигляду додалася тростинка, побачена Чарлі на одній з фотографій батька. Бродяга миттєво стає мегапопулярним. Але коли Чарлі Чаплін досягає успіху, він починає розуміти, що може бути більш успішним сценаристом і режисером ніж ті, хто ним керує.
У 1914 році з'явився перший фільм Чапліна під назвою «Захоплений дощем». Тут Чарльз виступив не тільки як актор, але і вперше як режисер і сценарист. На відміну від студії «Кістоун», з якої йде Чаплін, студія «Ессеней Філм» платить артисту 1250 доларів за тиждень роботи і 10 тисяч за контракт. У 1916-17 роках «М'ючуел Филм» оплачує роботу коміка ще краще: 10 тисяч доларів на тиждень і 150 тисяч за контракт. У 1917-му Чарлі Чаплін уклав контракт зі студією «Ферст Нешнл» розміром в 1 мільйон доларів і став найдорожчим актором свого часу.

У 1919 році в Чапліні з'явиться власна кіностудія «Юнайтед Артистс». На цій студії Чарльз Чаплин працював до початку 1950-х років, коли був зобов'язаний назавжди покинути Америку. Найбільш популярними картинами, що знімалися Чарлі Чапліном на «Юнайтед Артистс», були повнометражні стрічки «Парижанка», «Золота лихорадка», «Вогні великого міста» і «Нові часи».

Картину «Парижанка» зірки прийняли прохолодно. Це психологічна драма, де Чаплін з'явився тільки як камео (епізодична роль - прим. ред.). Звичка бачити улюблений образ Маленького Бродяги взяла над ними верх.

Але критики дуже високо оцінили нову роботу Чарлі, визнавши талант автора. «Золота лихоманка» і «Цирк», що вийшли всередині і наприкінці 1920-тих, були більш тепло прийняті і вважаються класикою кінематографа.

Коли Чаплін в 1920-ті роки прибув до рідного Лондона, а потім ще й в Париж, його зустрічали величезні натовпи прихильників творчості. Удруге виїзд в Європу стався в 1930-ті роки. Актор привіз свої нові стрічки - «Вогні великого міста» й «Нові часи».

Дебют Чарлі Чапліна в звуковому кіно відбувся в 1940-му. Це була антигітлерівська картина «Великий диктатор». До того ж, це була остання стрічка, у якій з'явився Чаплін в образі Маленького Бродяги. З виходом картини починаються гоніння Чапліна. Його звинувачують в антиамериканської діяльності та прихильності комуністичним ідеям. Едґар Гувер, глава американського ФБР, активізує збір досьє на Чапліна, розпочатий ще в 1930-ті.

Пік гоніння настав в 1940-і, коли Чаплін зняв свій фільм «Месьє Верду». Його заборонила цензура. Артиста почали поливати компроматом. Дорікали йому в усьому: у невдячності до країни, яка дала йому прихисток (актор так і не прийняв громадянство США); у тому, що він таємний комуніст і єврей. Копалися в особистому житті, витягуючи на поверхню брудну білизну. Проте картина «Месьє Верду» була номінована на «Оскар» за кращий сценарій.

Вигнати артиста з Америки вдалося в 1952-му, коли Чаплін відправився в Лондон на прем'єру своєї картини «Вогні рампи». Гувер домігся від імміграційних служб заборони на повернення актора в США. Чарлі Чаплін оселився в швейцарському місті Веве. Передбачаючи, що його можуть вигнати з країни, Чарлі залишає довіреність на все своє майно дружині. І вона, продавши все, переїжджає з дітьми до Швейцарії.
У Швейцарії Чарлі Чаплін продовжує творити. Він написав музику до деяких зі своїх німих фільмів. Озвучив «Золоту лихоманку». У 1948-му з-під пера артиста виходить повість «Рампа», яка й лягла в основу стрічки «Вогні рампи». У 1954-му Чапліна нагороджують Міжнародною премією Миру. А в 1957-му вийшов фільм Чарлі Чапліна «Король в Нью-Йорку», де актор виконав головну роль.
Через 7 років видатний "німий" випустив у світ мемуари, які лягли в основу біографічної картини «Чаплін», яку глядачі побачили в 1992 році. Останній фільм артиста «Графиня з Гонконґу» був поставлений в 1967-му. Знову побувати в США Чарлі Чапліну вдалося в 1972 році. Йому видали коротку візу для прибуття на церемонію вручення «Оскара». Це була друга статуетка, отримана Чарлі. Через 3 роки королева Великої Британії Єлизавета II посвятила Чапліна в лицарі.

Чарлі Чапліна пішов з життя 25 грудня 1977 року. Його не стало уві сні. Поховали артиста на кладовищі в Веве. Але в березні 1978-го після викрадення труни з метою викупу його прах перепоховали в іншому швейцарському місті - Корсо-Сюр-Веве, заливши могилу півтораметровим шаром бетону.

Матеріали та зображення: 24smi.orgpinterest.com.
[adSlot9]

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше