Зенко Гриньків - американський нейрохірург пройшов дев’ять з половиною кілометрів у буревій, щоби врятувати пацієнта

11 лютого 2014
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

Українці ще раз довели, що подвигу завжди знайдеться місце і в буденному житті. Наприкінці січня південну частину Америки накрив потужний сніговий буревій. Особливо не готовою донегоди виявилася Алабама. Медія замайоріла повідомленнями про людей, якіпотрапили у снігову пастку на трасах у кількагодинному очікуванні, або про школярів, які змушені були ночувати в школі через те, що автобус не зміг дістатися пункту призначення.

Але особливого розголосу дістала звістка про подвиг лікаря - хірурга, котрий, не зважаючи на важкі погодні умови, пішки подолав відстань у 9, 5 кілометрів з однієї лікарні до іншої, щоб виконати свій професійний обов’язок.

Особливої ваги додає те, що цей лікар - 62-річний Зенко Гриньків (Dr. Zenko Hrynkiw)  - українець,  родом з Чикаґо, навчався в українськійприватній католицькій школі св.Миколая. (St.Nicholas Cathedral School). Як справжній християнин та лікар, що склав присягу, він не міг залишити пацієнта без допомоги. Навіть  у таких складних обставинах.

31 січня доктор Зенко перебував у Brookwood Hospital, у містечку Homewood, коли дізнався про те, що в Trinity Medical Center у Birmingham поступив важкий пацієнт. На той час снігова буря набула особливої потужності, дорогі були вкриті шаром льоду. Керування автом виключалося. Доктор Гриньків ухвалив рішення моментально - йти пішки. Відстань між медичними закладами складала 6 миль (9, 5 кілометрів). Сюди слід додати погодні умови. Однак, лікар, який сам колись переніс пересадку печінки, не вагався. Сил йому додавали постійні тренування гри в теніс та прогулянки пішки. Іншого вибору він для себе не бачив, оскільки отримав знимки травми пацієнта по телефону, яку оцінив як важку, на 90 відсотків імовірності летального кінця без наданої медичної допомоги. Завершивши одну операцію у Brookwood Hospital,  він вирушив до іншого шпиталю, щоби провести іншу. Для повноти картини додамо, що лікар йшов практично у самій уніформі і тапочках, не вдягнувши навіть шапки (звичка в нього така) при  температурі у мінус 20!  Як справжній козак, він не обмежився “звичайною прогулянкою” (за його словами), а по дорозі ще допомагав водіям, авта яких забуксували на дорогах!

Пан Зенко зізнався, що змушений 20 хвилин відпочити в автомобілі швидкої допомоги по дорозі, “відігрітися”:). До лікарні хірург дістався вчасно, провів успішну операцію, пацієнт тепер у стабільному стані.

Найдивовижніше, що сам пан Зенко не розуміє, чому ця історія викликала такий медійний галас. Свою подорож він назвав - “приємною прогулянкою”)))

Що тут скажеш - справжній українець! Йде за покликом своєї християнського та професійного обов’язку і не зважає на перешкоди, які могли би відлякати будь-кого іншого.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше