Заборонені прийоми маніпуляції людьми

23 червня 2015
Vitaliy DeFranko
Агенти спецслужб, психологи, політики, фахівці особливих бізнес структур, а іноді й прості люди використовують ці прийоми маніпуляції свідомістю, щоби досягати своїх цілей.
 
Найчастіше жертва навіть не підозрює, що є об'єктом впливу. Найзатятіші легко піддаються і роблять все, що вам від них потрібно.
 
У цій статті є описи цих прийомів, а також технології захисту від кожного методу маніпулювання. Будьте уважні! 

Методи:

Маніпуляція почуттям провини чи образи

Використання образи чи почуття провини - один з найрозповсюдженіших прийомів маніпуляції близькою людиною. Образа нещасної жертви часто дає своєму носієві "дивіденди" у вигляді негласних повноважень і репарацій. Буває, що людина живе в ролі жертви роками і вже звикла до цього, однак в оточуючих вона уже не викликає співчуття і бажання допомогти, а, навпаки, провокує роздратування і навіть агресію.
 
Тому що насправді, як не дивно це звучить, саме жертва виявляється завжди на вершині піраміди в сімейній системі. Така людина впливає на інших за допомогою їх почуття провини. З часом люди, залучені в цю гру, починають свідомо або на підсвідомому рівні розуміти цю маніпуляцію і реагувати на неї агресією.

Протидія

Найкраще прийняти в сім'ї правило забувати образи. І не згадувати один одному минулі гріхи під час сімейних сварок. Ні до чого хорошого це все одно не приведе. Якщо партнер чимось вас образив, то краще відразу обговорити це питання. Цивілізовано і коректно, не даючи оцінок ні тому, що відбувається, ні партнеру.
 
Прояснити ситуацію і скоригувати правила взаємодії для зниження ймовірності повторення схожої ситуації. Скажімо метафорично: образи записуйте на піску, а радості висікати в мармурі та граніті. Зробіть це нормою для вашої родини і побачите, наскільки легшим і щасливішим стане ваше життя.

Маніпуляція гнівом

Існують люди, які починають дратуватись, щоби змусити вас їм піддатися. Це маніпулятори, що використовують так званий тактичний гнів.

Протидія

Найгірше - виконувати забаганки такої людини. Адже якщо її прийом спрацює, вона і в майбутньому стане чинити так з вами і з іншими. Для початку вам буде потрібна ваша рішучість: ви не повинні поступатися або дозволяти на себе кричати. Якщо маніпулятор продовжує кричати, просто підіть кудись. Продовжуйте так себе вести при будь-яких наступних сутичках, коли він злиться, поки гнівний опонент не навчиться поводитися з вами раціонально.
 
Відносно власного гніву, на який вас так само нерідко будуть провокувати, варто заздалегідь виробити усвідомлену позицію і правила. Пам'ятайте, що в гніві ви, можливо, навіть зможете виголосити свою найкращу промову. Але велика ймовірність того, що пізніше ви про неї пошкодуєте і будете шкодувати все життя.

Маніпуляції мовчанням

Люди вдаються до багатозначного мовчання, коли хочуть показати, наскільки вони засмучені. Інакше, на їхню думку, ви вважатимете, що проблема неважлива для них. Люди, часто вдаються до мовчання з незначних приводів, створюють неприємну атмосферу, яка може зіпсувати робочі стосунки. Мовчання розраховане на те, щоби викликати у вас почуття провини, коли ви зрозумієте, наскільки засмучена ця людина.

Протидія

Намагайтеся утриматися від підігрування "ображеним", тому що якщо це спрацює одного разу, мовчун буде вдаватися до подібного прийому постійно. Але не будьте з ним різким; ведіть себе так, наче все нормально. Зачекайте, нехай він сам почне говорити. Якщо у вас виникають дискусії з мовчуном, слухайте його з відкритою душею. Доброзичливо і розумно поясніть йому, на чому грунтується ваша точка зору.
 
Навіть якщо ваш співрозмовник буде продовжувати "дутися" і після вашої розповіді, ви будете знати, що зробили все можливе. Ви не відступили лише для того, щоб уникнути мовчання, мета якого - змусити вас капітулювати.

Маніпуляції любов'ю

"Якщо любиш, то..." Ця маніпуляція розрахована на близьких людей, що мають до маніпулятора позитивне ставлення. Страх бути відкинутим і втратити любов присутній у людей з самого дитинства. Багато батьків необачно намагалися маніпулювати своїм чадом, примовляючи "Якщо ти не будеш мене слухати/робити, що я скажу і т.д., то я перестану з тобою спілкуватися/тебе любити/піклуватися про тебе і т. д.".

Протидія

Любов не предмет торгів, а результат стосунків. Помічаючи експлуатацію своїх почуттів, подумайте наскільки це вам потрібно.

Маніпуляції надією

Обнадійливі слова нерідко приховують за собою прагнення до миттєвої вигоди їх автора. Казкові обіцянки Кота Базиліо і Лисиці Аліси були продиктовані їх бажанням пошвидше дістати золоті монети, що дзвеніли в кишені Буратіно. Часто подібні пусті теревені спонукають і більш обізнаних громадян закопувати свої гроші "на Полі Чудес в Країні Дурнів".

Протидія

Арабське прислів'я говорить:
"Розумний покладається на свої вчинки, а дурний покладається на надію".
Довіряйте фактам, а не думкам. У прийнятті рішень опирайтеся на реальний досвід, а не на чиїсь історії чи припущення.

Маніпуляції марнославством

Маленькі гачечки, що міцно чіпляють надлишково роздуте его, можуть виглядати як безневинний коментар. Похвала дуже часто використовуєтсья для досягання цілі (скоріш за все, не вашої): "Ви прекрасно складаєте звіти! Напевно і з тим, який я хочу вам запропонувати, ніхто не впорається краще, ніж ви!" Або, навпаки, виклик з натяком на некомпетентність: "А слабо?..", "Ти б, напевно, не зміг..."

Протидія

Згадайте, чи планували ви зробити запропоноване до викладу провокаційної пропозиції? Перевірте відповідність задуманого своїм інтересам і можливостям.

Маніпуляції іронією або сарказмом

Маніпулятор вибирає спочатку іронічний тон, критичні висловлювання і зауваження, приправлені жартами або провокаційними коментарями.

Протидія

Зробити себе скривдженим без власної участі неможливо. Не вірите - спробуйте образитися просто так, ні на що конкретне. Якщо ви не будете піддаватися на провокації маніпулятора, усвідомивши або нагадавши собі, з ким і чим маєте справу, то зможете зберегти ясність думки, точність формулювань і емоційний баланс.

(via)


Якщо вас цікавить ця тема, вам також варто почитати:
19 технік психологічного захисту від маніпуляцій
Масовий психоз: як відбувається маніпулювання масовою свідомістю

Майстер спілкування. достатньо зрозуміти просте правило
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше