За що ми ненавидимо надто чесних людей?

30 червня 2015
Vitaliy DeFranko
Тобто любимо, любимо! (У заголовку помилка)

У дитинстві всіх нас вчили бути чесними. Потім одні виросли, порозумнішали, а інші так і ходять, чесні та красиві. Чорт, вибачте, ми тут тільки вчимося говорити правду, тому іноді зриваємося. Отже, за що ж ми любимо чесних людей...

Правдолюби знають все

Як живуть мільярди людей, що буде через кілька десятків років, які думки рояться в твоїй голові прямо зараз і як грішили твої батьки до твого зачаття - все це знає людина, що говорить тобі чисту правду. Інакше як би хтось міг видавати фрази типу "Всі нормальні діти в чотири роки здатні самі сходити в туалет в плацкартному вагоні, перевірте свою дочку у невропатолога". Так-так, перш ніж сказанути таке, правдолюб проводить дослідження "всіх нормальних дітей 4-річного віку". А перед тим, як розповісти, що з тобою буде в старості, якщо ти не перестанеш їсти стейки і шоколад, вони літають в майбутнє на машині часу і перевіряють. І якщо побачать, що тебе банально приб'є людиноподібний робот, то і не будуть тебе турбувати, звичайно. Їж м’ясце на здоров'я.

Правдолюби завжди праві

Всім давно відомо (принаймні, всім чесним людям), що ситуація може бути тільки двох видів: правильна і неправильна. Якщо людина тобі чесно розповідає, що, наприклад, Фанні Ардан страшна як казна-що, а домашній сир можуть їсти тільки люди, позбавлені смакових рецепторів, то всі інші варіанти думок автоматично стають неправильними. Чесність - запорука правоти. Головне, звичайно, щоб двоє і більше чесних людей не зіткнулися в одному місці, інакше вони анігілюють.

Правдолюби знають, хто винен

Ти винна. Це дурниці, що деякі події просто трапляються, що бувають всілякі там обставини, якісь нехороші люди, психологічні установки. Оскільки сталося з тобою, значить винна ти. Якби не була винна, то не сталося б. Логічно! Ми, нечесні люди, живемо в ілюзіях, в запереченні та самообмані. Чесні люди потрібні нам, щоби ми побачили правду, як гірка пігулка.

Правдолюби знають, що робити

По-перше, потрібно визнати, що ти винна. Точно визнала? Точно-точно? Таки вже зовсім покаялася, побилася головою? Ну добре. Тепер слухай... Поради правдолюбів завжди дуже зрозумілі, корисні та прості. І починаються вони, зазвичай, зі слова "просто". Просто купи собі будинок і машину. Просто сходи в салон краси. Просто кинь його. Просто влаштуйся на кращу роботу. Просто припини скаржитися і візьми себе в руки. Зрозуміло, що люди виключно з шкідливості не користуються цими порадами, а інакше ми би вже в раю жили.

Правдолюби не опускають рук

Оскільки ми боягузливо уникаємо правди, її носіям доводиться пробиватися до нас усіма, вибачте за каламбур, правдами і неправдами. Написати так, потім іншими словами, потім ще трохи поматюкатись - раптом краще дійде. А якщо спілкування відбувається в житті, то правдиві жарти, наприклад, частенько доводиться повторювати по два рази. "Худа корова - ще не лань". Зрозуміла, в чому суть? Ну, це ж про тебе. Корова - це ось ти зараз. А худа корова - станеш потім. Ха-ха! Якщо вийде. Найчесніші можуть ще й зателефонувати або закликати на допомогу друзів, щоб гарантовано дійшло.

Правдолюби ніколи не зляться

Чесні люди, на відміну від нас, грішних, не піддаються поривам і емоціям. Об'єктивна правда ніяк не може бути проявом поганого настрою, бажання образити або, страшно сказати, заздрості. Це ми потім чомусь репетуємо, істерику влаштовуємо (на що треба теж обов'язково вказати). Правдолюби можуть, максимум, легко посміхнутися або трохи засмутитися від недосконалості світу. Зазвичай вони заводять свої промови з посмішкою ("А ви дивуєтеся, чому чоловікам подобаються молоденькі"), а завершують їх зі світлою печаллю ("Ну, робіть, як знаєте, мені вас, пані, шкода"). Якщо ж тобі здається, що в повітрі літає занадто багато бризок слини, то це, напевно, весняний дощ.

Правдолюби рятують відносини

Усюди, де зв’язки, образи і борги сплітаються в складний вузол, потрібні термінові послуги чесних людей з їхньою правдою. Яка різниця, скільки років ви знайомі з подругою, як твоє життя залежить від наявності роботи, через які проблеми ви пройшли з чоловіком і чому тітці Кларі не можна нічого казати про музичні здібності її сина... Фігак, фігак сокирою істини - і соціум став такий гарний і трошки пустельний, лише відлуння правди донині гуляє серед уламків відносин.

Правдолюби важко працюють

Між іншим, не так вже це і просто спочатку збирати правду, потім доносити її до упертих людисьок, а потім ще терпіти їх нервову реакцію. Правдолюби витрачають так багато енергії та ресурсів, що саме їх ти і зобов'язана вважати своїми найкращими друзями. І повинна бути їм вдячна. Ми розуміємо, що важко, незвично, але і ти зрозумій. Вони ж свій обов'язок виконують, а не розважаються тут. Могли б, скажімо, годувати голубів у парку, а замість цього втовкмачують тобі, що з таким виразом обличчя не можна носити коротку стрижку. Це дорогого коштує.

Правдолюби дружать з реальністю

Тобі дай волю, ти б тішилась з котиків і фотографувала б морозиво з полуницею. Світу потрібні правдолюби, щоби приходити і нагадувати, що в США - повінь, в Іраку - ІГІЛ, в країні війна, криза і таке інше. До речі, все це через тебе. А, і ще ожиріння та хімія, вони в твоєму морозиві. Правдолюби не дають нам загрузнути в невіданні та ілюзіях, за що їм, звичайно, величезне спасибі.

Правдолюби страждають через істину

Дуже прикро, коли ти всього лише говориш правду про уряд, наприклад, а тебе беруть і банять у групі любителів орігамі. Несправедливо, але трапляється постійно. Любителів чесності, як на зло, всюди переслідують і оточують невігласи, істерички і якісь цинічні "продажні" тварини. Причина, само собою, зрозуміла. Складно посередній, підленькій людинці дивитись на таке сяйво. Заздрість і страх панують над нами, заздрість і страх. Ми засвоїли цей урок.

(via)


Якщо вам сподобалась ця стаття, вам також варто почитати:
Як переконатись, що ви ще не сходите з розуму
Хто ж мені винен або "Наврочили"
Монологи в голові невротика

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше