З любов'ю із Риму!

17 жовтня 2018
Iryna Kozak

Однією з найважливіших складових арт-життя була та залишається активна виставкова репрезентація. У сучасній Україні важливе місце займають: розмах мережі галерей, діяльність арт-салонів, презентації різних мистецьких та творчих об’єднань, які з успіхом функціонують та мають можливість представляти художників за межами країни.

З 10 по 17 жовтня, у мистецькому просторі Galleria Domus Romana (in Via Quattro Fontane, 113 Roma) проходить виставка живопису сучасних українських художників «Esposizione di dipinti di artisti ucraini contemporanei».

Сімнадцять українських сучасних митців приїхали до італійської столиці, щоб продемонструвати не лише своє бачення навколишнього світу, але й високий рівень українського сучасного мистецтва та конкурентоспроможність на світовому мистецькому поприщі!

Проект організований за співпраці власника галереї «Art online Ukraine» Віктора Преображенського та художниці Інни Євтушенко. Сімнадцять українських сучасних митців приїхали до італійської столиці, щоб продемонструвати не лише своє бачення навколишнього світу, але й високий рівень українського сучасного мистецтва та конкурентоспроможність на світовому мистецькому поприщі: Нана Артамонова, Тетяна Колесник, Аскольд Кучер, Олена Лещенко, Ольга Лец, Марина Лянтце, Анна Магдіч-Уварова, Галина Петрова, Іван Притула, Ліза Самохіна, Олеся Ткаченко, Ірина Семенюта і Сергій Удовік, Олексій Самко, Анастасія Власенко, Інна Євтушенко, Олена Воткаленко і Світлана Яценко.

Інна Євтушенко ось уже півтора року мешкає в Римі та навчається в художніх школах-студіях акварелі та живопису. Виставка в Galleria Domus Roman, яка проходить цими днями, не перший мистецький захід, який вдалось організувати та провести Інні, і, спостерігаючи за її ентузіазмом та завзятістю, очевидно не останній. Мені пощастило поцікавитись особисто, як виникла ідея цієї масштабної виставки.

«У мене давно виникла ідея познайомити італійців з нашими українськими художниками, привести виставку до столиці Італії, країни, де мистецтво зароджувалось та надавало орієнтири розвитку. Коли про це думаєш, здається все дуже легко, та насправді процес зайняв багато зусиль та часу. Віктора я знаю вже давно, близько десяти років. За роки співпраці в сфері мистецтва, ми стали хорошими друзями, тому, очевидно, я не могла не запропонувати йому привезти до Риму українських художників, з якими він співпрацює в Україні. Спочатку це були розмови між двома друзями, та, коли почали займатись серйозно, - зрозуміли, який об’єм роботи нас чекає, але відступати було нікуди».

Стикнувшись з великим об’ємом роботи, починаючи від пошуку місця, його оформлення до юридичних нюансів, про які навіть не підозрювали, організатори не відступили. Сьогодні ж ми бачимо, що зусилля Інни та Віктора не були марними. Оскільки багато італійських гостей і представників української громади прийшли на відкриття.

Віктор Преображенський  власник галереї сучасного живопису «Art online Ukraine». Його проект об'єднує сотні художників, які представляють свої твори на одному з найбільших майданчиків з продажу картин в Україні. Крім продажу живопису, галерея займається просуванням окремих авторів, надає послуги арт-менеджменту, проводить арт-презентації та виставки.

«Арт-ринок  це сфера, де твори мистецтва стають об’єктами купівлі-продажу. Оскільки самі художники не мають можливості продавати свої роботи, виникла ідея, дякуючи Інні Євтушенко, організувати «Esposizioni di dipinti di artisti ucraini contemporanei». Саме Інна знайшла це чудове приміщення Domus Romana, яке дозволило нам представити п’ятдесят сім робіт. Ми спробували і нам вдалось це зробити!»

Галерея уже давно продає роботи в Америку, Канаду, працюють навіть з Австралією, проте з виставкою картин виїжджають вперше.

«Галерея, яку я представляю і якою я володію, репрезентує понад 500 художників з усієї України. Зі Львова, Харкова, Донецька, навіть з Криму досі є художники, які вважають себе українськими і представляють свої роботи у нашій галереї. Звичайно, завжди хотілось надати більше можливостей майстрам. Ми проводили виставки в Києві, персональні виставки художників на «Золотих воротах», у різних залах та галереях, співпрацювали з численними арт-салонами. Тому не міг не скористатись можливістю представити сучасні українські роботи за кордоном тим авторам, які хочуть себе показати, які зацікавлені, щоб їх побачили за межами країни, тим, хто готовий вийти на міжнародний рівень. Це насправді завжди велика удача знайти шанувальників свого таланту в іншій країні»  продовжує пан Віктор.

Сьогодні представлено широкий діапазон робіт: від вдумливого меланхолійного настрою можна легко перейти до емоційного підйому та радості.

Загалом експозиція не потребує особливих коментарів, краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. 17 авторів представили різноманіття мистецьких підходів, технік, як і має бути на презентаційній виставці. Можу лише наголосити на тих, хто запам’ятався особисто мені найбільше.

Це, без сумніву, Анастасія Власенко, яка представила три своїх роботи.

Народилася в Києві. З раннього дитинства спостерігала за роботою і творчою діяльністю свого діда  талановитого художника. Цікавитися мистецтвом почала у зрілому віці. Наразі навчається і працює в Київській художній майстерні «Яскраво», активно бере участь у виставках, аукціонах, благодійних проектах. У картинах домінують яскраві та життєрадісні кольори, нюанси щастя та пристрасті, роботи виконані різними методами та матеріалами.

«Я мрійник і дуже щаслива людина. Живопис  це один зі способів спілкування з зовнішнім світом, чудова можливість поділитися моїм щастям та внутрішньою красою».

Акварель часто називають неслухняною, примхливою фарбою. З нею складно працювати, її важко зберігати, вона непередбачувана і вимагає від художника максимальної зосередженості. Зате тим, хто вже наважився її підкорити і приручив, відкривається секрет створення по-справжньому приголомшливих робіт. Що і робить Марина Лянце. Все, що Марина відчуває і чим живе, передається її мистецтвом, залишаючи на папері реальність, пронизану цією сукупністю вражень та емоцій.

Олеся Ткаченко працює у сфері живопису, малюнку, дизайну, декоративно-прикладних технік. Займається викладацькою діяльністю, бере участь у художніх і дизайнерських міжнародних, національних і регіональних виставках, конкурсах, науково-методичних конференціях. Творчі роботи є у приватних колекціях України, Європи та Америки.

Чи не наймолодшою учасницею виставки є львів’янка Нана Артамонова. Дизайнер-графік за освітою, вона створює енергетичні поп-абстракції для сучасних інтер’єрів. 2012 року закінчила Львівську академію мистецтв. Живописом захоплювалася з раннього дитинства, але більш професійний творчий шлях розпочала 2012 року, спочатку як дизайнер, а  2014 року вже як живописця. Картини Артамонової виконані в сучасному стилі поп-абстакція; колірна гамма дуже яскрава і різноманітна.

Наприкінці вирішила поцікавитись: чи є у пана Віктора фаворити з відрекомендованих на виставці художників.

«Живопис тим і цікавий, що кожен знаходить своє. Іноді одна і та сама людина під різний настрій може надати перевагу іншим стилям та роботам. Тому виділити чи сказати, що якісь конкретні картини подобаються більше чи менше, не можу. Сьогодні представлено широкий діапазон робіт, оскільки кожен художник виражав себе та власні емоції. Від вдумливого меланхолійного настрою можна легко перейти до емоційного підйому та радості. Безперечно, всі роботи є цікавими, і ми зараз говоримо навіть не про рівень, тому що ця виставка дає можливість представити свої роботи як професійним, так і не професійним художникам. Я вже навіть не кажу про контраст робіт, різні школи, стилі та техніки. Тут і масло, і акварель, і пастель. Гадаю, саме цією широкою палітрою ця виставка і цікава!»

Від щирого серця вітаю усіх художників з прийдешнім професійним святом «День художника», яке щороку святкується в другу неділю жовтня! Свято було засновано Указом президента України № 1132/98 від 9 жовтня 1998 року.

Бажаю Вам добра і процвітання, міцного здоров’я та творчої наснаги, нових здобутків і звершень в ім’я щасливого майбутнього України!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com