З гумором про серйозне

Михайло Коцюбинський. Пе коптьор
 
Це оповідання письменник написав після свого одруження.

"Пе коптьор" – з молдавської "на піч". Описано древній звичай молдаван, коли дівчина, яку кинув хлопець, забиралася на піч у його хаті й не злазила з неї доти, доки її не брали заміж.

Йон і Гашіца покохали одне одного на танцях. Це кохання спочатку було взаємним. Хлопець по ночах приходив до дівчини. Але доволі швидко Гашіца набридла Йонові. А тут підвернулась йому інша дівчина – Домніка. Він має намір спекатися Гашіци. І ніби привід є: їхні батьки посварилися. Йон каже Гашіці, що не свататиме її. Але дівчина вже завагітніла. Хоча вона зла на Йона, що той знехтував нею, але все ще кохає його і не хоче втрачати свого щастя.

На допомогу приходить тітка Прохіра, яка каже Гашіці йти на піч у будинку батьків Йона. Вона мало не силоміць тягне дівчину туди вже як добре смерклося.

"Гашіца перебігла двір, вхопила спішно за клямку і відчинила двері.
Аніка відчиняла саме скриню, мош Костаки виймав з печі жарину для люльки…
– Добривечір…
– Спасибі…
Гашіца поцілувала в руку спершу мош Костаки, потому Аніку і, не мовлячи ні слова, прожогом метнулась до печі, стрибнула на неї і заховалась за комин.
Старі здивовано ззирнулися, і одна думка разом шибнула їм до голови".

Коли все стало зрозуміло, батьки закликали Йона. Старий Костаки вирішив таки заслати сватів до батьків Гашіци, хоча був посварений з її татом. Честь родини вища за чвари між людьми. І Йонові вже нікуди діватись.

"Аніка мусила вкласти її на печі, а по довгій нараді з чоловіком, яка відбулася пошепки під образами, загасила світло й собі лягла поруч з Гашіцею…
Йон ночував десь надворі; він довго не міг заснути, згадував нинішні пригоди, знівечені мрії про Домніку і, мацаючи чуба, важко зітхав на самоті серед темної ночі…
Коли другої днини вранці Гашіца йшла поруч з Йоном на гарман, Йон не обзивавсь до неї й словечком, наче не помічав її…
Але згодом, поньокуючи на коні, що бігли кружка на припоні по снопах пшениці, Йон скоса поглядав уже на Гашіцу, на її сильні, жилаві руки, якими вона зручно трясла решето, віючи зерно та засипаючи половою, мов снігом, увесь гарман, і чув, що в його серці тане завзятість, поступаючись місцем згоді зі своєю долею…".

В оповіданні "Пе коптьор" чимало комічних сцен. Саму розповідь теж можна було би вважати гумористичною, якби не серйозність проблеми, піднятої письменником.
 
Анатолій ВЛАСЮК
3 квітня 2017 року
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше