З Днем вчителя!

30 вересня 2016
Vita.
Щороку 5 жовтня більше ніж 100 країн світу відзначають день вчителя, який був заснований в 1994 році як Всесвітній день вчителя (World Teaches' Day). В тому ж році Президент України Леонід Кучма підписав Указ "Про День працівника освіти". Традиційно в першу неділю жовтня його відзначають в Україні, Азербайджані, Білорусі, Казахстані, Киргизстані та Латвії.
 
Цей день є професійним святом всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти - день, у який відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їх неоціненний внесок у розвиток суспільства.

Уперше це свято відсвяткували у 1947 році в невеликій школі міста Сен-Пауло, у Бразилії. Однак це було не офіційне свято, а ініціатива керівництва та батьків навчального закладу. На державному рівні день вчителя почали святкувати в Бразилії тільки в 1963 році. 

В США це свято має цікаву історію. Почалося все з того, що звичайна вчителька Матті Віт Вудрідж з Арканзасу у 1944 році написала листа урядовцям. Їй здавалося несправедливим, що вчителі, які стільки докладають зусиль, і без яких насправді держава взагалі не змогла б існувати, не мають свого особливого дня, свого професійного свята. Більшості адресатів проблема видалася дріб’язковою і взагалі не вартою уваги. Але лист випадково потрапив до рук Елеонори Рузвельт, яка активно цікавилася справами свого чоловіка.
 
Перша леді погодилася з усім, що написала вчителька, тож узялася просувати закон про затвердження свята. Утім конгрес її запалу не розділяв, справа просувалася повільно, і свято було затверджено лише 1953 року.

Відзначати його почали відтоді навесні, хоча дата дещо змінювалася в різні роки. Зараз перший повний тиждень травня визнаний Тижнем вдячності вчителям. У цей час вчителі святкують суто по-американськи, тобто заощаджуючи гроші. Адже практично всі заклади і торгівельні центри дарують педагогам величезні знижки. Також, звичайно, проводять концерти у школах, вчителі приймають вітання від учнів.

В Китаї професійне свято вчителів відзначають 8 листопада. Воно входить в трійку найважливіших свят, а самі вчителі — одні з найшановніших людей у цій країні.

21 січня 1985 року свято стало офіційним — з метою підвищити авторитет цієї професії. А відзначають його 10 вересня. Святкування проходить, як і в нашій країні. Цього дня влаштовують урочисті заходи, мітинги, концерти, церемонії нагородження вчителів різноманітними відзнаками. А особливістю святкування в Китаї є давня традиція — учні миють своїм учителям ноги на знак пошани. Зараз це дійство дуже врочисте, ноги вчителям миють найкращі учні. А відбувається ця гігієнічна процедура на сцені під час святкових концертів, перед об’єктивами телекамер та під спалахами фотоапаратів.
 
Команда UaModna бажає вчителям творчої наснаги, достойної зарплати, терпіння, життєвих сил та поваги в суспільстві. 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Модульні будинки: з яких матеріалів їх виготовляють?
Якщо ви цілком серйозно задумалися про купівлю модульного житла, а ваша бабуся постійно запитує щось на кшталт “який це будинок за три тижні, з чого вони його роблять і як воно має триматися?”, то ця стаття написана саме для неї.
Читати більше