З чого почати навчання гри на гітарі

16 червня 2022
Редакція

Вивчення нового музичного інструменту розширює кругозір та допомагає відкрити в собі нові таланти. Бажання освоїти гітару на початковому рівні легко реалізувати навіть при самостійній роботі, без звернення до викладачів. Розглянемо первинні етапи, що передують впевненому відтворенню кількох улюблених мелодій.

Вибір інструменту

Оптимальними для старту вважаються гітари акустичні або класичні. Великий спектр навчальної літератури та порівняна простота освоєння є перевагами цих типів інструментів. Початківцю варто визначитись зі стилем звучання. Нейлонові струни класичних моделей створюють більш м’який звук. Акустичні гітари дають сильніше звучання, струни зі сталі чудово підходять для акомпанування сучасних пісень. Крім вибору типу інструменту потрібно врахувати критерії:

  • розмір (стандартний або зменшений);
  • вага;
  • зручність тримання;
  • суб’єктивна візуальна складова. 

Можна порадитися з приятелями-гітаристами. Також перед покупкою варто розраховувати на допомогу консультантів, які підкажуть найбільш актуальні гітари при конкретному запиті. Компанії зі значним асортиментом дають можливість підібрати модель, що відповідає різноманітним потребам теперішніх та майбутніх віртуозів. Наприклад, у магазині Гітарний дім, є багато акустичних, класичних, електро-, та інших видів гітар. Аксесуари та допоміжну техніку також легко придбати одразу, або звернутися пізніше. 

Базові принципи

Освоєння ряду загальних правил – обов’язковий аспект успішного просування далі. Частина новачків ігнорує основні принципи, що призводить до неправильної постановки пальців, формування звичок з невірною технікою. З часом ці та інші фактори стають причинами для зниження інтересу до нового хобі. Перевчатися завжди важче, чим освоювати вперше. Тому гітаристам-початківцям варто вивчити:

  • положення гітари (класичну або спрощену варіацію);
  • положення кожної руки (щоб позиції перешкоджали швидкому накопиченню втоми);
  • акорди та баре. 

Поступово вдасться навчитись гри боєм, акордами, перебором. Для більш ефективної взаємодії з інструментом рекомендується одразу розібратися з його будовою та особливостями налаштування. Це значно полегшить розуміння спеціальної літератури й для самоучок, і для тих, хто займається з викладачем. 

Поради професіоналів

Професійні гітаристи рекомендують концентруватись не лише на техніці гри, приділяти увагу сприйняттю музики та відношенню до занять. В мережі легко знайти розбір будь-якого твору, але дійсно сильний музикант повинен вміти підбирати мелодію на слух. Огляд чужих розборів корисний лише до певної міри. 

Американський віртуоз Стів Вай застерігає від гонитви за швидкістю. Він вказує, що ретельне опрацювання кожного аспекту гри важливіше, чим надмірне захоплення швидкісним режимом. А вчитель Стіва Джо Сатріані рекомендує не зупинятися на знайомих творах, постійно вивчати щось нове. Повторення буде цінним у розумній мірі, для розвитку потрібні розширення поглядів та робота над свіжим матеріалом. 

Відомий гітарист Том Морелло стверджує, що з іншими завжди легше домовитись, ніж із самим собою. Важливо ігнорувати власні відмовки, постійно повертатись до занять, навіть коли є багато важливих справ. Навчання не може завжди приносити задоволення, вміння іноді перебороти лінь, змусити себе попрацювати буде корисним у різних сферах життя. Періодично усвідомлення власних успіхів формуватиме додаткову мотивацію.

За статистикою половина новачків, які купили гітару, відкладають вивчення інструменту «на потім». Щоб уникнути такої ситуації, важливо обирати те, що подобається, керуватись власними смаками при виборі інструменту, дотримуватись правила регулярних тренувань.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше