Юктоберфест 2014 року

26 серпня 2014
Galyna Ugryna

UA MODNA - вебплатформа, що набуває прихильників з космічною швидкістю! Американські українці, окрім, як демонструвати свої творіння разом з нами в інтернеті, мають можливість взяти участь в усіх "живих" проектах цієї аґенції, це стосується всіх любителів живопису, кіно, модних показів, музичних вечірок. А ще ми тісно співпрацюємо з усім активним українством у сфері популяризації будь-яких національних ідей, хай це буде Майдан, Автомайдан, фонди на допомогу Україні, чи Юктоберфест. Про останній піде мова.

Як діти випереджують батьків, так першими розпочинають осінні свята парафіяни храму св. Йосипа Обручника, де молодь значно переважає кількістю старше покоління. Священики - настоятель о. Микола Бурядник, о. Володимир Кушнір, о. Мирон Панчук - не тільки ідейно піднесли свою церкву, а й дали великі можливості всебічного розвитку культури та духовності на своїй парафії. Рідкісний випадок  реального злиття церкви і громади. Пишу не тільки для чиказьців: вони обізнані з цим, а, скоріш, - для українських читачів. Мені не довелося бачити в жодній парафії такого живого контакту очільників храму з людьми. З великим натхненням (безоплатно!) працюють тут, перед храмовими святами, поважні люди, віддаючи час відпочинку від своєї роботи на справи для парафії, а зараз - ще й для АТО в Україні.

Не лічила, як минулих років, скільки тисяч вареників, голубців, чебуреків, ковбасок, скільки кілограмів м'яса на шашлик, капусти до них пішло цього разу на щедрі столи. Думки були інакші: захоплення духом людської жертовності, що базується (передовсім!) на почутті безмежної любові й туги за Батьківщиною, частина якої  палає у вогні війни; почуття вини за емігрантський вибір проживання, горить бажання у дійовий спосіб підняти свідомість людей та дати приклад тим, хто ніяк не пробудиться від заколисування регулярними чеками у закордонній безпеці.

Ходила між столами з українськими стравами, наметами з яскравим крамом, фотографувала із задоволенням красивих наших людей у вишиванках, слухала й дивилася концерт справжніх майстрів і живилася хвилями любови та поваги, ласки та поступливости, щирого частування та сердечної уваги присутніх. Терапією для тих, хто втрачає надію в успіх української перемоги може стати робота для громади. Ніколи не погоджувалася із твердженням: бережи енергію, не роздаровуй її, бо сама сили втратиш...Ой ні, ой дістанеш сторицею! Тому так щиро звучали зі сцени Юктоберфесту слова ведучих свята Леоніди Митничук і Маріани Балаш-Сташко та їхнього співведучого Данила Терлецького. Тому так віддано працюють з дітками ансамблю "Вишиванка" Павло і Оксана Федьківи. А хор СУМу під керівництвом Володимира Поповича став феноменально популярним через рідкісно актуальний репертуар, через залучені молоді сили, через професійне звучання. "Пливе кача по Тисині..." Ця пісня б'є у серце безнадійною нотою втраченого життя... Назар Карабінович (соліст хору) - дуже перспективний молодий співак!

Справді іскрометним став танцювальний гурт "Іскра"! Костюми його дуже яскраві й багаті.

Тарас Корецький створив музичний гурт "Каскад" зовсім недавно, та його співаки Лілія Попович, Назар Карабінович, Діана Собчук зроблять вагомий внесок у культуру закордонного українства.

UA Modna першою взяла інтерв'ю у Вадима Дубовського, професійного музиканта, який, працюючи дальнобійником, записав відео-selfie з іронічними та саркастичними піснями на адресу російського агресора і змусив інтернет вибухнути! Пан Дубовський взяв участь у концерті і співав чудових українських пісень...

"Водограй" - група музикантів у народних строях - розважав народ веселими піснями, дехто навіть танцював, але такого вихору веселощів, як ото щороку, не було цей раз. Та їхнє секундне зображення з'явилося і у ролику на американському ТБ, позаяк камера приїхала знімати номінантів на різні премії та нагороди.

Так, вміє заводити публіку гість із Канади - народний артист України Ігор Богдан, проте і його зусилля не змогли перемогти бар'єр смутку за загиблими у новітній війні вічних сусідів - "братів"-ворогів. 

Молодіжний канадський гурт "Zapovid" володіє рОковою енергетикою, створює атмосферу українського нового села з веселощами, пустощами, силою.

Дует танцюристів з гурту "Каштан" просто зірвав бурю оплесків за свою абсолютну артистичність, пластику, створені образи. Таке побачиш нечасто!

Тарас Чубай полюбив слухачів Чикаґо за щирий прийом та  розуміння естетики його пісень. UA MODNA готує інтерв'ю як з Тарасом, так і з Марійкою Бурмакою, улюбленицею святкової сцени тут, у штаті Іллінойс. Вона несе тривожну правду своїх текстів, власну життєву чистоту до людей, що п'ють той громадянський заклик, гартуючи волю та плекаючи готовність до боротьби. Марійка не минає нагоди поспівати для дітей, підтримати своїм мудрим словом дорослих.  

Недільний день знову приніс приємні зустрічі із місцевими та приїжджими артистами. 

Поетичний театр "Істина" Леоніди Митничук показав літературно-музичну композицію "Біль". Нові й відомі читці Максим Денис, Анна Лукач, Василь Третяк, Даринка Любчик, Марко Петриків і сама Леоніда показали оголений до нерва людський біль майстерним виконанням поетів сучасності, зокрема добре відомого у Чикаґо Анатолія Матвійчука, поета, журналіста, співака.

Фінал Юктоберфеста в особі Фоми (Сергія Фоменка) з гурту "Мандри" сцементував молодь біля сцени до неможливості! Полум'я запальничок, спалахи фотокамер, спів цілого майдану - це, друже Фомо, велике визнання! 

Steve Demitro, американський адвокат, у якого свого часу UA MODNA брала інтерв'ю як у кандидата на посаду судді у нашому графстві, зі сцени закликав українців з американським громадянством до активної участи у формуванні етнічного лоббі українських інтересів в Америці. Адже нас тут так багато і з кожним роком збільшується українська громада за рахунок нових емігрантів і уже народжених у Сполучених Штатах. Сам Юктоберфест, за побіжним підрахунком, прийняв більше 6 тисяч народу!

Немало премій вручалося на фесті, спонсори з багатьох інституцій долучилися до вкладок на розбудову парафії та потреби української армії.

Дякуємо вам, шановні організатори, волонтери колосальної підготовки, яка тривала багато-багато днів і ночей, дорослі й маленькі артисти, гості фестивалю за чудову розраду, підняття планки гордості за нашу багатющу культуру, її сучасні інтерпретації та можливість побути народові плече-в-плече. 
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше