Йосип Тимченко

Тимченко Йосип Андрійович народився 15 квітня 1852 р. у с. Окіп на Харківщині. Селянин-кріпак закінчив церковно-приходську школу. 14-літнього Йосипа татусь відвіз в науку до Олександра Едельберґа у механічні майстерні Харківського університету. Там хлопчина пропрацював сім років і заслужив репутацію справжнього майстра точної механіки.
 
livejournal.com
 
А потім Йосип-слобожанець став одеситом: працював у Товаристві Пароплавства та Торгівлі, згодом очолив майстерню Одеського університету. Власним коштом збудував майстерню в приміщенні на Преображенській, 24, де мешкав із сім’єю. Автор автоматичних метеорологічних, фізичних і астрономічних приладів, деякі з яких неодноразово були відзначені золотими та срібними медалями на світових виставках, брав участь у створенні першої моделі автоматичної телефонної станції Фрейденберґа.
 
gazeta.ua
 
Влітку 1893 р. (за два роки до відкриття братів Люм’єрів) — разом з фізиком М. Любимовим розробив скачковий механізм "слимак", який було використано для удосконалення стробоскопу. У листопаді 1893 р. в одеському готелі "Франція" (на розі вул. Дерибасівської та Колодязного провулку) відбулася публічна демонстрація фільмів, знятих "кінескопом" на Одеському іподромі: "Вершник" і "Метальник списа".
 
uahistory.com
 
9 січня 1894 р. на IX з’їзді дослідників природи та лікарів Російської імперії у Москві Й. Тимченко за допомогою свого апарату демонстрував зображення на екрані. Учасники з’їзду схвально сприйняли апарат Тимченка й висловили подяку винахіднику, але ніхто не подумав апарат запатентувати. "Кінескоп" Й.Тимченка досі зберігається в запасниках Політехнічного музею в Москві.

Йосип Андрійович був настільки захопленим своїми справами в майстерні Одеського університету, що мало звертав уваги на "другорядний" винахід. Він розробляв устаткування для лабораторій, обсерваторії університету, сконструював автоматичну телефонну станцію, хірургічні інструменти для операцій на очах.

40 років роботи в університеті – і злидні в кінці життя. Колишній кріпак звернувся до радянського уряду з проханням повернути йому власний дім і майстерню, та робітничо-селянська влада відмовила "буржуєві".

20 травня 1924 р. у бідності упокоївся 72-річний український механік-винахідник, першовідкривач кіно Тимченко Йосип Андрійович.
 
uahistory.com
 
Юрій Чернявський на основі документальних матеріалів написав сценарій кінострічки "Стук входящего", де змалював українського патріота Йосипа Тимченка.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше