Йога. Кіно-натхнення

30 листопада 2015
Oleksandra Orlova

Якщо ви якимось чином пов’язали своє життя з йогою або збираєтеся це зробити, певну мотивацію, натхнення чи корисні знання можуть додати художні та документальні фільми. Наступні п’ять стрічок абсолютно різні за жанром та змістовим навантаженням, однак всі вони про людей, які в різний спосіб та різною мірою зробили йогу частиною свого життя.

Їсти, молитися, кохати

Їсти, молитися, кохати (Eat Pray Love, 2010) — романтична мелодрама режисера Раяна Мерфі за однойменним романом Елізабет Ґілберт. Книга-сповідь перетворилася на кіноісторію зцілення й пошуку шляху, а головна роль у ній дісталася Джулії Робертс.
 


У Ліз Ґілберт було все, про що мріє сучасна жінка — чоловік, будинок, успішна кар'єра — але вона почувалася заплутаною і розгубленою. Ліз розлучається зі своїм чоловіком і, ризикуючи всім, щоб змінити своє життя, починає подорожувати світом та стає на шлях самопізнання. Символічно, що для власної "Ідентифікації" вона обирає три "І" країни: Італію, аби отримати справжнє задоволення від їжі, Індію, де пізнає мистецтво йоги та силу молитви, й нарешті Індонезію, де на острові Балі зустрічає кохання свого життя.

Оголені у попелі


Оголені у попелі (Naked In Ashes, 2005) — документальна стрічка американської режисерки Поли Фаус занурює глядачів у автентичну індійську традицію йоги через подорож 14-річного хлопчика Сантоша з його вчителем Шивою Раджем шляхами загадкового і прекрасного Сходу.
 


Серед одного мільярда населення сучаної Індії існує потужна 13-тимільйонна спільнота, яка шанує давні традиції йоги і сповідує аскетизм. Саме про цих людей, які вкривають свої оголені тіла попелом спалених мертвих тіл та щороку босоніж проходять тисячі кілометрів, не боячися навіть гімалайського снігу, розповідає фільм "Оголені у попелі". Вони — містики, святі люди, здатні творити із власним тілом дивовижні речі, але вони не народжуються такими — на цей шлях стають хлопчики типу Сантоша, аби після довгого паломництва, поневірянь, пройшовши складну ініціацію, стати частиною загадкової і дивовижної спіьноти йогів. 
 

Йогиня


Йогиня (YOGAWOMAN, 2011) — документальный фільм-дослідження австралійських режисерок Кейт Макінтайр Клер і Сарасваті Клер розповідає про роль жінки у становленні сучасної йоги. Відслідковує особливості вчення йоги від її початків у Індії, коли це була виключно чоловіча парафія, та відкриває секрети її революційних змін у сучасному світі. З галасливих вулиць Манхеттена глядач раптово переноситься до золотих пляжів Австраліїї, на прекрасні площі Італіїї чи, з рештою, в аскетичні нетрі Кеніїї — там мешкають такі різні жінки, але всі вони відкрили для себе йогу.
 


За останні сто років йога дивовижно змінила жінок, навчивши їх розкривати власну силу та енергію, але і жінки трансформували священне вчення у дещо абсолютно нове, бо саме майстрині йоги поширили світом і зробили доступною цю оздоровчу містичну практику.
 

Просвітлюйся!


Просвітлюйся! (Enlighten Up! 2008) — ще одна американська документальна стрічка режисерки Кейт Черчіль, але вся сіль полягає у тому, що зйомки проходять в рамках живого проекту: спроби просвітлення молодого пересічного американця.
 


Мешканець Нью-Йорку, журналіст Нік Роузен погоджується стати на шлях вивчення йоги впродовж шести місяців і ділиться своїми враженнями, успіхами та невдачами. Більшість практиків сприймають йогу як старовинну позачасову практику родом з Індії. Але та йога, яку ми знаємо зараз — молода, їй не більше 100 років. Нік Роузен проходить шлях від початківця у різних школах та студіях, шукає у сучасній подачі йоги практичний і духовний смисли, подорожує та спілкується з відомими йогинами й гуру. Все заради однієї мети: зрозуміти, що таке йога — духовність чи мистецтво фізичних форм, а також, яким чином стародавні практики отримали популярність на Заході та перетворилися на прибутковий бізнес.
 

Кращий друг


Кращий друг (The Next Best Thing, 2000). Свого часу мелодрама Джона Шлезінгера з Мадонною у головній ролі була досить прохолодно сприйнята публікою та кінокритиками і навіть нагородила "Золотою малиною" бідолашку Мадонну, проте за декілька років картина досить непогано прижилася серед приємних романтичних фільмів про дружбу та кохання. Тим більше, що Мадонна — таки не найгірша актриса, і дійсно практикуюча йогиня, яку саме грає у кіно, а другу головну роль у фільмі виконує непереврешений Руперт Еверет.
 


Стрічка розповідає, про найкращих друзів: одиноку жінку та чоловіка-гея, які в момент відчайдушної спроби повеселитися і позбутися відчуття самотності опиняються в одному ліжку, а за дев’ять місяців стають батьками. Звичайно, життя вже ніколи не буде таким як раніше, а дружба опиниться під загрозою, та, з рештою, всі ми маємо лишатися людьми, плекати найкраще в собі, миритися і вчитися пробачати.

Власне йоги у фільмі "Кращий друг" небагато, вона гармонійно вплетена в сюжетну лінію, але цікаво побачити Мадонну у незвичному йога-амплуа.
 


На додачу, цього року на екрани вийшов новий фільм з Крісом Евансом "Playing It Cool", де в цілому йдеться не про йогу, але є виключно кумедна сцена із нею пов'язана. Приємного перегляду! Намасте!


Якщо вас зацікавила ця стаття, вам також можуть сподобатись:
Селебрітіс обирають йогу
Мовою йоги. Фотографії Роберта Стурмана

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

6 трендів цієї весни
Весна не просто стукає у вікно, а майже буяє різними відтінками. Це чудовий час, аби оновити свій гардероб. Знаємо, що іноді важко збагнути, на що варто звернути увагу в теплий сезон. Тому ділимося трендами, які пануватимуть в цей період.
Читати більше
Що таке лазерна епіляція: переваги та наслідки
Лазерне видалення волосся — це безболісна та безпечна косметологічна процедура для тіла та обличчя. Щоби переконатися в цих характеристиках, рекомендуємо ознайомитись із тим, як працює лазер, та розглянути його основні переваги.
Читати більше