Йога без обмежень

29 квітня 2016
Oleksandra Orlova

Скільки різних відмовок ми вигадуємо, аби не починати працювати над собою: погана розтяжка чи слабкість, діагноз чи вік, зайва чи недостатня вага, брак часу чи зневіра? Ці п’ять історій про людей, які обрали йогу всупереч, і навіть завдяки, очевидним обмеженням і перешкодам, що принесло їм життя.

Ден Невінс

Ден сильний і життєрадісний чоловік, рішучий та фізично активний, не зважаючи на те, що не має обох нижніх кінцівок. Під час служби в армії США в Іраку, Ден став жертвою саморобного вибухового пристрою (СВП), через який отримав важкі поранення ніг, що призвело до ампутації. Після тривалої реабілітації він вирішив звернутися до йоги, хоч і розумів, що навіть з якісними протезами не досягне високого рівня у практиці. Зрештою, довіра до власного тіла дала йому змогу довести йога-практику до неймовірних висот.

Найчастіше Ден займається без протезів, майстерно балансує і ніколи не засмучується, коли щось іде не так. "Варто спробувати ще, і ще раз" — каже він.

Йога допомогла йому не лише опанувати своє тіло, але й зцілити розум і душу, понівечені війною. Сьогодні Ден Невінс допомагає солдатам і ветеранам, які проходять реабілітацію, викладає йогу у військових центрах, проводить семінари і тренінги.
 

Даніель Орнер

В 15 років у Даніель був діагностований рак кісток, а згодом лікарям довелося провести ампутацію правої ноги дівчини. До 23 років вона змагалася з хворобою у лікарнях, але після серйозного анафілактичного шоку лікарі припинили медикаментозне лікування, залишивши Даніель сам на сам з недугою. Взявши в руки своє життя, дівчина обрала дієту з рослинних продуктів і почала займатися йогою. Вже декілька років рак не дає про себе знати. Даніель отримала сертифікат інсторктора йоги і викладає в Лос-Анджелесі. Крім того, вона пише книги і знімає кіно.

"Колись я просто мріяла бути нормальною і щосили намагалася довести щось світові, — зізнається Даніель, — Сьогодні я розумію, що моя слабкість насправді дала змогу розвинути найсильніші мої сторони."
 

Марті Клейн

Марті народився у Брукліні. Він не надто замислювався про перепетії життя, відслужив у армії, став завзятим картярем. Молодику було всього лише 20 років, коли хвороба очей поклала його на опреаційний стіл. Три важкі операції не врятували зір Марті, і він залишився сліпим на все життя.

Сьогодні цей талановитий і сповнений позитиву чоловік вважає свою сліпоту не проблемою, а благословінням, що відкрило йому шлях до мистецтва та літератури: Марті музикант і автор кількох нон-фікшн книжок. В 80-ті роки Марті захопився йогою, проте виявив, що більшість інструкторів не здатні озвучити асани, так, щоб їх могла відтворити незряча людина. Це стало поштовхом для створення аудіо-програми "Beginning Yoga for the Blind and Visually Impaired" (Початкова йога для сліпих та слабозорих).

На сьогодні Марті Клейн записав сотні класів з йоги та керує організацією "Blind Yoga". Крім того він працює в центрі допомоги людям з обмеженими можливостями у Вудстоку.

Kia Міллер

В 15 років красуню з Фолклендських островів Кіа Мілер помітило британське модельне агенство і вона миттєво потрапила на глянцеві обкладинки і подіуми. Здавалося б, вона мала почуватися найщасливішою дівчиною у світі, але стреси і неправильне харчування призвело до булімії. З цим розладом травлення, що ледь не вбив дівчину, вона боролася протягом восьми років. Дієти, зустрічі з психологами, центри реабілітації приносили тільки тимчасовий ефект, але справжнє зцілення прийшло разом з практикою хатха та кундаліні йоги.

Сьогодні Кіа згадує роки страждань з усмішкою, бо найгірше залишилося позаду. Щоденні заняття зробили її справжньою майстринею, і наразі вона керує оздоровчим центром Radiant Body Yoga, що допомагає людям не лише покращити фізичну форму, але й знайти духовну рівновагу.
 

Гарт Маклін

Гарт мріяв стати відомим актором, грав невеличкі ролі в Голівуді та майже щодня вправлявся зі штангою у спортзалі. Життя молодого чоловіка змінилося одного дня, коли лікарі оголосили йому невтішний діагноз — розсіяний склероз. Це страшне захворювання, коли імунна система людини руйнує захисну оболонку нервів, що зрештою призводить до їх незворотнього пошкодження, паралічу, втрати зору.

Будь-які активності, на зразок спортзалу для Гарта були суворо заборонені, але один з лікарів порадив йому звернутися до айенґар-йоги. Цей вид йоги з використанням додаткового приладдя допомагає досягати анатомічно бездоганних асан. Звичайно, Гарт також приймає ліки, але тонус у тілі та чудову фізичну форму дарує йому саме йога.

Зараз його захворювання знаходиться у стані ремісії більше 10 років. За цей час він встиг відвідати безліч країн, отримати сертифікат айенґар-йога інсторуктора та щотижня проводить спеціалізовані заняття для людей з розсіяним склерозом та іншими недугами.

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше