Як з'явилася традиція робити ліхтарі з гарбуза

29 жовтня 2021
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

Гарбузи з огидними обличчями, підсвічені свічками, — невід’ємний символ Геловіну. Ідея робити ліхтарі у формі “прикрас” із гарбуза зародилася в Ірландії, де були великі врожаї ріпи та картоплі. Насправді назва “ліхтар Джека” походить з ірландської казки про людину на ім'я Стінґі Джек (Скупий Джек). Ірландські іммігранти принесли цю традицію в Америку, батьківщину гарбуза, і вона стала невід'ємною частиною святкування Геловіну.
 

Легенда про Скупого Джека

Люди століттями вирізали ліхтарики з гарбуза на Геловін. Ця практика походить із ірландського міфу про людину на прізвисько Скупий Джек. За сюжетом, Скупий Джек запросив диявола випити з ним. Вірний своєму імені, Скупий Джек не хотів платити за свій напій, тому переконав диявола перетворити себе на монету, яку Джек міг використати для покупки їхніх напоїв. Як тільки диявол зробив це, Джек вирішив залишити гроші собі і покласти їх у кишеню поруч зі срібним хрестом, який не дозволяв дияволу повернутися у свою первісну форму.

Зрештою Джек звільнив диявола за умови, що той не турбуватиме його протягом одного року. А коли Джек помре, не забере його душу. Наступного року Джек знов обманом змусив диявола залізти на дерево, щоб зірвати плід. Поки він був на дереві, Джек вирізав знак хреста на корі дерева, щоб диявол не міг спуститися, доки останній не пообіцяв Джеку не турбувати його ще десять років.

Невдовзі після цього Джек помер. Легенда каже, Бог не допустив би такого огидного чоловіка  на небесах. Диявол, засмучений хитрощами й обманом Джека, дотримався слова не забирати його душу. Він не допустив Джека в пекло. Натомість відправив його в темну ніч, залишивши тільки вугілля, що горить, щоб осяяти йому шлях. Джек поклав вугілля у вирізану ріпу і з того часу блукає землею. Ірландці почали називати цю примарну фігуру «Ліхтар Джека» (англ. «Джек О'Лантерн»).

В Ірландії та Шотландії люди почали робити власні версії ліхтарів Джека, вирізаючи страшні обличчя на ріпі чи картоплі і поміщаючи їх у вікна чи біля дверей, щоб відлякати Скупого Джека та інших бродячих злих духів. В Англії використовують великі буряки. Іммігранти з цих країн принесли традицію робити ліхтарі з гарбуза, коли приїхали до Сполучених Штатів. Незабаром вони зрозуміли, що з гарбуза, “уродженця” Америки, виходять ідеальні ліхтарики.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше