Як зупинити хандру перед Новим роком: поради психолога

23 грудня 2021
Ліля Колісник

Напередодні свят загострюються всі проблеми: ми особливо сильно відчуваємо самотність і нестачу сил, енергії, грошей... Новий рік, що наближається, — не виняток. Чим спричинено такий стан? Як підтримати себе та набути святкового настрою?

Витоки передноворічної тривожності

В останній місяць року до наших щоденних переживань додаються нові. Звичайно, ми продовжуємо думати про важливі зустрічі і дедлайни, що горять, хвилюватися про самопочуття близьких і засмучуватися через закриті кордони. Але також намагаємося придумати подарунки рідним, спланувати майбутнє свято та підбити підсумки.
 

Іншими словами, поступово поринаємо в стан тривожності через хаос, що відбувається. І справа не лише в цьому. У грудні стрічки соцмереж рясніють постами успішних людей, які звітують про зміни, що відбулися за рік. Блогери, актори, моделі, підприємці і навіть цілі корпорації — всі говорять про свої доходи, кардинальні зміни в кар'єрі та особистому житті.

Спостереження за чужими перемогами загострюють біль кожного, змушуючи нас відчувати власну «неповноцінність» та «неуспішність», бо ми починаємо порівнювати власні підсумки з чужими.

ЯК БОРОТИСЯ З ЦИМ ПОЧУТТЯМ

Перфекціонізм та досягаторство, які так посилено транслюють оточуючі, нерідко погіршують наш настрій та порушують душевну рівновагу. Тому так важливо вміти собі допомагати.

Навчіться заземлятися, відчувати внутрішню опору. Зупиняйтеся і думайте про те, що відбувається довкола вас, що вас оточує. Аналізуйте, у чому полягає причина вашого поганого самопочуття.

Наприклад, нас може пригнічувати новорічна метушня, тому що ми відчуваємо власну самотність та нестачу уваги.

Важливо подивитися на себе і розібратися з тим, які незадоволені потреби маскуються під цим почуттям. Якщо самостійно розібратися складно, можна звернутися за психологічною допомогою. Якщо чужі підсумки року вас засмучують, перегорніть такі звіти або відпишіться на якийсь час від людей, які їх публікують.

Життя — не змагання, і ви не повинні звітувати за якісь результати. У вас є свій сценарій. І вміння сприймати життя як єдиний процес — це особливість, яка має багато плюсів у сучасному світі досягаторів.

Ілюзія благополуччя в соціальних мережах не повинна вибивати вас із рівноваги та підштовхувати до участі у гонці. Ми живемо поспіхом, ніби наша єдина мета — жити не добре, а швидко. Вчасно звернути увагу на свій стан та сповільнити темп непросто. На навчання цій навичці можуть піти дні та місяці, але важливо бачити кінцеву мету і робити до неї усвідомлені кроки.

Важливо не порівнювати себе з іншими. Здорова мотивація — наші власні бажання. Якщо ми розуміємо свої цінності, то складно зійти зі шляху.

ВІДЧУТИ НОВОРІЧНИЙ НАСТРІЙ

Поточний рік показав, що ми можемо подолати всі проблеми. І все-таки нам час трохи розслабитися: перестати займатися лінчуванням, засуджувати і звинувачувати себе, лаяти минуле, свої помилки та думки. Замініть засудження та звинувачення у свій бік на любов, підтримку та відповідальність перед самим собою.

Ви творець свого життя. Не варто перекладати відповідальність за невдачі на новорічне диво, яке не відбулося, і продовжувати лише мріяти про нього. Усвідомте свої справжні бажання і поставте досяжну мету. Розробіть поетапний план, розбийте його на дрібні завдання та приступайте до виконання.

Нове життя не починається з понеділка чи з Нового року, а тоді, коли ви готові до нього. Так само і з мріями.

Набути святкового настрою можна, досягнувши моральної рівноваги. Також допоможуть новорічні атрибути: гірлянди, мандарини, святкові плейлисти та новорічне кіно. Але якщо це не для вас, то дозвольте собі зустріти Новий рік по-своєму, адже для цього немає єдиного правильного способу.

Здійснено переклад.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше