Як ЗМІ маніпулюють нами

13 листопада 2014
Женя Гунчевська
Психолог Даніель Канеман в своїх дослідженнях виділив дві системи мислення людини:

Перша система автоматизує всі розумові процеси, допомагаючи людині приймати швидкі рішення, починаючи від переходу дороги на зелене світло (адже ви зазвичай не аналізуєте цю дію), закінчуючи відповіддю на питання "Хто був першим президентом України?"

Друга система вмикається тоді, коли ми стикаємося з питаннями, що потребують аналізу (наприклад, cкільки буде 27х49? Або прохання придумати якусь ідею для вирішення певного завдання).

Перша система схильна шукати найбільш прості рішення в будь-якій ситуації. З одного боку, вона допомагає нам не збожеволіти, намагаючись аналізувати все, що відбувається навколо, і економить час на прийняття рішень щодо знайомих і зрозумілих нам завдань. З іншого боку, спрощуючи отриману інформацію, вона дещо псує нам життя.

Ось вам приклад:

"Мері весь день ходила по Центральному парку в Нью-Йорку, в якому було дуже багато підозрілих осіб. А ввечері, прийшовши додому, вона виявила, що її гаманця немає".

Чудесним чином у більшості людей (судячи з досліджень Канемана) перша система моментально робить висновок, що гаманець вкрали, причому сталося це саме в парку, незважаючи на те, що в тексті немає жодного слова про крадіжку, напад чи щось таке. Можливо, Мері забула його вдома. Можливо, він у неї випав в метро. А, можливо, його взагалі не було. Але наш мозок вже зробив висновок, від якого тепер буде відштовхуватися в судженнях про те, що трапилося в Центральному парку. Просто тому, що так простіше.

Саме з першою системою працюють маніпулятори в ЗМІ. Якщо проаналізувати заголовки новин, вимкнувши першу - автоматичну – систему мислення, можна знайти багато цікавинок.

Тож, будьте пильні, не дозволяйте мозку лінуватися, а ЗМІ - маніпулювати вами!
 
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше