Як жінці знайти свою справу та реалізувати себе: поради маркетолога

14 серпня 2023
Редакція

Сучасні жінки — це натхнення, прояв, реалізація, гідність. Ми не так давно почали виходити з тіні чоловіків. Тому для багатьох зараз важливо відчувати себе корисною, змінювати світ, створювати масштабні проєкти або ж виховувати дітей та будувати сильне суспільство. При цьому ми можемо відчувати себе реалізованими в різних ролях: як у професійних, так і в особистих. Проте в цій статті хочу з вами поговорити саме про кар'єру та пошук себе в роботі.

Інструменти для пошуку справи, що надихає

«Ким я хочу бути?» — запитання, яке рано чи пізно ставить собі кожна жінка, яка прагне реалізуватися. Протягом 10 років я працювала в 11 компаніях. Десь попрацювала лише три місяці, а десь — три роки, проте кожне місце роботи дало найголовніше — досвід, розуміння, чого саме хочу, можливість експериментувати та знайти улюблену справу. Тому хочу поділитися порадами, які допомогли мені відшукати професію, що приносить задоволення:

  1. Навчайтеся. Є безліч безплатних онлайн-курсів із різних професій, які допоможуть зрозуміти, чи подобається сфера.
  2. Працюйте з психологом. Консультація зі спеціалістом — це можливість пізнати себе, екологічно розглянути різні варіанти, пропрацювати синдром самозванця, страхи та невпевненість.
  3. Зверніться до коуча. На відміну від психолога, який допомагає з травмами, цей фахівець працює з цілями. Він не занурюється у ваші біль та страхи, а розглядає ситуацію натепер.
     

На початку 2023 року я також користувалася послугами коуча. Війна змусила замислитися, куди я хочу рухатися. Просто працювати маркетологом було вже недостатньо, хотілося більшого — допомагати людям. Коуч допоміг визначитися з напрямком та послугами. Як результат — цілі перетворилися на дії: пройшла навчання з розвитку особистого бренду і почала працювати з бізнесами та спеціалістами, як менторка з маркетингу. 

  1. Перегляньте Youtube-канали. Знайдіть інтерв'ю, професійні відео, корисні чи особисті історії, де фахівці різних сфер діляться досвідом. Ви можете просто дивитися або спробувати їхні поради й зрозуміти, наскільки це ваше. Наприклад, мене надихає Марина Авдєєва з її неймовірною силою, якою я наповнююся. 
  2. Згадайте, що вам подобалося чи зараза захоплює. Подумайте, як ці хобі або навички можна реалізувати професійно. До речі, цей запит можна пропрацювати з психологом або коучем.
  3. Поспілкуйтеся зі спеціалістами з різних ніш. Для цього можна знайти їхні профілі у соцмережах, відвідати лекції, форуми, ярмарки професій та інші заходи.

Якщо справа вже є, але ви не відчуваєте себе реалізованою, тут може допомогти аудит поточної ситуації. На індивідуальній консультації зі спеціалістами я раджу прописати навички та досягнення, список задач, які подобається виконувати; визначити, що хотілося б робити, але недостатньо знань. Так ви зрозумієте, що у вас є і які вміння варто набути. 

Для власниць бізнесу також маю пораду — проведіть детальну аналітику. Проаналізуйте стан проєкту, ефективність маркетингу, пропишіть цілі на майбутнє, які інструменти, бюджет потрібні для їхнього досягнення. Щоб ефективно розкласти точку А та визначити дії до точки В, вам може допомогти ментор із маркетингу. Під час співпраці з підприємцями я даю погляд на ситуацію з боку та зі свого професійного досвіду підкажу найкращі інструменти для розвитку та реалізації..

Як бізнесу, так і спеціалісту корисно розвивати особистий бренд. Він підвищує впізнаваність, допомагає знайти роботу та клієнтів. Один зі способів створення особистого бренду — ведення соцмереж. До мене також часто звертаються з запитом щодо оформлення профілю (Instagram, Facebook, LinkedIn та ін.). Я допомагаю обрати майданчик, де краще розміщуватися, пояснюю, як заповнити сторінку тощо.

Список книжок, які рекомендую прочитати кожній

Книжки — це джерело натхнення, через них можна познайомитися з новими професіями, з перших вуст почути про плюси й підводні камені сфери та довідатися про нові інструменти для розвитку. Ось кілька книжок, з яких я раджу почати:

  1. Олександра Фідкевич «Як начинити гадюку салом». Авторка працювала директоркою проєкту «Євген Клопотенко». На його прикладі вона пояснює, як побудувати бізнес, успішну команду та заробляти на креативності.
  2. Фран Гаузер «Міф про милу дівчинку. Як побудувати казкову кар'єру і не перетворитися на чудовисько». Авторка розповідає про жінок у бізнесі та розвіює стереотипи, пов’язані з ними.
  3. Чан Кім «Стратегія Блакитного океану». Книга про те, як створити бізнес у вузькій сфері, знайти нішу та зайняти своє місце на ринку. Корисна не лише підприємцям, але й спеціалістам.
  4. Джек Траут «Маркетингові війни». У книзі порівнюють маркетингові стратегії з військовими. На сторінках багато прикладів та цікавих ідей. Книга допоможе ближче познайомитися з маркетингом.
  5. Андрій Курпатов «Червона таблетка». Автор розповідає про те, як мозок нас обманює, як позбутися нав’язаних стереотипів та почути себе.
  6. Ґреґ МакКеон «Есенціалізм. Шлях до простоти». У книзі йдеться про те, як виділяти пріоритети та досягати успіху, докладаючи менше зусиль.
  7. Кейт Феррацці «Ніколи не їжте наодинці». Книга про ефективний нетворкінг в особистому житті та бізнесі. Автор розглядає відносини, як капітал та вчить будувати щирі стосунки.

Реалізувати себе та свої бажання можна в будь-якому віці та в будь-яких обставинах, головне — знати, де шукати та до кого звернутися по допомогу. Ментор із маркетингу може стати такою людиною, бо має великий досвід роботи з бізнесами, розуміє, як ефективно презентувати себе, та передасть вам ці знання. Ви ж відчуватимете себе впевненою та готовою до втілення мрій.

Авторка статтіменторка з маркетингу Юлія Фесенко

Контакти

https://juliafesenko.com/

https://www.linkedin.com/in/yulia-fesenko/

https://www.facebook.com/fesenko.juliya

https://www.instagram.com/fesenko_julia/

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше