Як вижити в умовах постійного стресу через роботу?

13 квітня 2017
Cikavoznaty.com.ua

Низька оплата праці, довга дорога до місця роботи, надмірний обсяг обов’язків – ось лише декілька чинників, через які велика частина дорослого населення постійно перебуває у стані стресу. Додайте до цього економічні кризи, коливання валютного курсу та цін, скорочення робочих місць та масове безробіття. Важко в таких умовах зберігати самоконтроль. А коли працівники все ж знаходять сили зосередитися на виконанні своїх обов’язків, їх по кілька разів на годину відривають від роботи з дрібними зверненнями та дорученнями.

Боротися з причинами стресового стану значно важче, аніж з’ясувати, в чому вони полягають. Деяких уникнути неможливо, однак можна розробити стратегію реагування на дію стресових чинників та спробувати взяти ситуацію під контроль. Ось сім способів мінімізувати негативний вплив роботи на емоційний стан.

1. Опануйте дихальні техніки

Результати досліджень, проведених американськими вченими, доводять, що техніка глибокого дихання гарно допомагає розслабитись, оскільки сповільнює викид шкідливих гормонів стресу.

У своєму інтерв’ю досвідчений терапевт та автор наукових статей, Естер Штернберг, порівнює реакцію тіла на дихальні вправи з водінням авто: "Під дією стресу ваш організм веде себе як автівка, коли ви тиснете на газ. Роблячи повільні глибокі вдихи, ви ніби тиснете на гальма і допомагаєте організму скинути оберти".

2. Діліться вашими тривогами з друзями

Розповідаючи другові про проблеми на роботі, ви отримуєте чудовий шанс перевести подих та частково зняти напругу. Крім того, обговорення справ з дорогими вам людьми, може допомогти знайти рішення, до яких ви не змогли би прийти самостійно.

3. Поговоріть з керівником

На жаль, більшість тих, хто зазнає постійної перевтоми на робочому місці, не може набратися відваги й поскаржитись керівникові. Однак, боротьба з чинниками, що заважають робочому процесу – це невід’ємна частина вашої роботи! Визначте, що саме заважає вам ефективно працювати, та ініціюйте зустріч з керівником для обговорення можливих способів усунення проблеми. Можливо все, що вам потрібно, – це допомога у виконанні проекту, відгул або ж прояснення деяких неточностей у постановці завдання.

4. Організуйте свій робочий день так, щоби досягнути максимальної продуктивності

Прийнято вважати, що весь робочий день з дев’ятої до шостої має бути заповнений виключно роботою. На щастя, це не зовсім вірно. Сидіння на одному місці впродовж такого тривалого часу аж ніяк не сприяє продуктивності. Люди, які не можуть зосередитися на виконанні роботи, зазнають ще більшого стресу. Як наслідок, додому вони їдуть втомленими, не маючи енергії для сім’ї, друзів та діяльності, не пов’язаної з роботою.

Робіть періодичні перерви та вставайте з-за робочого столу: прогуляйтесь офісом, вийдіть на свіже повітря, зробіть невеличку зарядку, сходіть на обід у найближче кафе та виконайте декілька дихальних вправ, щоби перезавантажити свій мозок для подальшої роботи.​


 

6. Розставляйте пріоритети

Одночасна робота над кількома проектами з різними дедлайнами часто веде до перенавантаження. Якщо відчуваєте, що завдань занадто багато і ви не встигаєте виконати всі, тим паче необхідно навчитися правильно розставляти пріоритети.

Перш за все, усвідомте, яку роль ви відіграєте в структурі вашої організації. Тоді окресліть стратегічні пріоритети компанії. І врешті-решт, визначте власні першочергові цілі. Опираючись на них, складайте список  справ, які потрібно зробити впродовж дня.

6. Стежте за своїм харчуванням та якістю сну

Люди, які з головою поринають в роботу, часто забувають про важливі складники збалансованого життя: здорове харчування та якісний відпочинок. Недостатня кількість поживних речовин може не тільки спричинити погане самопочуття, але й призвести до млявості та зниження продуктивності. Повноцінний сон також є надзвичайно важливим для відновлення роботи мозку і тіла. Відсутність якісного відпочинку продовж тривалого часу веде до хвороб та зниження мозкової активності.

7. Навчіться забувати про роботу в особистий час

Переконайтеся, що ваш особистий час присвячений тільки вам. Робочі турботи часто непомітно проникають в особисте життя. Це може негативно вплинути на сімейні стосунки  та закріпити звичку приносити робочі проблеми додому. Якщо вам важко переключитися з роботи на інші справи, плануйте абсолютно не пов’язану з роботою діяльність на час, який проводите дорогою додому. Так ви поступово звикнете "переключатись" одразу ж після того, як виходите з офісу. Щоб не дати роботі проникнути у ваше особисте життя, варто також вимикати робочий телефон в позаробочий час, або ж хоча б вмикати режим "не турбувати".

Для ефективної боротьби зі стресом, важливо навчитися вчасно помічати перші його прояви. Зосередьтеся на ключових цілях та обов’язках, навчіться правильно розподіляти свій робочий час та знайдіть дієвий спосіб заспокоєння нервів, щоб не дати стресові поглинути вас.

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше