Як позбутись залежності від чужої думки

12 серпня 2016
Vitaliy DeFranko
Коли ми прислухаємося до авторитетів і беремо щось корисне для себе з чужого досвіду, це допомагає нам орієнтуватися в житті та приймати рішення. Але часом ці рішення майже не містять нашої особистої думки.

У критичних випадках людина може зовсім не замислюватися про свої інтереси. А скільки сімейних пар зруйновано через те, що один з партнерів повністю залежить від чужого впливу, втрачає свою особистість і територію.

Знаходимо джерело невпевненості

Отже, маючи власні уявлення, переконання і бажання, ми настільки не віримо в їх важливість, що готові змінити рішення при першій же критиці. Адже позбутися того, що інші люди завжди будуть висловлювати свої враження про те, що ми робимо, нереально. І зусилля, витрачені на спроби змінити оточуючих, марні.
До речі, це нормально і проблема скоріше не в тому, що хтось думає інакше, а в тому, що для вас це може стати травмою і просто знищити ваше право на власну позицію.

У таких конфліктах чітко простежується наш зв'язок з дитинством – з тим часом, коли своє бачення ми ще не сформували, але доводилось розуміти світ через зіткнення і протест. Не всім вдавалося знаходити розумний компроміс зі старшими, досвідченішими і дуже стурбованими нашим благополуччям батьками.

Як розвинути власну особистість

Дорослішаючи, ми все рівно не застраховані від періодичного "впадання в дитинство" - внутрішня дитина ображається, якщо її не розуміють, так, наче оточуючі - це мама з татом, котрі завжди повинні прийти на допомогу і демонструвати тільки довіру і любов. Позбутися такого уявлення нелегко, але дуже важливо. Інакше життя так і буде розчаровувати і не приноситиме радість.

Найкращий спосіб позбутися впливу чужої думки - це сформувати дуже чітку власну. Той, хто звик жити за чиєюсь вказівкою, часто навіть не має досвіду, щоби висловити те, що він думає.

Для цього спробуйте таку вправу:

1. Виберіть питання, щодо якого ви завжди хвилюєтесь про думку оточуючих (куди поїхати у відпустку з чоловіком, що вдягнути, як виховувати дітей).

2. Напишіть всі аргументи проти себе, які ви зазвичай чуєте (ви не розбираєтеся в моді, у ваших подруг більше досвіду, ви зробили помилку, коли діяли самостійно).

3. Другий список присвятіть всьому, що підсилює вашу позицію. (У вас свій неповторний стиль, це ваші діти і ви краще знаєте їх характер, одна помилка не означає повну некомпетентність).

4. Приймаючи рішення, відразу звертайтесь до другого списку. З часом ви навчитеся не тільки тримати його в голові, але і висловлювати в суперечках.
 
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше