Як подбати про себе під час застуди

26 вересня 2024
Редакція

Осінь — не тільки час нового сезону, кінематографічної атмосфери, а й послаблення імунітету та появи застуди.

Важливо зазначити, що немає ліків чи магічного зілля, які негайно позбавлять вас від неї. Натомість вам слід зосередитися на керуванні симптомами, щоб покращити самопочуття. Але якщо вам не стане краще за 5-10 днів, зверніться краще до лікаря!

1. Відпочинок

Ваше тіло потребує відпочинку, щоб допомогти імунній системі. Ось чому ми постійно хочемо спати, коли хворіємо. Це не причина хвилюватися, а знак, що ваше тіло бореться з інфекцією.

Адже коли ви відпочиваєте і спите, це дозволяє імунній системі зарядитися. Остання може сприяти боротьбі з інфекцією природним шляхом.

Ви можете робити фізичні вправи лише за умови, що ваш стан це дозволяє, а спорт не погіршить самопочуття. В основному це можуть бути навантаження в домашніх умовах.

І якщо ваш звичайний режим вправ включає заняття в тренажерному залі, вам слід перейти на домашні тренування або зробити перерву, щоб не розповсюджувати симптоми хвороби на своїх колег.

2. Багато пийте

Настільки ж важливим, як і відпочинок, залишається гідратація. Ваше тіло, як правило, виганяє більше рідини, коли ви хворієте. Часто люди хворіють у холодну пору, коли повітря сухіше, і ваш нагрівач може спричинити сухість шкіри, особливо в носі. 

Переконайтеся, що ви тримаєтесь якомога далі від кофеїнових та цукрових напоїв, а також алкоголю. Вода та чай зі шматочком лимона або меду — те що треба при застуді. Легкий бульйон також може допомогти.

3. Безрецептурні ліки

Від сиропів до крапель, є широкий спектр ліків проти кашлю та супутніх симптомів застуди. Якщо вас турбує дратівливий кашель, хрипота, пирхота, відчутті сухості у горлі, скористайтеся льодяниками https://farmak.ua/drugs/bronhalik/. Якщо пошук ліків стає викликом, консультація з лікарем має бути в пріоритеті.

4. Вітамін С і цинк

Ви, напевно, чули, що вітамін С та цинк можуть допомогти захистити вас від застуди. Це теорії, які існували протягом досить довгого часу. Наукові докази, однак, показали, що вони мало роблять для запобігання застуди.

Проте вітамін С може скоротити її тривалість приблизно на 10 %. Окреме дослідження показало, що цинк може аналогічно скоротити перебіг неважкої застуди, але, знову ж таки, він навіть не на всіх спрацьовує.

Вітамін С і цинк є необхідними поживними речовинами для загального здоров’я, але їхній вплив на лікування, ймовірно, буде незначним. Крім того, несприятливі побічні ефекти вживання мають занадто багато ризику. 

5. Чого уникати, коли у вас застуда.

Їжа та напої, які викликають зневоднення або запалення, які ми зазвичай не помічаємо, коли здорові, можуть погіршити симптоми застуди.

Деякі позиції, яких слід включити хоча б на деякий час:

  • Сильногазовані напої,  які містять цукор.
  • Алкоголь.
  • Цукор.
  • Солону їжу.
  • Молочні продукти.

Що стосується кофеїну, якщо ви звикли пити певну кількість кави, нормально підтримувати цей рівень, оскільки так ви відчуваєте комфорт. Тоді як раптова відмова від кофеїну може спричинити головні болі. Просто будьте впевнені, що не п'єте надто багато кави, що перевищує звичайний прийом. 

Чи можете ви позбутися застуди протягом одного дня?

Ні, застуда не зникає протягом ночі. Це може зайняти кілька днів, тому найкращий варіант — лікувати симптоми.

Хоча деякі засоби захисту, особливо ті, які ви можете знайти у місцевій аптеці, можуть претендувати на допомогу, нічого не працює так добре, як відпочинок та гідратація. Тому дбайте про себе, бо попередити застуду легше, ніж лікувати її.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Spovid Spovid 26 вересня 2024
Проста порада - тримайте у роті пару бутончиків прянощі гвоздики. Початкову ангіну зніме швидко, а для запобігання зараженню застудою діє на порядок краще від масок, які не практично діють.