Як пережити спеку: прості дієві поради

Хоча ніжитися на сонці – це чудово, сильна спека може бути смертельною, вражаючи молодих і літніх людей, вагітних жінок і людей з хронічними захворюваннями. Але ми можемо багато чого зробити, щоб захистити себе та своїх близьких від спеки. Ось кілька простих порад.

1. Будьте свідомими

Краще уникати виходів на вулицю в найспекотніші години дня. Знаємо, що іноді цього неможливо уникнути. Тому, перебуваючи під прямими сонячними променями, пам’ятайте:

  • носіть (і регулярно повторно застосовуйте) сонцезахисний крем;
  • накрийте голову капелюхом;
  • робіть регулярні перерви в приміщенні або в тіні, щоб уникнути перегріву або теплового удару;
  • носіння світлого вільного одягу також допоможе зберегти прохолоду.

2. Чим вологіше, тим краще

Тепло виходить через шкіру, яка є найбільшим органом тіла. Отже, чим більше шкіри ви зможете охолодити, тим краще.

Існують різні методи, як охолодити шкіру в жарку погоду:

  • змочування футболки та збереження її вологою;
  • купити охолоджувальний спрей;
  • приймаючи прохолодний душ, не замерзніть, тому що ви повинні охолоджувати тіло повільно.
  • можна швидко охолодитися, опустивши руки і ноги в холодну воду. На зап’ястях і щиколотках є багато точок пульсу, де кровоносні судини розташовані близько до шкіри, тому ви швидше охолонете.

3. Пийте багато води

У спекотну погоду важливо уникати кофеїну та пити багато води. Якщо можливо, пийте ізотонічні спортивні напої, щоб відновити втрату солі, цукру та рідини.

Як прохолодні, так і гарячі напої допоможуть зберегти вашу внутрішню температуру на рівні. Вживання гарячих напоїв не охолодить вас ефективніше, ніж холодні напої. 

Оскільки ви потієте протягом дня, рідину, яку ви втрачаєте, потрібно повернути, щоб уникнути зневоднення.

Симптоми зневоднення:

  • сухість у роті;
  • запаморочення або плутанина думок;
  • головні болі.

Якщо не лікувати, зневоднення може призвести до теплового виснаження. 

4. Обмежте вживання алкоголю

На жаль, поєднання спеки із занадто великою кількістю алкогольних напоїв не є вдалим рішенням.

Алкоголь викликає зневоднення, яке може вдарити особливо сильно, якщо ваше тіло вже бореться з прохолодою влітку. Вживання алкоголю також може ускладнити повноцінний нічний сон, що і без того важко при високій температурі.

Навіть за умови, що ви швидко засинаєте, ймовірно, у вас буде погана якість сну і ви прокидатиметеся раніше, ніж зазвичай. А це не зовсім той бадьорий стан, який нам потрібен. Намагайтеся пити в помірних кількостях і читайте більше порад про те, як зберегти прохолоду вночі під час спеки. 

5. Їжте легку їжу, щоб відчути прохолоду

У спеку краще дотримуватися легкої, добре збалансованої їжі. Їжа з високим вмістом води, як-от ягоди, огірок, селера та листя салату, також допоможе зберегти зволоженість і прохолоду влітку.

Ви також можете спробувати продукти з високим вмістом рідини, як-от супи та рагу, які сприяють збереження рівня гідратації.

6. Обмежте фізичну активність у прохолодну частину дня

Важливо не порушувати свою рутину занадто сильно через спекотну погоду, але іноді це доводиться робити. Ідея ранкової пробіжки може здатися неприємною, коли ви досі сонні в ліжку. Проте це краще, ніж займатися спортом під палючим сонцем і ризикувати зневодненням, виснаженням або тепловим ударом.

Враховуйте температуру, коли плануєте свій день. І, якщо можете, обмежте фізичну активність до прохолоднішого періоду. Якщо ви все-таки вирішите тренуватися або займатися спортом, обов’язково пийте багато води та робіть більше перерв, ніж зазвичай, щоб переконатися, що не створюєте додаткового стресу для свого тіла.

Вам також слід переконатися, що ви приймаєте теплий або прохолодний душ після тренування, щоб охолодитися, і дотримуйтеся інших наших порад щодо збереження прохолоди протягом дня.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com