Як перепрограмувати cебе з негативу на позитив

8 листопада 2018
Vitaliy DeFranko

Наш мозок не створений для того, щоб творити щастя, як би нам того не хотілося. Наш мозок функціонує з ціллю виживання. Це заощаджує "щасливі" гормони (дофамін, серотонін та окситоцин) для можливостей задовольнити потребу виживання і випускає їх лише короткими ривками. Це спонукає нас йти в напрямку, що допоможе й надалі виробляти їх.

Замість "щасливих" гормонів у вашому мозку опиняється немало негативу, особливо в кінці напруженого робочого дня. Є кілька причин, через які ваш мозок наповнюється негативом. Негативна дія гормону кортизолу має власну мету — виживання. Він сповіщає вам про перешкоду на шляху до задоволення ваших потреб, щоб ви могли потім перейти до добрих почуттів. Але, як тільки ви це зробите, ваш мозок виявляє наступну перешкоду. Ви будете почуватися кепсько, якщо слухатимете кожен імпульс негативу вашого мозку. На щастя, є простий спосіб перебудови цієї природної “негативності”.

Почнемо з того, що я називаю “парадокс собачого лайна”. Собачий безлад був скрізь у мій час, бо прибирати за собакою було не прийнято. А тоді звичаї змінювалися і вулиці ставали значно чистішими. Це зробило когось щасливим? Ні. Люди цього майже не помічали. Тим не менш, вони помічають різні проблеми і сильно дратуються через них.

Наш мозок призначений для того, аби виявляти проблеми, і він таки вміє знаходити їх, коли шукає. Наприклад, кореспонденти передбачали падіння цивілізованого суспільства, коли винайшли велосипед. Вони попередили, що люди будуть їздити туди-сюди, замість того, аби вести довгі розмови, і що ми досить рано підемо на пенсію від виснаження. Ми успадкували мозок, який допоміг нашим предкам вчасно вжити заходів щодо загроз. Ми вміємо знаходити загрози навіть тоді, коли ми шукаємо винагороду.

Побудуйте собі схему позитиву

Негатив поглине вас, якщо ви не збудуєте собі позитивний ланцюг. Для цього витрачайте одну хвилину на пошук позитивних результатів тричі на день протягом сорока п'яти днів. Це тренує ваш мозок на те, щоб шукати позитив у такий  же спосіб, яким він вже й так шукає негатив. Ви можете подумати, що в жахливому світі навколо вас не вистачає позитивних результатів. Але вам не потрібно виступати в Карнеґі-холі чи витягати дітей-сиріт з палаючих будівель, щоб створити позитивну силу. Будь-який позитив, незалежно від того, наскільки незначний, створить шлях, який шукає і чекає позитивних результатів. Просто цінуйте відсутність собачого лайна на дорозі перед вами, і процес почнеться. Так, може здатися неправильним шукати позитив, коли негатив настільки очевидний.

Важко залишатися на позитиві, коли всі навколо вас сповнені негативу. Мозок ссавця хоче бігти, коли біжить решта стада. Звісно, що ви опинилися б в зубах хижака, якщо б проігнорували сигнал про загрозу ваших товаришів і зіткнулися сам на сам із цією загрозою. Ссавці об’єднуються навколо спільних загроз, і боротьба зі спільним ворогом підвищує статус ссавців у своїй групі. Якщо ви ігноруєте загрози, які контролюють ваших товаришів по групі, ви, ймовірно, поплатитесь своїм статусом в ній. Позитив має свою вартість, але користь значно більша.

Позбудьтеся негативу

Коли ви будуєте свою позитивну схему, ви позбудетеся негативу власною “суб’єктністю” та реалістичними очікуваннями.

Особиста суб’єктність — це задоволення від вибору свого наступного кроку. Ви ніколи не можете спрогнозувати результати ваших зусиль, але ви завжди зможете вибрати наступний крок для задоволення ваших потреб.

Коли кортизол нагнітає

Реалістичні очікування — це альтернативи, які ви генеруєте, коли ваш кортизол бере верх. Хоча природно, що виникає почуття загрози щодо вашого виживання, коли ваші зусилля не можуть принести безпосередньо видимих ​​нагород, ви можете нагадати собі, що вашому виживанню насправді нічого не загрожує. Більшість людських досягнень вийшли з зусиль, які не принесли миттєвих результатів. Коли ваші результати розчаровують, ви можете налаштувати свої очікування та зробити ще один крок.

Іншими словами, ви можете виробляти свої власні гормони щастя, а не просто сподіватися, що світ зготує їх для вас.

Переклад здійснено з джерела Forbes.

Сторінка нашого автора на Фейсбуці.
Зображення - pinterest.com

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше