Як переконатись, що ви ще не сходите з розуму

25 червня 2015
Vitaliy DeFranko
"Не дай мені бог збожеволіти. Ні, легше ціпок і торба. Ні, легше праця й глад…", - жахався Олександр Сергійович Пушкін, щоби вже у наступному рядку стрибнути голяка в ліс і розпочати дикі танці. Легке божевілля надає людині шарм, важке вже супроводжується остракізмом. Не пропустіть ранню стадію вашого чарівного перетворення, на якій процес ще можна зупинити. Практикуючий психолог Наталія Білоусова пропонує читачам порівняти свою поведінку з ознаками згасання розуму.

Помітну частину вашого часу займає приниження людей дурніших, ніж ви

Сміятися над убогими і зневажати недоумкуватих - нормальне явище в суспільстві, побудованому за ієрархічним принципом, в період культу інтелекту. Але всьому є межа. У нормальної людини в полі зору значно більше приємних, пізнавальних та конструктивних речей, ніж прикладів занепаду і гниття. Якщо ваша стрічка у соцмережі повністю складається зі смішних дурнів, задумайтеся. Те, що ви з радістю гигочете над новими пригодами блондинок і підписані на весь пафосний неадекват країни, відображає вашу власну невпевненість у собі та неприкаяність по життю. Уявіть Джобса, який сидить на жіночому форумі. Уявіть Черчіля, що принижує неосвіченість простолюду. Розумієте?

Раніше все було прекрасно, а зараз все гірше не буває

Це передчасна старість і ознака зниження інтелектуального рівня. У всі часи все приблизно однакове, відрізняється лише наше сприйняття тих чи інших явищ. Тому ми з таким теплом згадуємо різні штуки з дитинства, тому в юності навіть рутинні події овіяні романтикою. Потім свіжий погляд згасає, гормони заспокоюються, і захоплена молодь зі своїми новомодними вигадками поступово починає дратувати. Нормальні люди борються з цим і намагаються скаженіти виключно аргументовано. Артемій Лебедєв, котрий пропонує логічний базис для чергового предмету своєї ненависті - нормальний. Вася Пупкін, котрий ниє, що "всі сучасні серіали – повний провал, і краще, ніж "Альф", так нічого й не зняли" - у групі ризику.

Ви не розумієте, чому всім так цікаво

Всі пруться від Лани Дель Рей або вважають, що це трансвестит без голосу. Всіх дратує Гарлем шейк, а у деяких є десяток улюблених роликів. Всі оцінили новий законопроект про заборону торгівлі горілкою біля кладовищ щочетверга як потрібний або несправедливий. Ви про все це чули лише краєм вуха, у вас не виникає навіть думки про те, щоби дізнатися детальніше про предмет загального обговорення. Ви зі стогоном відмахуєтеся від подібних розмов. Якщо таке відбувається часто, то це ознака відстороненості від суспільства. Не обов'язково бути в курсі всього, що цікавить співгромадян чи вашу вікову групу. Але навмисно ігнорувати гучні теми - протиприродно.

Ви схиблені на якомусь одному виді тварин

Коли людина цінує тварин більше, ніж людей, для психолога це завжди дзвіночок. Надмірна прихильність дорослої людини до якогось конкретного виду тварин схожа на ескапізм, ототожнення себе з еволюційно чужорідним елементом і шизофренію. Якщо у вас пошта починається з "dyatel2001", ви знаєте тридцять видів дятлів, збираєте листівки з ними і всі знайомі в курсі, що на день народження вам потрібно дарувати що-небудь з дятлами, у нас явно проблема.

Ви зневажаєте тих, ким недавно були самі

Колишній алкоголік у зав'язці, який презирливо відгукується про друзів, що періодично п’ють, і колишня затята феміністка, яка хоче видати заміж всіх своїх подруг - класичні приклади. У тому ж списку: ненависник товстих, що недавно скинув зайву вагу; нещодавно хрещений агностик; чайлд-фрі на третьому місяці; колишній принциповий безробітний, нині яппі. Зрозумійте одне - тут немає правих і винуватих, а є тільки той чи інший вибір. Активне переманювання заблукалих овець на свій бік показує лише прагнення людини міцніше утвердитися в новій ролі, відсікти сумніви і переконати в правильності цього рішення самого себе.

У вас є теорія, яку ніхто не підтримує

Конспірологія - весела гра розуму, але якщо до неї ставитися серйозно, можна і з глузду з’їхати. Ідеальне, як вам здається, пояснення динаміки цін на нафту в сотий раз зустрічають здивованими поглядами? Ви захлинаючись ділитеся свіжими відкриттями про роль ФБР і ФСБ у справі Царнаєвих, а у відповідь тільки позіхання і підтакування? Не поспішайте ображатися, просто відчепіться від нормальних людей і тусуйтесь на форумах для таких же божевільних.

Ви завжди знаєте, причину усіх проблем

Єдина правильна відповідь на питання про відповідальність за ваші проблеми - це ви. Виховання, генетика, випадок, дружина, євреї, олігархи, депутати, начальство, сусіди, менталітет нації, ця країна, складний час, економічна криза мають на ваше життя деякий вплив, але він мізерний в порівнянні з вашим. Якщо ви серйозно вважаєте, що хтось інший управляє вашим життям, так недовго і до м'якої кімнати потрапити від безсилля.

Ви стали гірше виглядати і гірше почуватися

Вам не 70 і ви не хворі раком, але цілий день лежите, а знайомі відмовляються виходити з вами в люди. Швидше за все, щось пішло не так, і ви пропустили цей момент. Опуститися можна не тільки через кризу світогляду або труднощі з соціалізацією, а й елементарно від ліні, сидячого способу життя і неправильного харчування, помноженого на апатію. Відкладіть цукерки і підійдіть до дзеркала. Всі зуби на місці? Скільки років вашій кофтині? Давно перестали влазити в штани? У вас сліпий перукар?

Ви слухаєте одне і те ж, переглядаєте фільми по кілька раз, повторюєте жарти

Фіксація на якомусь предметі характерна для цілого ряду психічних розладів. І навпаки - відкритість людини до нового, здатність до радісного пізнання служить ознакою душевного здоров'я. Тиждень слухати на репіті новий альбом, що зачепив вас звучанням, - нормально. Півроку не оновлювати плейліст плеєра - погано. Жарт, котрий ви повторюєте більше двох разів для однієї і тієї ж аудиторії, сповіщає про втрату адекватності.

У глибині душі ви вважаєте, що вас недооцінюють

Поспішаю засмутити вас - ви коштуєте рівно стільки, скільки за вас заплатили. Десь у фантазіях все може бути інакше, але тут, в реальності, справи йдуть саме так. Хліб коштує 10 грн. Чому? Тому, що за нього платять 10 грн. Ось так і ви. Змиріться і живіть, або станьте кращим, і ваша ціна зросте.

(via)

Якщо вам сподобалась ця стаття, вам також варто почитати:
Монологи в голові невротика
7 найпоширеніших ілюзій у нашому житті
Ми залишаємося в тому віці, в якому нас "недолюбили"
Навіщо потрібна хвороба?
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше