Як навчитись розуміти свою значущість (за Харукі Муракамі)

11 травня 2017
MartaOnyskiv

Поради з японського самосприйняття дає "найменш японський автор з усіх відомих авторів Японії" – Харукі Муракамі у книзі "Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі". Робота в першу чергу присвячена людині, яка позиціонує себе "порожньою посудиною", хоча таке самосприйняття не завжди відповідає баченню оточення. Автор прагне, щоб така особистість розуміла: вона та її життя варте того, щоби бути:

"Живи повним життям. Яким би мілким і нецікавим воно не було, життя варте, щоби жити. Узявши нитку логіки, прилатай на свою мірку те, що вартує того, аби жити"

1. Найперше, якщо ти дійсно "порожня посудина", то стань «посудиною чудової форми. Посудиною, яка викликає гарні відчуття, такою, що хтось мимохіть захоче у неї щось покласти".

2. Зрозумій, що немає людей без індивідуальності, просто "в одних людей її видно відразу, а в інших — ні".

3. В житті кожної людини є період/періоди провалу і їхня наявність просто необхідна: "Яким спокійним і розміреним не видавалося б життя людини, у ньому завжди є період провалу. Ймовірно, його можна назвати періодом для ламання". Власне для ламання рамок, без яких неможлива свобода людини. Ми повинні і поважати, і ненавидіти ці рамки: "У будь-чому є щось таке як рамки. І у мисленні теж. Не потрібно їх щоразу боятися, але боятися поламати також не можна. Це дуже важливо, щоби звільнитися".

4. Чітко окресли хоча б крихітну мету свого життя: "Якщо людина у своєму житті знайде хоча б один чітко окреслений предмет, до якого вона матиме інтерес, то це вже можна назвати великим успіхом".
 

Фото. Сергій Юрків

5. Змусь себе день за днем створювати те, "що видно оку" і у тебе не буде "часу на сумніви".

6. Пам’ятай, що ми всі талановиті, але й не вимагай від себе забагато і не обтяжуй себе талантом, адже: "Талант — це як посудина. Її величини не зміниш, скільки не бийся. Якщо посудина вже повна, більше води туди не наллєш".

7. Ти відчуваєш і це багато значить: "Це ще добре, що мене болить. Направду погано стане, якщо я нічого не відчуватиму".


 

Фото. Сергій Юрків

8. Пам’ятай: "У нашому житті бувають речі занадто складні, щоби пояснити їх будь-якою мовою… Кожен живе, обтяжений якимись речами. Щось одне пов’язане з іншим. Коли тобі здається, що ти вже дав собі раду з чимось одним, то вилазить інше… звільнитися може бути не так легко".

9. Не вимагай від людей, щоб вони завжди розуміли тебе правильно. Не вимагай від себе робити всіх людей щасливими, адже: "Життя — складний музичний запис. Сповнене шістнадцятих нот, тридцять других, багатьох дивних знаків та незрозумілих позначень. Не так легко його відчитати. Навіть правильно відчитавши і правильно перетворивши його на музику, не можеш мати певності, що люди правильно зрозуміють та оцінять закладений у ньому зміст. Не можеш мати певності, що це зробить людину щасливою".

Джерела:

Муракамі Харукі. Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі. Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2017. 304с.​
litakcent.com/2008/10/07/dmytro-knjazhych-haruki-murakami-vid-sjamisenu-do-saksofonu

Від:
dij.com.ua/articles/yak-navchitis-rozumiti-svoyu-znachushhist-za-haruki-murakami

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше