Як написати 500 книг: 6 правил продуктивності Айзека Азімова

10 квітня 2018
Vitaliy DeFranko
Айзека Азімова можна назвати одним з найпродуктивніших письменників сучасності - за свою кар'єру він створив майже 500 творів. Журналіст видання Quartz Чарльз Чу опублікував статтю, де привів шість правил, якими керувався Азімов під час своєї роботи. Ми ж пропонуємо вам адаптований переклад матеріалу.
 
qz.com
 
Якщо й існує слово, яким можна описати Айзека Азімова, то це "продуктивний". За свою кар'єру він написав величезну кількість романів, есе, листів і творів: щоб досягти такого ж показника вам доведеться писати повноцінну новелу кожні два тижні протягом 25 років.
 
Але ж тут мало лише завзятості та працьовитості. У кожного з нас за життя з'являється лише одна-дві ідеї, звідки у нього було стільки? Відповідь на це питання є у його автобіографії "Це було гарне життя".
 
Азімов не народився зі здатністю писати вісім годин на день, сім днів на тиждень. Він рвав сторінки, був у безвиході й часом зазнавав невдачі. Однак в автобіографії Азімов розповідає, як постійно знаходити нові ідеї.

Ніколи не припиняйте вчитися

vokrug.tv
 
Азімов писав не тільки в жанрі наукової фантастики. Він був кандидатом хімічних наук, писав твори про фізику і стародавній світ. У нього навіть є книга по Біблії. Чому Айзек міг писати на різні теми, в той час як інші вибирали собі щось конкретне?
 
На відміну від сучасних "професіоналів", навчання Азімова не закінчується ступенем. "Я зміг писати на такі теми завдяки знанням, які отримав поза школою. Я повинен був продовжувати вчитися самостійно. Моя бібліотека постійно росла, я старанно читав кожну книгу, оскільки боявся не зрозуміти того, що для іншої людини здасться елементарним".
 
Щоби придумувати гарні ідеї, ми повинні їх десь знаходити. Диплом - це не кінець, а тільки початок.
 
Азімов дорослішав і читав усе підряд. "Я читав неймовірно різну літературу, тому що у мене не було ніякого підходу при виборі книг. Проте, мені це дуже допомогло. У мене з'явився і до сих пір залишається інтерес до двадцяти тем. Я писав про різні речі: міфологію, Біблію, Шекспіра, історію, науку і так далі".
 
Читайте різноманітну літературу. Задовольняйте свою цікавість і ніколи не припиняйте вкладати в себе.

Не чиніть опір, коли немає натхнення

1pezeshk.com
 
Те, що Азімов, як і кожен з нас, регулярно заходив у глухий кут, дещо надихає. "Часто, коли я працюю над науковою фантастикою, я розумію, що втомився і не можу видавити з себе й слова".
 
Це нормально, коли натхнення залишає людину. Вся справа в тому, як на це реагувати - це і відрізняє любителя від професіонала.
 
Азімов не зациклюватися на одному творі, він не міг зупинитися через це. З плином часу, Азімов виробив для себе певну стратегію.
 
"Я не дивлюся на порожні сторінки і не витрачаю час на пошуки ідей, коли у мене їх немає. Я просто відкладаю один твір і переходжу до іншого. Я пишу статті, есе, короткі історії або документальні книги. Коли я втомлююся від цих речей, у мене з'являються нові ідеї. Я повертаюся до роману, і мені стає легше продовжувати роботу".
 
Коли я писав цю статтю, я зайшов в глухий кут і відклав її. Два тижні я займався іншими проектами, а потім повернувся до неї. Я відразу помітив, що працювати стало набагато легше.

Мозок працює загадковим чином. Наша підсвідомість створює місце для нових ідей, коли ми щось відкладаємо і спеціально ігноруємо.

Бережіться опору

Patrz.pl
 
Багато креативних людей - підприємці, письменники, художники - відчувають страх, коли їхня ідея набуває обрисів. Коли ми виносимо свою творчість у світ, мільйони злих людей критикують її. Іноді, опублікувавши статтю, я настільки наляканий, що боюся читати коментарі та листи.
 
Подібний страх - головний ворог креативних людей. У книзі "Війна за креатив" Стівен Прессфілд дає цьому страху ім'я. Він називає його "опором".
 
"Посередній письменник завжди буде сумніватися під час роботи. Чи має сенс це речення? Чи правильно воно побудоване? Чи буде воно звучати краще, якщо я побудую його по-іншому? Тому посередній письменник завжди перевіряє ще раз, скорочує, змінює, шукає інші шляхи і ніколи не буває задоволеним", - так Азімов описує опір.
 
Сумніви в собі вбивають розум. Я нещадний редактор. Я переробляв цю статтю, а потім знову переробляв - і так кілька разів. Вона до цих пір виглядає погано. Але я повинен зупинитися, тому що тоді ніколи її не опублікую.
 
Страх зробити те, що, можливо, відкинуть люди, робить нас "перфекціоністами". Але цей перфекціонізм - тільки оболонка. Головна наша відмінність від Азімова в тому, що ми відкидаємо ідеї, не даючи їм навіть маленького шансу.

Зменшуйте вимоги

knownpeople.net
 
Азімов проти погоні за перфекціонізмом. За його словами, намагатися зробити все правильно з першого разу - це велика помилка.
 
Замість цього, письменник пропонує дещо знизити вимоги. "Уявіть, що ви - художник, який робить начерк, щоб зрозуміти задумку картини. Тільки після цього можна приступати до деталей".

Не намагайтеся створити Мону Лізу з першого разу. Зробіть тестовий варіант, чернетку. "Письменник не повинен діяти, сумніваючись в якості своєї творчості. Замість цього, він повинен любити свої твори. Як я, наприклад".
Вірте у свою творчість. Це не означає, що ви повинні щоразу створювати тільки найкраще. Справжня впевненість в собі - це пробувати щось нове, зазнавати невдачі та намагатися знову. Ми зазнаємо невдачі, боремося, і тому досягаємо успіху.

Робіть більше

mhealth.ru​
 
Цікаво, що Азімов радить робити більше речей, щоб уникнути погоні за перфекціонізмом. "Коли книга опублікована, у письменника немає часу думати про те, як її приймуть і як вона буде продаватися. Він уже продав кілька книг і працює над іншою - саме це його турбує. Завдяки такому ритму людина залишається спокійною".

Твій продукт виходить на ринок через кілька тижнів, але у тебе немає часу подумати про його можливий провал. Тому я намагаюся писати кілька статей в тиждень замість того, щоб фокусуватися на одній "ідеальній". Таким чином, я менше переживаю, якщо щось не виходить. Різноманітність - це страховка для розуму.

Секретний інгредієнт

www.liveinternet.ru
 
Один письменник колись запитав у Азімова, звідки він бере ідеї. "Я думаю до тих пір, поки не готовий вбити себе. Невже ти думав, що легко придумати гарну ідею?", - Відповів він.

Азімов багато ночей провів наодинці зі своїми думками. "Я не міг спати вчора, тому просто лежав і думав про статтю, яку хочу написати. Я думав і плакав під час сумних моментів. Це була прекрасна ніч".

Ніхто не говорить, що придумувати ідеї легко. Адже якби все було інакше, воно було б не варте того.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше