Як ми, українці за кордоном, можемо допомогти Майдану

22 лютого 2014
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

Завдяки мас-медіа про трагедію, яка спіткала Україну 19 лютого, дізнався світ. Страшні кадри з загиблими на вулицях та охопленим полум'ям Майданом облетіли усі телеканали та передові шпальти газет.

Звістки з Батьківщини викликали смуток, розпач і навіть паніку в українців закордоном. Але ці відчуття швидко змінилися на гнів та бажання зробити хоч щось корисне для наших побратимів та сестер в Україні.

Робота йшла по усіх можливих напрямках: проведення масових протестів, молебенів, а також спілкування з американськими журналістами та основне - збір коштів.

Як вже відомо за увесь час мирних протесту та подальшої спроби його подолання чимало українців фізично постраждали від насильства з боку "беркутівців".

За повідомленнями з Києва на такі поранення, як втрата ока - перестали зважати, коли йшлося про важкі вогнестрільні поранення. Однак, усім цим покаліченим за різним ступенем важкості людям доведеться якось жити далі. Їхнє одужання та нормальне функціонування багато в чому залежить від сторонньої допомоги. Характер поранень, як повідомляють преса та родичі постраждалих, вимагають тривалого лікування та реабілітації.

Саме тому особливо важливо підтримати акцію, започатковану 11 грудня  українською лікаркою в Чикаго - Марією Дмитрів-Капеняк. Марія прочитала статтю народного депутата Андрія Пишного  в "Українській Правді"- "На кого руку підняв, Янукович?" і вражена побаченим після цієї зачистки вирішила діяти. Написала багатьом - знайомим, колегам в Києві, в Америці. Відізвалися її кума, українка - лікарка з штату Айови - Наталія Кухар, а також Марія Дзюма, донька якої  Алла - в той момент перебувала на Майдані. Жінки активно почали працювати над пошуком довірених людей, котрі могли вирішувати наступні завдання: допомагати у зборі коштів, вишуковувати поранених, їхніх родичів, збирати інформацію про характер поранень та складати списки необхідного для лікування постраждалих, а також доставляти медичні засоби, препарати  до лікарень чи родичів.

Алла мала багато друзів серед київських студентів, яких вона закликала долучитися до цієї акції. Зібрані гроші перераховувати в Україну було небезпечно. Як відомо, заморожували перекази навіть в системі Western Union. Тоді вирішено було користуватися рахунками в американських банках приватних осіб.

Отже, гроші почали надходити на різні рахунки, звідки довірені сооби знімали кошти і купували за списками все необхідне. За два місяця сформувалася ціла мережа таких людей. Когось можна тут згадати, про інших - які і надалі перебувають в Україні писати поки що небезпечно…

Склалася певна команда постійно працюючих активістів і тих, котрі були залучені для виконання конкретних завданнь. На даний момент на Майдані є двоє постійних учасників ініціативи, котрі перебувають там цілодобово. Ці хлопці - друзі Алли і вони  працюють в головному медичному штабі Ольги Богомолець, збирають поранених, допомагають відправляти за кордон на лікування, спілкуються з консулами, також здійснюють основну роботу - шукають людей в районах, які можуть опікуватися постраждалими від беркутівських зачисток.

В Америці склалася дружна команда, яка займається цією справою цілодобово: Марія, Дмитрів-Капеняк, Наталія Кухар, Олена Ґордон, Марія та Алла Дзюма. До них долучилися Мар'яна Кушнір з Нью-Йорку, яка займається постраждалими в Дніпропетровську і, буквально, взяла під свою опіку цілий регіон.

На Львівщині їм допомагав Сергій Михайлюк, який спочатку був однією з довірених осіб для отримання коштів та доставки необхідних засобів. Потім він долучився до роботи психологічної допомоги для постраждалих на Майдані. Якраз Сергій і супроводжував одного з поранених під час зачистки 22 січня -  тернополянина Зіновія Закалюка - до Нью-Йорку на лікування.

Своїми болісними спогадами про той страшний день поділився пан Зіновій в ефірі UA Modna Radio невдовзі після прибуття.

Інтерв’ю ви можете прочитати тут.

А для тих, хто хоче допомогти Фонду медичної допомоги Майдану своєю роботою поділитися відомостями - звертайтеся до Ольги Майгутяк, відповідальної за зв’язки з громадськістю на medinterukraine@gmail.com

Для детальнішої інформації та переказу коштів заходьте на http://www.gofundme.com/medicalmaidanukraine або https://www.facebook.com/maidanmedicalusa?fref=ts.
 


Click here to support Fund Medical Needs of People on Maidan by Mariya Dmytriv

www.gofundme.com

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше