Як мода може допомогти у вирішенні соціальних проблем

5 листопада 2018
Валерія
Ідея допомагати людям пенсійного віку з'явилася в студентки з Одеси Юлії Котюк рік тому, коли дівчина разом із своєю бабусею спробувала сшити сумку з фетру. Юлія замислилася над тим, що інші літні люди також зможуть шити фетрові вироби і отримувати гарну надбавку до пенсії від їх продажу. Так з'явився бренд «Gudzyk» — жіночі сумочки, гаманці, візитниці та чохли із фетру, пошиті дбайливими руками жінок поважного віку. 

«Ми часто бачимо, як бабусі та дідусі на ринках намагаються щось продавати, абі тільки трохи заробити. На це дуже важко дивитися. Ми вирішили їм допомогти», — розповідає волонтерка Анна Бабенко. Вона у проекті займається пошуком бабусь для співпраці.
Перше опитування серед потенційних працівників волонтери провели на одному з ринків Одеси. «Ми не були впевнені, что здайдуться охочі. А зараз з нами готові працювати близько двадцяти жінок», — каже Аня, додаючи, що деякі її знайомі також хотіли би долучити до роботи в проекті своїх мам та бабусь. Поки що в проекті працюють лише три майстрині на жаль, не у всіх охочих є власні машинки для шиття. 

За словами Ані, до них приходять абсолютно різні жінки. Наприклад, 68-річна Татеня Олексіївна раніше працювала у швацькому цеху, а зараз наглядає за хворою мамою. А 63-річна Людмила Дмитрівна до виходу на пенсію працювала медсестрою в лікарні. Тепер жінки не тільки із задоволенням шиют сумки та гаманці, а й беруть активну участь у розробці моделей. 

«Дизайном займається Юля із своєю бабусею, а інші радять нам, як краще зробити шви чи викройки. Нам є чому в них повчитися», — розповідає Аня.
В процесі роботи волонтери розповідають жінкам, як ідуть продажі, показують світлини покупців із сумочками. 
«Нашу продукцію вже замовляли в Америку, Німеччину та Польщу. Бабусі радіють, що іх вироби подорожують світом, — каже Аня. — Працюючи в «Gudzyk» жінки отримують не тільки додатковий дохід, а й позитивні емоції від спілкування». 

Зараз волонтери за допомогою краудфандинду (суспільний збір коштів) хочуть закупити нові машинки для шиття, адже ті, на яких жінки працюють зараз, вже застаріли. До того ж, придбання нових машинок дасть змогу залучити до проекту нових співробітниць. Збір триває на краудфандинговій платформі «Мой город». 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com