Як лікувати анальну тріщину?

2 березня 2023
Редакція

Анальна тріщина – це невеликий розрив тканин, що оточують анальний канал. Ця маленька, але дуже неприємна проблема значно погіршує якість життя й при відсутності своєчасного лікування може привести до небезпечних ускладнень. Для полегшення стану та прискорення загоєння тканин допустимо використовувати мазь або гель від геморою.

Як зрозуміти, що утворилася анальна тріщина?

За статистикою така проблема найчастіше виникає у жінок. Серед симптомів тріщини заднього проходу виділяють:

● часті запори;

● різкий біль під час або після акту дефекації;

● поява кров'яних слідів після дефекації;

● свербіж і печіння в задньому проході;

● спазмування сфінктера.

Анальні тріщини бувають гострої та хронічної форми. При гострому перебігу хвороби загоєння зазвичай відбувається раптово або після відповідного терапевтичного лікування протягом 1,5-2 місяців. Якщо не лікувати проблему, гостра анальна тріщина набуває характеру хронічної. В такому випадку її краї стають товщі, утворюються рубці та інші структурні зміни. При виявленні анальних тріщин не можна ігнорувати цю патологію. Слід звернутися до лікаря, який підбере відповідний засіб для лікування.

Лікування анальних тріщин

Найбільш зручним у застосуванні та ефективним препаратом для лікування анальних тріщин вважається спеціальна мазь від геморою, що має ефект загоєння та знеболення. Свічки як лікарська форма при неправильному введенні можуть тільки погіршити ситуацію. Лікування гострих і хронічних анальних тріщин має бути направлене на:

● усунення больового синдрому;

● нормалізацію випорожнення та усунення запорів;

● загоєння відкритих ран;

● зняття спазму внутрішнього сфінктера прямої кишки.

При консервативному лікуванні захворювання застосовуються місцеві анестетики й препарати, які мають виражений знеболювальний та протизапальний ефект. Мазі від геморою та анальних тріщин надають спазмолітичну й антибактеріальну дію, необхідну для прискорення процесів регенерації тканин.

У якості додаткового лікування можуть бути прописані клізми та спеціальна дієта. Якщо медикаментозна терапія не дає помітного результату і проблема посилюється, може бути призначена операція по видаленню анальної тріщини. Щоб запобігти розвитку даного захворювання рекомендується дотримуватися активного способу життя, уникати тривалого положення тіла сидячи, впровадити в повсякденне життя помірну фізичну активність.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше