ВИТОКИ - 2015. Краса по-українськи

21 жовтня 2015
Anastasia Nazarenko
#ВИТОКИ – проект, присвячений традиційній матеріальній культурі українців від витоків до сьогодення. Окрім історичного вбрання в експозиції також представлені прикраси, музичні інструменти, меблі, раритетні фотографії з приватних зібрань українських колекціонерів тощо. Експозиція проекту побудована на контрасті сучасних арт-об’єктів та традиційних українських старожитностей.
 
Тож, 18 жовтня, в "Мистецькому Арсеналі" вдруге пройшов показ традиційних костюмів різних регіонів України, який ознаменував закриття масштабного проекту "Витоки" в рамках 37-го Українського тижня моди.

Як і минулого разу, на подіум вийшли учасниці реаліті "Супермодель по-українськи". Обличчям проекту стала Каріна Заболотна.

– Під час зйомок другого сезону на одній із фотосесій дівчата знімалися в костюмах народів світу. Так от Карині тоді дістався український народний костюм, – розповідає директор Творчого об’єднання, що знімає "Супермодель по-українськи", Олексій Гладушевський, – Вона виглядала в ньому настільки органічно, що сумнівів не було – це і є обличчя "ВИТОКІВ".
 


– Дізналася про те, що стала обличчям проекту "Витоки", коли була на навчанні в Польщі. Це стало для мене повною несподіванкою. Мені настільки сподобалася ідея цього проекту, що сумнівів не було. Я вирішила – буду брати участь, – захоплено розповідає Каріна, – Весь цей місяць підготовки буквально жила на валізах і в аеропортах між Україною та Польщею. Але воно того варте, адже ці автентичні образи просто шикарні.
 


Варто сказати, що цей показ став найбільш нетиповим та емоційним для UFW. 15 жіночих та 5 чоловічих образів ("станів"), зроблених у руслі традицій 10 областей України, формувалися із приватних колекцій. Не обішлося і без раритетних вбрань, типу борщівських вишиванок із "забитими" непростою чорною вишивкою рукавами. За точність традиції відповідали збирачі показу – Марічка Квітка, ідеолог "Центру історії одягу", Людмила Климук з майстерні реконструкції національного одягу "Шляхетний одяг" та Юрій Мельничук (Музей Івана Гончара). Квітка стала й автором-виконавцем саундтреку – на показі звучала її вокальна імпровізація за мотивами народних пісень.
 
Крім культурного, під час показу відкрився і модний ракурс події. Показані наживо речі оживали у сучасній реальності: складно викроєні  керсетки и герсети (особливі жилети), юпки (пальто зі складками на спині), виглядали доречним доповненням сучасного модного гардеробу. Втім, про такий ефект подбали збирачі показу, продемонструвавши образи у вічно модних і завжди актуальних чорно-білих кольорах.

При цьому "Витоки" цього року – арт-проект, який відкрито на другому поверсі "Мстецького Арсеналу". Куратор арт-простору Марина Щербенко представила виставку, яка відображає тонкі паралелі між мистецтвом та традицією.

"По суті, квадрати Малевича були рефлексією на геометрію української вишивки, - розповідає Марина. – Чим більше ми працювали над проектом, тим сильніше усвідомлювали, як багато можна знайти паралелей між українскою традицією та мистецтвом".
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше