ВИСТАВКУ «РУСЬКИЙ КОРАБЕЛЬ» ПРИКРАСИЛИ РОБОТИ ЗНАМЕНИТИХ ВАСИЛЕНКА ТА САХАЛТУЄВА  

15 червня 2022
Альона Носова

Коли на вулицях Одеси з’явилися протитанкові «їжаки», пляжі замінували, а ворог періодично атакував місто, Олександр Федоров, голова оргкомітету виставки «Руський корабель» запропонував художникам закарбувати в малюнках свої відчуття, показати реалії життя через їх художнє бачення. Отак звичайний пензель перетворився на сильну зброю проти ворога. Наповнені гумором роботи із зображенням путіна та його поплічників, зробили з російського президента – нікчемного жорстокого карлика та підняли бойовий дух українців.

Назву виставці дала віцепрезидент національної туристичної агенції Миколаївщини, Тетяна Чичкалюк за всім відомою фразою «Російський військовий корабель йди нах*й». Отак одесити та миколаївці згуртувавшись створили пересувну виставку аби показати світу через мову гротеску і гумору всю нікчемність «другої армії світу» та зібрати кошти на допомогу нашим захисникам.

У виставці взяло участь понад 40 художників з 12 країн світу, було презентовано дві сотні робіт. В планах показати виставку й в інших містах України, а також в Європі та США. Нещодавно виставка дісталася й Києва. Це було неабияк складно, але організатори зробили все можливе, щоб вона відбулася.

Хедлайнерами виставки беззаперечно стали два народні художники України: Анатолій Василенко (відомий як батько українського коміксу, патріарх української карикатури та котячий художник) і Радна Сахалтуєв (творець таких відомих мультфільмів як «Капітан Врунгель», «Острів скарбів», «Доктор Айболить» та ін.). У своїх роботах вони влучно ілюструють сьогоденні проблеми російського вторгнення в Україну та реакцію НАТО на ці події.

На одній з робіт бачимо, як до путіна приїздить донька з валізами та повідомляє, що вийшла заміж за Зеленського. Тут мається на увазі артиста балету, але художник влучно обіграв цю ситуацію і надав їй комізму. Путін зі зляку падає в бік і кричить «Мамо!», а колеги намагаються його втримати. Тут навіть пес злегка занепокоєний, не те що російський диктатор.

Трохи далі помічаємо антинатівські малюнки. Росія в образі вогнедишного дракона вдирається в Україну, козак просить в НАТО булаву, тобто допомогу зі зброєю, а натівці відвернулися від нього, один з них навіть закрив вухо рукою, ніби нічого не чує, як власне і було на початку війни.

Інша карикатура із зображенням українського козака, на якого напав російський ведмідь. Козак кричить «Допоможіть!», а панове з НАТО повернулися до нього спинами й поважно розмовляють: «Звісно допоможемо!», «Треба б обов’язково допомогти». Проте ніхто нічого так і не робить.

А ось ця карикатура найкраще зображує російське суспільство. Путін лежить обжершись, живіт переповнений, поруч пуста тарілка з крихтами Криму і репліка: «Здається я об’ївся». А що роблять російські лікарі? Звісно готують клізму, бо поруч ще великий шматок «Східної України», який бідолаха без клізми ніяк не зможе з’їсти. Якщо від шматочка Криму такі проблеми, то може не варто їсти Схід? Може б варто спинитися, все ж об’їдатися згідно з Божими заповідями – гріх.

Руський світ для А. Василенка та Р. Сахалтуєва позбавлений будь-яких проявів людяності, вони використовують темний гумор, як зброю спрямовану на знищення цих кровопивць, які вже довгий час намагаються висмоктати з України всю її кров. Якщо ж ви пропустили цю виставку, то 1 вересня буде можливість побачити картини народних художників у гімназії «Домінанта», що в Дніпровському районі за адресою,вулиця ЮНОСТІ,3,КИЇВ.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com