Виставка "Сузір'я" - зустріч різних поколінь художників

20 листопада 2015
Редакція
19 листопада в Dymchuk Gallery відкрилась друга виставка із серії "Сузір'я/Constellations", в рамках якої представлені роботи одеських художників різних поколінь - Володимира Наумця і APL315.
 
Проект "Сузір'я / Constellations" задуманий, як серія виставок, котрі порівнюють художні практики представників "одеського нонконформізму" 60-80-х років і сучасних українських художників. Перша виставка із серії відбулась в березні 2015 року і представила роботи двох видатних одеських художників - Юрія Єгорова та Олександра Ройтбурда.
 
nt-art.net dymchuk.com
 
В історії одеського мистецтва останнього століття складно знайти одночасно настільки схожих і таких відмінних один від одного художників. Володимир Наумець відомий, в першу чергу, своїми сміливими концептуальними перформансами 70-80-х років минулого століття, а також формальними пошуками, які призвели до злиття абстрактного живопису і традицій іконопису. APL315 - псевдонім, за яким ховається ентомолог за освітою, який послідовно та активно займається графіті, а також експериментує з традиційною технікою - полотно, олія.
Мистецькі практики цих художників об'єднує прагнення експериментувати, відмова від конвенціональних меж, в яких необхідно позначити жанрову і стилістичну приналежність робіт. Відхід від фігуративного зображення, фактурність поверхні (чи то полотно, дерево чи папір), експресивність, але водночас і виваженість зображення, плюс мінімалістична палітра - характеризують художній метод Наумця та APL315 і зближують їх.

При цьому, світоглядно, APL315 і Наумець займають зовсім різні позиції: перший стурбований соціальною проблематикою і висміюванням тотальної медійності суспільства, другий - цілком зосереджений на "духовності" та екзистенціальних переживаннях індивіда.
 
Рішення зіставити художні практики Володимира Наумця і APL315 продиктовано інтересом до формальної подібності робіт і можливості взаємодії різних картин світу, що представляють два покоління одеських художників. Результат такого зіставлення непередбачуваний і багато в чому залежить від глядача.
 
Катерина Філюк
 
Володимир Наумець (1945) - художник, представник одеського нонконформізму. У 1959 році закінчив Одеську художню школу (у педагога М. Зайцева), а в 1964 - Одеське художнє училище ім. М.Б. Грекова. У 1964 році закінчив монументальний факультет МХІ імені Строганова. Учасник неофіційної виставки "Сучасне мистецтво з України" (Мюнхен - Лондон - Париж - Нью-Йорк) - 1979. Твори знаходяться в музеях та приватних колекціяхУкраїни, Росії, Німеччини та ін. країн. З 1980 року живе і працює в Німеччині.
 
APL315 (1986) - художник, райтер. У 2008 році закінчив Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова, факультет біології. Учасник міжнародних резиденцій (Сеул, Південна Корея) та виставок (Угорщина, Німеччина, Франція, Корея, Азербайджан, Польща). Як райтер активно працює з 2000 року, з 2006 року співпрацює з галереями і виставковими площадками. Живе і працює в Одесі, Україна.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше