Виставка "Дерево пізнання" (школа петриківського розпису)

2 червня 2017
Тетяна

Дерево життя – Світове дерево – Дерево пізнання – дерево, що росте посеред вирію-раю, знамено трьох основ світу: яв, нав та прав. Роздум про минуле, сучасне, майбутнє. Мотив «дерева життя» дуже давній, розповсюджений у народному мистецтві в різних видах: вишивка, ткацтво, витинанка, писанкарство, декоративний розпис. Цей символ має потужне оберегове значення, це побажання процвітання та непереривності роду, сім’ї, України.
 

Назву виставки дало монументальне панно з трьох частин: центральної та двох бокових, об’єднаних спільним мотивом «дерева життя». Центральна частина з 40 фрагментів створювалось декілька місяців учнями харківської гілки школи петриківського розпису та її вчителем Тамарою Вакуленко, заслуженим майстром народної творчості України та київською гілкою школи петриківського розпису за керівництвом Тамари Вакуленко та Марини Саркісян. Центральна частина вже експонувалася на виставці «Дерево Життя – дерево Пізнання» минулого року в Харкові. Кожен із учасників виконав в середньому по два полотна розміром 40 на 40 см, що є самодостатніми творами, а в загальній композиції з 40 таких фрагментів це є монументальне панно. Ідея об’єднати художників-початківців виявилась дуже цікавою і в ідейному і в хідожньому сенсі. Це можливість показати свою індивідуальну майстерність і можливість подолати невпевненість та переконатися у силі колективної думки. Успіх виставки у Харкові спонукав нас до подальшої праці в цьому напрямку. За останній навчальний рік підросли нові молоді майстри, які теж захотіли долучитися до колективної творчості, також і старші учні знову мали бажання попрацювати в цьому напрямку. Так створено ще дві частини (по 18 фрагментів) до панно: ліва, виконана киянами та права харків’янами. Маємо досить великий колектив молодих майстрів, закоханих у петриківський розпис, але не об’єднаних з «Петриківкою» географічно. Досить цікаво, що школа не прив’язана до певного міста. Учасники першого панно кияни: Ольга Палій, Людмила Бондаренко, Тетяна Ярощук, Зоя Галака,Ольга Дем’яненко, Анжеліка Мартинова, львів’янка Елла Золотаренко, харків’яни: Ольга Третяк, Світлана Кошель, Олена Мельникова, Наталка Асєєва, Марина Симоненко, Ганна Мікляєва, Світлана Денисенко, Елла Шевченко, Неллі Кірман. Учасники двох нових частин триптиха кияни: Ольга Палій, Тетяна Ярощук, Зоя Галака,Ольга Дем’яненко, Лілія Краснощок, Галина Кулага, Інна Підгорна, Ірина Бурдукова. Харківську нову праву частину триптиха виконали: Наталя Асєєва, Катерина Передерій, Наталя Пекельна, Світлана Денисенко, Олена Мельникова, Євгенія Виглазова, Елла Шевченко, Лілія Кравченко. 24 учасника, 24 жінки - Берегині, 24 голоси у молитві за процвітання України. Це тільки мала частина учнів, які долучилися до цього проекту, за час існування школи розпису, людей, що навчилися малювати петриківську « цибульку» набагато більше. Крім панно на виставці будуть експонуватися полотна випускників школи цього року та твори колишніх учнів школи, що вже є самостійними художниками. Також в єкспозиції будуть представлені 10 полотен Тамари Вакуленко, вчителя та організатора цієї виставки. Всі твори виконані за останні півтора року та не експонувалися в Києві.




За мету ставимо об’єднати однодумців, що мешкають в різних куточках України та за її межами, довкола петриківського розпису, надихнути людей, що хотіли б малювати, дати їм віру в себе та показати перспективи своєї творчості. Демонструємо приклад духовного та творчого розвитку, шлях до збагачення української культури нашими талантами.

Виставка організована Всеукраїнською громадською організацією «Поступ жінок-мироносиць» (голова  організації – Зоя Ружин).

Виставка триватиме з 24.05.17 по 30.06.17
 
Адреса: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 11
Час роботи: понеділок, вівторок, четвер, неділя – 10.00 – 18.00
                         середа, субота – 11.00 – 19.00
                         п’ятниця – вихідний

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше