8 виправдань, які заважають вам стати щасливими

2 жовтня 2014
Olesia Khmelovska
Протягом багатьох років у вашій голові підсвідомо плекались та міцніли переконання, які зараз ви сприймаєте як аксіому і які тримають у вузьких рамках варіації вашої поведінки. Ці переконання щоразу випливають як власні виправдання, "голос совісті", чому ви не можете почати робити щось по-справжньому важливе для вас. Єдиний спосіб побороти ці самі собі встановлені обмеження - це влаштувати відверту розмову із собою і зрозуміти, від яких виправдань треба терміново відмовитися, щоб рухатися далі. 

Я не зможу 

Як казав Генрі Форд: "Чи ви думаєте, що зможете виконати будь-що, чи впевнені, що не зможете нічого, - в будь-якому разі ви праві". Ви самі контролюєте себе. 

Альтернатива: я можу і почну робити це саме зараз 

Все тільки в наших думках. Якщо Хелен Келлер, Махатма Ганді, Бетховен, Томас Едісон, Мати Тереза​​, Майкл Фелпс і безліч інших змогли змінити історію, чому ж ви не можете? Відповідь: ви можете! Якщо готові витрачати час і зусилля, щоб долати бар'єри, які стоять перед вами. 

Занадто пізно 

Протягом свого життя ви помічаєте, як люди досягають певних речей в приблизно однаковому віці: закінчують школу, інститут, влаштовуються на хорошу роботу, починають отримувати достатньо грошей, одружуються, заводять дітей і т.д. Ці спостереження сформовують у вашому мозку певні стереотипи: що і в якому віці треба робити. А якщо ви чомусь рухаєтесь цим шляхом повільніше, ніж решта, це видається відхиленням від норми і стримує вас від здійснення тих вчинків, які ви дійсно бажаєте зробити: "що люди скажуть".

Альтернатива: зараз чудовий час, щоб це зробити! 

Прожити своє життя, наслідуючи чиїсь усталені переконання, що і в який час треба робити - невже це те, про що ви мріяли? Адже це ваше життя - ваші бажання, ваші події, ваша відповідальність і ваш фінал. І власне, саме ви можете вирішувати, в якому порядку ці події повинні відбуватись у вашому житті.

Мені бракує часу

Вибачте, але жодна людина в світі не наділена даром збільшувати кількість годин в добі - у всіх їх 24. То чому ж одні встигають зробити безліч справ, а ви філософствуєте на дивані про відсутність часу?

Альтернатива: потрібно навчитись правильно управляти своїм часом

Проаналізуйте, наскільки ефективно ви використовуєте свій час, і нещадно видаліть ті справи, які є необов' язковими і які вбивають левову частку часу. Складайте графік справ на день, тиждень, місяць, розставляйте пріоритети на важливі й термінові завдання, по можливості делегуйте справи. Зробіть акцент на якості виконуваних справ, а не на кількості.

Мене ніхто не розуміє 

Кожен з нас живе своїм життям, своїми турботами і проблемами, радощами й невдачами. Наприкінці дня мало у кого є час чи енергія, щоби повністю вникнути у вашу проблему. Однак якщо вам справді необхідно, щоб хтось перейнявся вашими переживаннями, то допоможіть слухачеві зрозуміти це. 

Альтернатива: висловлюйте свої думки ясно і чітко 

Припиніть ходити навколо і розмовляти натяками. Чітко і ясно поясніть, що саме вас тривожить, в чому полягає непорозуміння чи проблема. Не бійтесь просити про допомогу, найгірше, що може статись, - вам відмовлять.  

Я ніколи не зможу зробити це досконало, то навіщо й починати? 

Досконалість - це ретельна і детальна робота. Але якщо страх не виконати завдання досконало утримує вас від того, щоби почати його - це привід серйозно задуматися. Це або прихована ознака власної ліні або ж невиправданий перфекціонізм. Пам'ятайте, не завжди досконалість - це добре.

Альтернатива: краще - ворог хорошого 

Ваш перфекціонізм має бути спрямований на процес, а не на кінцевий результат. Почніть робити щось, але встановіть термін - коли ваша праця буде представлена на загальний огляд. Звісно, необхідно намагатися виконувати свою роботу якнайкраще, але не потрібно зациклюватися на тому, щоби зробити все ідеально правильно. Так ви можете ніколи не завершити. 

Я невдаха 

Якщо хтось з впевненістю стверджує, що все йому в житті завжди вдавалось, то це або найбільш везуча людина на землі, або той, хто нічого особливого в житті не зробив і не намагався, бо завжди існує навіть мінімальний ризик невдачі. І оскільки перше малоймовірно - ну не існує на Землі абсолютно щасливих людей, отже - друге. Хотіли б ви прожити таке життя? Не починати нічого і не робити активних дій? 

Альтернатива: я готовий пережити невдачу і чогось навчитися на цьому прикладі 

Невдачі, помилки - це нормально. Гляньте їм в обличчя - це всього лише черговий виклик. Подолайте його, це принесе вам неоціненний досвід. Невже ви дозволите декільком невдачам збити вас зі шляху до мрії? Звісно, страшно переживати злети та падіння, підніматися і починати все заново, але ж це і є життя: спроби і помилки, зміни і зростання. 

Мені дуже страшно 

Вітаємо! Ви нормальна адекватна людина. Навіть, здавалось би, безстрашні люди чогось бояться. Кожному властивий страх, в кожного є своє слабке місце. Відмінність сильних і сміливих людей від слабкодухих полягає в тому, що вони не дозволяють своїм страхам стати виправданням щоб щось не робити. 

Альтернатива: цей страх означає, що я людина 

Якщо ви живете насиченим життям, поруч з вами завжди крокуватиме почуття страху. Його ціль - захищати вас від небезпек і серйозних помилок. Головне - не зациклюватися на маленьких попередженнях, які він вам посилає. Що ви повинні зробити, так це тверезо оцінити ситуацію і проаналізувати ризики, перш ніж ступити крок вперед.

Я цього не заслуговую 

Тут є два варіанти. Або ви вважаєте, що ви не гідні чогось прекрасного: любові, успіху, поваги. Другий варіант: ви вважаєте, що на вас випадає занадто багато життєвих труднощів. В обох випадках ці думки гальмують вас на шляху до щастя. 

Альтернатива: переді мною безліч варіантів! 

Якщо ви ловите себе на думці "Чому я?" (Байдуже, чи мова про проблеми або великий успіх), запитайте себе: "А чому не я?" Всі ми рівні і різні одночасно, кожен має свої успіхи і свої проблеми. Немає жодних вищих сил, які комусь щедро відважують тільки хороше, а комусь посилають всі біди і нещастя людства. Навчіться приймати і все хороше, і все погане, що підносить вам життя, з витонченістю і легким гумором.

І як вам цей список? Якщо читаючи його, ви кивали головою і зітхали, впізнаючи себе, виникає питання: що ж робити? Починати діяти прямо зараз. Адже тепер ви знаєте, що заважає вам стати по-справжньому щасливим, і як з цим боротися.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше