Кабель як запорука безпеки вдома

29 травня 2020
Редакція

Беззаперечним фактом є те, що безпека в домі  найголовніше. Тому сьогодні поговоримо про вибір кабелю. Він не є частиною інтер'єру, але є життєдайним для будинку.

З чого почати

Для того щоб зробити якісну проводку, потрібно знати як та уважно поставитися до вибору кабелю. Бо насправді його заміна зазвичай є складним процесом при ремонті електропроведення. Якщо ви колись зауважували, легше замінити вимикач, розетку, а ось перегорілий кабель  інша справа. Тому до вибору кабелю для проводки потрібно підходити відповідально. Звісно, якщо хочете, аби вона прослужила багато років. 

Кого ж вибрати?

Насамперед зважайте на виробника. Не кидайтеся на сумнівний продукт низької ціни, адже перевірити заявлені технічні характеристики кабелю простому покупцеві складно. Консультант повинен надати на прохання покупця сертифікат відповідності. 

Якщо вам важко вибрати, не хвилюйтеся. Тому що на допомогу прийде онлайн-магазин Bezpeka shop, де ви можете поставити будь-яке запитання письмово або зателефонувавши. У такий спосіб зекономите час та гроші.

Для довідки

Існують кілька видів кабелю:

  • Силовий мідний дріт (ВВГ);
  • Самонесучий ізольований провід (СІП);
  • Провід у вініловій оболонці, з'єднувальний (ПВС);
  • Шнур з вінілової ізоляцією у вініловій оболонці, плоский (ШВВП);
  • Кабель гнучкий (КГ).

Який кабель вибрати: мідний або алюмінієвий?

Хтось впевнено скаже: мідь. Чому? Для споживача мідь у порівнянні з алюмінієм вигідна тим, що рано чи пізно не так жваво руйнується, а це має значення при заміні світильників тощо. Чи треба за це сплачувати набагато більше, висновок за споживачем.

Кількість жил в кабелі

Якщо мова йде про однофазну домашню проводку, варто брати трижильний кабель (фаза, нуль, заземлення). Проте якщо заземлення в будинку відсутнє і  ви не можете його провести, зверніть увагу на двожильний кабель. Адже третю жилу просто так не використовують, але все ж, по можливості краще провести заземлення або встановити УЗО (пристрій захисного відключення).


Пам'ятаймо: безпека понад усе.


Який перетин проводів вибрати

Загалом для підключення розеток в будинку або квартирі використовують провід перетином 2,5 мм кв. Якщо потрібно підключити електроплиту або інші потужні прилади, то краще підвести до них живлення кабелем перетином 4 мм кв. або навіть 6 мм кв. Для ламп та інших освітлювальних приладів цілком достатньо перетину 1,5 мм кв. Провід перерізом менше 1,5 мм кв. заборонено використовувати для монтажу стаціонарної проводки чинними нормами.

Який кабель оптимальний: гнучкий або жорсткий?

Жорсткий кабель зазвичай одножильний, а гнучкий — багатожильний. Чим більшу кількість дротів містить жила і чим тоншим буда кожна проволока, тим еластичніший кабель.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com