Всім миром допоможемо постраждалим на Майдані!

4 березня 2014
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

У ці дні, коли ми з тривогою та страхом очікуємо новин з України, особливо важко зберігати спокій, не впадати у відчай, перебуваючи за тисячі кілометрів від дому. Додається до загального пригніченого настрою медійна істерія і передчуття того, що світ, який ми знаємо, змінюється безповоротно. Однак, нам належить багато зробити навіть у такий хиткий та вичікувальний період. Важливо не забувати про персональні внутрішні   зобов’язання використовувати усі можливості, доступні нам - діаспорянам. Передусім, йдеться  про збір та цільове використання коштів на допомогу постраждалим  під час української революції (саме так назвав події на Майдані 16-річний герой Дмитро Голубничий з вулиці Інститутської, і ми погоджуємося з цим). Ця робота вже активно ведеться. 

Уже третій місяць невтомно працюють активісти Фонду медичної допомоги Майдану, про який вже розповідали.

 


Роботи виявилося так багато, що Марія змушена була взяти перерву у своїй лікарській практиці, щоби приділяти максимум власного часу Фонду. Справа в тім, що характер поранень, психологічних травм та й кількість постраждалих стали серйозним випробовуванням для системи охорони здоров’я в Україні.  Після подій 18-20 лютого стало зрозуміло, наскільки важливим є оперативно надана медична допомога із подальшим лікуванням та реабілітацією. Це спонукало активістів працювати ще більше. Наведемо лише кілька прикладів задля ілюстрації діяльності.

2 лютого  - постраждала І. Р.* В неї множинне пошкодження лицьових кісток, є потреба у заміні кришталика ока. Вся її сім’я була побита, коли просто проходила повз Майдан.

16 лютого  - постраждалий  Р.Н. . В нього ампутована рука внаслідок вибуху, випалене око. Відправлений на лікування до Харкова.

26 лютого -  І.Ф. Вогнепальне поранення голови, стан критичний, відправлений на лікування у місто Краків, Польща.

26 лютого. А.М. Відкрите вогнепальне поранення в коліно правої ноги, зламана права стегнова кістка. З Криму. 26 лютого - Г.М. Відкрите вогнепальне поранення, проникаюче поранення та перелом лівого стегна. З Дніпропетровська.

27 лютого - Г. М. У критичному стані у київській лікарні, вогнепальне поранення правої легені, печінки, кишківника. Його жінка прикута до ліжка, є маленька донечка.

Усім вказаним людям було надано грошову допомогу адресно, у відповідності до потреб.**

Також варто згадати випадок пана Нестора. Він отримав серйозне поранення ока на вул.Грушевського, яке вимагатиме кількох операцій та тривалої реабілітації для відновлення зору. За  словами Нестора, наразі невідомо, якої складності має бути операція, бо триває лікування і спостереження за змінами, тож остаточна вартість самої операції зараз також невідома. Є інформація, що, якщо розвиток буде не найкращим, тоді операція буде полягати у заміні всього скловидного тіла, прикріпленні сітківки й заміні кришталика (також ще невідомо, що буде з рогівкою). Якщо дуже пощастить, що буде видно під час теперішньої передопераційної підготовки й спостереження, то, можливо, достатньо буде зробити тільки заміну кришталика, а з часом, коли око прийде в норму, через рік-два, повторну заміну під змінену форму очного яблука, якої не уникнути внаслідок поранення.

Уже було передано першу допомогу Фондом пані Оксані, дружині постраждалого. Слід зазначити, що люди завжди дуже розчулені такою неочікуваною підтримкою, адже для кожної сім’ї такі поранення - це біда на межі з катастрофою, коли стають недієздатними годувальники родин.

В якийсь момент контактні особи в Києві повідомили, що столиця достатньо оснащена медичним обладнанням, там є достатньо допомоги постраждалим. З того часу зусилля активістів Фонду були скеровані на інші міста - Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький, Коломия. Тобто, було вирішено зосередитися на допомозі лікарям у регіонах. Звичайно, найбільше поранених є в Київських лікарнях, які краще обладнанні і отримують найбільше міжнародної  допомоги. Однак, брак необхідних засобів у регіональних медичних закладах ускладнює роботу із великою кількістю важкопоранених, які туди прибувають. Наприклад,  невеликий районний госпіталь у Коломиї зараз опікується сімома пораненими героями  в умовах надзвичайного браку необхідних ресурсів. Тому Фонд, де працюють не просто добровольці, а фахові медичні працівники, зосереджуються на забезпеченні регіональних лікарень не лише ліками, але й усім необхідним хірургічним знарядям. Це допоможе уникнути важкого і витратного транспортування особливо важких пацієнтів на лікування за кордоном.

І це не просто загальні слова, а  конкретні випадки громадянської активності та людської жертовності. У західноукраїнських областях від  імені Фонду активно діє волонтер на ім’я Ігор К. Його відданість справи вражає, а кмітливість викликає захоплення. 6-го лютого Ігор доставив медичне обладання, закуплене за кошти Фонду, до Львівської лікарні №8, звідки і отримали листа подяки.
 


Здавалося б нічого особливого. Але франківчанин Ігор не тільки привіз туди вкрай необхідні хірургічні інструменти до двох Львівських лікарень - №8 та лікарні невідкладної допомоги, але й зумів придбати їх за ціну, вполовину нижчу за звичайну! Тим самим, значно заощадивши кошти, необхідні для інших цілей. Йдеться про засоби загальнохірургічні, а також інструменти для нейрохірургічних та ортопедичних операцій. Були також придбані апарат ЕКГ та ICU монітор. Ігор придбав спеціальні матраси для попередження виникнення пролежнів у хворих.

Тепер адміністрації госпіталів буквально “ганяються” за активістом :), щоб дізнатися, як йому вдалося провести таку добру обородку, тобто купити за низькими ціни. На даний час Ігор свою увагу та енергію переніс на Хмельницький та Коломию та інші районні лікарні. Це справжній героїзм - щодня займатися справою, яка є благородною, але неприбутковою. Більше того, Ігор  відмовився від компенсації за пальне та інші транспортні витрати! Слід додати, що такі люди як Ігор - велика знахідка. Справа не тільки в тім, що він активний та чесний. Важливо також, що він працює ефективно, все робить продумано, вирішує поставлені завдання чітко і результативно!

У процесі роботи Фонду виникла ще одна ініціатива - Adopt Maidan Family, яка полягає у знаходженні бажаючих - людей, сімей, груп  людей взяти під опіку пораненого або сім’ю постраждалого чи загиблого.  Таким бажаючим буде надана уся можлива інформація про таку людину чи сім’ю, а також про їхні потреби. Фонд налагодить постіний контакт з опікунами і надаватиме допомогу впродовж наступних півроку або року, залежно від потреб людей під опікою. Активісти Фонду хочуть, щоб опікуни продовжували свою турботу про постраждалого, чи сім’ю впродовж тривалого періоду часу.

Коли трагедії стаються,  люди перебувають у центрі посиленої уваги. Однак, зазвичай, про них забувають згодом. А поранені, які втрачають частково і повністю працезданість, тобто здатність утримувати свої сім’ї, залишаються за “бортом життя”. Це саме стосується і сімей загиблих героїв, переважно з яких -  молоді чоловіки. Залишилися прибиті горем батьки, передчасні вдови, маленькі сироти. Біль втрати ніякою допомогою не загоїш, але щоденні побутові потреби родичів героїв можна задовільняти впродовж часу, за який вони зможуть хоч трохи оговтатися і встати на ноги.

Слід додати також,  що ведеться   активна роз’яснювальна робота. Гранично важливо, щоб американські, світові ЗМІ, котрі тривалий час не зважали на події в Україні, тепер якнайповніше та правильно подавали відомості. Особливо, коли ведеться справжня інформаційна війна.

Тому активісти Фонду: Сергій Михайлюк, Ольга Майгутяк, Алла Дзюма, Марія Дмитрів-Капеняк  продовжують  невтомно спілкуватися з журналістами телевізійних каналів та газет, розповідаючи про те, що насправді відбувається в Україні. А також, закликаючи увесь світ підтримати українців у процесі побудови нового суспільства та оборони цього новотворення від агресорів. Багато розповідають і про роботу Фонду, про виклики, труднощі та цілі нашої діяльності.

Добровольці Фонду уже дали майже десяток інтерв’ю усім Чиказьким телеканалам Fox News, CBS Channel 2, WGN.
 


Відбувається безліч зустрічей, дзвінків, зустрічей та розмов. Робота кипить. І щоб там не було в майбутному (адже важко передбачити наступні кроки політиків - великих гравців цього світу), робота Фонду буде продовжуватися і надалі, все більше втягуючи в свою орбіту людей, які бажають працювати на благо України та її синів й доньок!

Якщо у вас є бажання зробити пожертву, подаємо рахунок

Medical Fund Maidan

Кредитна спілка “Самопоміч”

Номер рахунку - 163619

або на (можна розрахуватися кредитною карткою)

http://www.gofundme.com/medicalmaidanukraine


Шукайте інформацію про Фонд та історії постраждалих на Фейсбуці: https://www.facebook.com/maidanmedicalusa

А для тих, хто хоче допомогти Фонду медичної допомоги Майдану своєю роботою, поділитися відомостями,  звертайтеся до Ольги Майгутяк, відповідальної за зв’язки з громадськістю на medinterukraine@gmail.com

Світлана Іванишин-Угрина,

редактор веб-платформи UA Modna

*Імена потерпілих та волонтерів в Україні не називаємо з міркувань безпеки цих людей

**Фонд володіє повним документальним підтвердженням грошових переказів та витрат

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше